自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

兒子有一隻下門牙開始搖動了,
怎樣好??第一次好驚??
佢話搖時好痛,我見牙肉又好似腫腫哋.
佢又唔肯去睇牙醫點好????
好唔好夾手夾腳幫佢拔出來呢??
請指教.thanks

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 VIRUS 於 10-10-28 20:44 發表
兒子有一隻下門牙開始搖動了,
怎樣好??第一次好驚??
佢話搖時好痛,我見牙肉又好似腫腫哋.
佢又唔肯去睇牙醫點好????
好唔好夾手夾腳幫佢拔出來呢??
請指教.thanks ...

比個蘋果佢咬下,我仔第一隻牙都係半邊蘋果搞掂

子爵府

叫亞仔繼續用牙慢慢頂,到真係夠鬆至好 mon,
夾梗嚟會好痛

如果你係手起刀落咁快手,你可以同佢拔,但痛 c 人之餘....可能仲流可多血,我就做唔出
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 googoo 於 10-10-28 20:56 發表

比個蘋果佢咬下,我仔第一隻牙都係半邊蘋果搞掂

原來 蘋果 有個咁特別o既用途......

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔駛驚喎, 妳細個都試過, 叫佢閒時搖下佢, 夠鬆就可以拔(最少都要有45度角鬆開, 唔好夾硬來), or 食d硬野!!

複式洋房

以前有套卡通"湯姆歷險記".

湯姆又係有隻牙鬆鬆地, 但又搖極都唔甩, 於是佢阿嫲就用條線一邊綁住佢隻牙, 另一邊綁住門邊, 跟住攞起支火把, 向湯姆慢慢行過去, 狀似想燒佢咁嘅款, 湯姆一路驚一路向後縮......... 結果, 得咗! 隻牙應聲而脫.

哈哈, 只係笑話一場, 你唔會咁對你個仔架可???

恒齒出咗咩? 如果未, 就不時叫佢輕輕搖動, 否則好痛架, 如果已見到恒齒, 咁就唔係不時, 要時時喇.

唔駛擔心, 呢啲事好平常, 個個小朋友都會順利過渡.

大宅

原帖由 anjojamo 於 10-10-28 21:30 發表
於是佢阿嫲就用條線一邊綁住佢隻牙, 另一邊綁住門邊

唔係笑話黎,我老豆真係咁做過,不過我怕痛,死都唔肯郁。

另外,有D細路仔鈣片食得多,牙腳好長,做家長o既千祈唔好亂黎。最緊要叫佢咪好奇將甩左隻牙放入耳仔或者鼻孔。

男爵府

細個都係用頂咋

伯爵府

牙醫話可以每日搖佢100次,咁會快點脫牙

大宅

通常由鬆到甩,需時幾耐呢?

男爵府

畀面勳章

請問下、晚餐後囡囡話牙痛,我見到囡囡隻新牙已經冒出來,但原本舊牙得鬆DD,咁、可以再等嗎?定係要搵牙醫?

我已經叫囡囡得閒郁下隻牙,但唔知係唔係剛剛動得太多,臨訓前話隻牙痛....

首頁

尾頁

跳至