興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 醜樣豬 於 11-1-12 21:27 發表

我個仔都係~mouth:mouth:" />

校車ee同小朋友個媽咪講:「比番個屍骸你啦~」

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 rubyplk 於 11-1-13 11:33 發表

校車ee同小朋友個媽咪講:「比番個屍骸你啦~」

的確全中

男爵府

畀面勳章

唔好意思! 我囡囡種個棵凍倒死左. 請問有冇地方可以買番?? Thank you.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 dlh525 於 11-1-22 10:25 AM 發表
唔好意思! 我囡囡種個棵凍倒死左. 請問有冇地方可以買番?? Thank you.

去花墟買番棵

盡我一己之力,發放正能量!

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我棵都死死地...點算??..仲有無得救架

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我之前出過去,行左好耐,佢地話E家賣年花,過左先有得賣~
原帖由 召藥師 於 11-1-22 21:14 發表

去花墟買番棵

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

想問下我棵d葉好似無咁翠綠, 會唔會因為呢幾日太陽太勁, 我要放無太陽既地方呢??

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

種咗3個星期, 仲係得2片葉

大宅

Pic1: 2月尾到而家種左2個幾星期~
我個女果棵2月尾先派架~~WHY你地咁早有

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

尋日學校先派花苗比阿仔咋...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

救命, 0的花生到亂0西... 係咪要修剪下?? 定係由佢得啦?? keep 住成個禮拜都無乜大過啦...

男爵府

我d花都係咁樣生喎,應該無問題吧.
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問有無人知道, 如果一棵入面有幾朶花, 咁其中一朶謝左之後, 要點處理呢? 要唔要剪左去? 如果剪, 又要剪到去邊個位?
執仔之手 與仔偕老

男爵府

牛年勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 親子王國15週年勳章

叉燒媽 發表於 11-4-27 19:25
請問有無人知道, 如果一棵入面有幾朶花, 咁其中一朶謝左之後, 要點處理呢? 要唔要剪左去? 如果剪, 又要剪到 ...

叉燒媽,

可以剪, 我會係朶花既花梗底部貼住主莖果個位剪落去.

叉燒媽  唔該哂你呀!!  發表於 11-5-2 12:26

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

囝囝o果盤就快開花喇...
~~~ LOVE & PEACE ~~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

有冇媽咪可以幫吓我

我棵大岩桐有十幾個花蕾,有成兩個星期啦,但係一個都未開花,要等幾耐? 要交功課啦!

男爵府

牛年勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 親子王國15週年勳章

pauljr 發表於 11-5-6 11:18
有冇媽咪可以幫吓我

我棵大岩桐有十幾個花蕾,有成兩個星期啦,但係一個都未開花,要等 ...

pauljr,

你留意下花梗是否已長出? d花蕾既顏色是不是已轉為白色而且已長到超出花萼, 如果是, 花花大約1-2星期就會開.

子爵府

回覆 sa2002 的帖子

thanks

男爵府

我個棵最初死死下,後來剪了兩葉,又生返,現在已很大棵了,但係沒花的影子,唔知是否一直都沒有花開呢?

子爵府

sa2002 發表於 11-5-6 22:12
pauljr,

你留意下花梗是否已長出? d花蕾既顏色是不是已轉為白色而且已長到超出花萼, 如果是, 花花大 ...

開花啦! thanks!

首頁

尾頁

跳至