跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 黃二少奶 於 11-3-8 11:28 發表

希望阿B生生性性到時到侯轉頭仔啦

唔使擔心轉頭仔既問題既..
我有朋友33週已經轉左頭仔落去..
點知36週又轉返上去喎...等到39週阿B又轉返落去..
最終阿B都安全出細..仲好健康添...
聽佢講話個時醫生話BB係有機會成日轉上轉落的~

複式洋房

原帖由 jjtseung 於 11-3-8 10:29 發表

我就係多到唔可以飲上奶湯水... 尤其是頭一個月, 好容易塞! 我係去到後期, 想keep住每日extra多10安比大女, 先會飲上奶湯水!

呢d真係天生!

大部份奶媽都係岩岩好, 頭頭點都要經過地獄式密密食, 可能每個鐘都要埋 ...

多謝您既指教~~我想問問泵同埋身會有差別嗎?因為我係要返工架,我怕第時返工之後無咁多機會埋身會影響供奶=_= 唔該曬

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

由於本主題回應數量已過二千,煩請再開新主題繼續討論。謝謝!
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

想啫
不過睇到時狀況,多數前2後8~
我都驚係公司穿水,好尷尬mouth:
原帖由 hslabby 於 11-3-8 07:48 發表

嘩...前1後9咪好辛苦囉...
同埋公司近唔近你book既醫院...
如果唔係..早產既時候咪好"哩hea"@@

複式洋房

大家買到既網褲係咩形狀架?我買左一套入院套裝包4條網褲係平腳既,但自己另外買左一包有6條係三角形~好似無乜安全感咁....總共有10條~夠唔夠用呢?

大宅

好似會係門口貼張貼紙寫住p & g 指定藥房
行過藥房問下先
原帖由 黃二少奶 於 7/3/2011 23:03 發表

我見佢今日寄會員卡俾我,
有張LIST係寫咩P&G指定藥房藥行名單,
所以好奇問下咋

男爵府

大家過 Part III 再傾過啦

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3741190&extra=page%3D1

伯爵府

原帖由 annayoyomo 於 11-3-8 11:12 發表
如果全人奶, 咩時候需要用奶樽? 每日用幾多個?

會唔會泵奶? 可否放在玻璃奶樽放在雪櫃下格? 上格?

開頭一個月越少用奶樽越好, 一來埋身最刺激上奶; 二來, BB可以練下吸力; 三來, 避免BB乳頭混淆, 用奶樽嘴來埋身, 就食壞口型, 容易乳頭受損!

幾時需要奶樽, 可能人人都唔同! 我大兩位係全埋身, 唔識用樽飲!
如果返工, 返工前BB要學識用奶樽,
咁朝早: 埋身, 泵奶
lunch time: 泵奶
夜晚返屋企: 埋身, 泵奶
(BB大佐, 就唔會乳頭混淆啦! 日頭果兩三餐就要用樽餵)

如果全職媽媽, 頭頭可以feed on demand... 如果覺得未到下餐兩邊都脹實佐, 咁就需要泵出部份!
BB戒佐夜奶的話, 臨訓前一餐, 我會食一邊, 泵清一邊... BB 6個月前, 我仲堅持自己半夜起身泵一次奶, 因為好谷! 不過, 大部份媽咪就唔使, 一來, BB未必咁快戒到夜奶; 二來, 未必有我咁谷奶!

我兩個B早戒奶, 大女3周戒夜奶, 細佬個半月...

擺雪櫃上層冰格的叫, 冰奶, 可以儲around 2個月!
下層的叫, 雪奶, 我本人就擺1日度, 不過應該2日都OK...
健康院的母乳小冊子都應該有講!

無倫冰奶or雪奶, 用返的時候, 用暖奶器暖返就可以飲了!

如果儲冰奶, 有專門用來儲奶的奶袋(一次性), 奶杯(可循環再用). 用玻璃奶樽就唔太好, 驚熱脹冷縮得勁, 令奶樽無咁kum!
如果係雪奶, 就無所謂, 用奶樽擺1~2日o者!

大宅

好詳細!

原帖由 jjtseung 於 11-3-8 19:26 發表

開頭一個月越少用奶樽越好, 一來埋身最刺激上奶; 二來, BB可以練下吸力; 三來, 避免BB乳頭混淆, 用奶樽嘴來埋身, 就食壞口型, 容易乳頭受損!

幾時需要奶樽, 可能人人都唔同! 我大兩位係全埋身, 唔識用樽飲!
如果 ...

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

大家好!
由於此主題已超過2,000回文,為了避免影響網絡速度,請再開新帖討論.
開帖者可將新的主題連結貼在這裡,以方便各朋友能找到.
開新帖後請通知我,我會關上此主題.
謝謝!

Red2008

首頁

尾頁

跳至