論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

等待驗證會員

真係好慘!!
衰賓在職時已經蝦我林善, 走咗一樣唔放過我, 依家獅子開大口, 老屈我要賠近三萬, 好無天理
佢個工會 (helper of domestic helper) 仲出信話到期唔賠會起我釘罰利息 (!!!), 唔賠話可以告到我坐三年監
嚇人比三萬, 唔賠就要坐監, 好過去搶, 真係無天理

聽日要上勞資關係科
依家好煩, 連飯都食唔樂
請問有乜野要注意同準備??
急請有經驗既人教路

請問調解員會唔會偏幫外僱??
因為我睇呢度d case, 好似法官同班職員一開始就幫外僱, 假定僱主係衰人, 係唔係真架??

EDITED:
去完調解會議, 下一步要點做?
點樣收集證據? 請證人證明個工人有問題, 得唔得? 有無用? 黎過我屋企既朋友或樓下管理員可以作證
如果想申請cctv記錄 (證明佢真係有放假), 佢電話記錄 (證明真係成日煲粥蛇王), 同八達通記錄 (證明佢出街真係去咗好耐), 點樣申請?
仲有d明顯係人為損壞既野 (明顯係發脾氣蓄意整爛我d野), 有無用?

等待驗證會員

我自問待佢不薄, 以前買生果糖水蛋糕都請佢食, 我既要求一直好低, 佢做錯野我亦隻眼開隻眼閉, 唔會點話佢或鬧佢, 覺得佢離鄉別井好慘, 有d野咪算囉, 得過而過, 一直對佢好寬容

但唔知點解, 佢變得愈黎愈過份, 過份到好似當咗自己係主人, 我至係佢工人咁, 依家佢用緊廚房, 我入黎佢會怒啤我, 我買佢怕佢用完我至入廚房

有幾次只係好聲好氣話佢幾句, 係用平和既語氣, 例如話你咁做唔啱, 希望你留意下, 下次唔好再犯, 但佢竟然即刻黑起塊臉, 之後仲掟野同整爛我d野, 好似向我作無聲抗議, 警告我唔好再話佢, 否則有排你受

有無搞錯?? 我出人工比你, 我都未鬧你, 仲要受你氣, 同整爛我d野

屢勸不改, 情況愈黎愈差, 本來諗住好頭好尾, 但真係佛都有火, 終於頂唔順要即時炒咗佢, 佢臨走前仲擺咗款不可一世既嘴臉至離開, 好似同我講係我炒你唔係你炒我

佢做野求其賴西我都同佢續約, 依家仲屈我賠三萬, 咁好既僱主點解佢都仲唔知足, 我真係谷到就黎爆, 我係咪做錯

大宅

賠近三萬!

賠乜?
:-D :-?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

? 三萬, claim 你乜野?
佢點計出黎???

唔好驚住, 邊有咁易坐監, d 工會靠嚇咩!

男爵府

屈你乜野呀?? 你有乜野痛腳比佢渣手??

原帖由 Painful 於 10-11-2 20:26 發表
真係好慘!!
衰賓在職時已經蝦我林善, 走咗一樣唔放過我, 依家獅子開大口, 老屈我要賠近三萬, 好無天理
佢個工會 (helper of domestic helper) 仲出信話到期唔賠會起我釘罰利息 (!!!), 唔賠 ...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Claim what???
定D. 有乜依郁, 報警話比人恐嚇. 呢度係HK.

等待驗證會員

原帖由 yyyyyy 於 10-11-2 20:40 發表
? 三萬, claim 你乜野?
佢點計出黎???

唔好驚住, 邊有咁易坐監, d 工會靠嚇咩!

唉! 乜野追討都有, 點算?
欠薪
1個月代通知金
法定假期
年假
長期服務金
機票
交通費
津貼

大宅

1) You paid cash to her as salary each month meh?
2) No salary notice for her to sign?
3) How can she proof that you didn't let her off during holidays?
4)What allowance she's talking about?

They are all heartless ga.....calm down and think of what evidence you have to support yourself.....they can say whatever they like and made up whatever story to make more claims from you...but, need to make sense and they need to have supportings too....if you fired her, you must give her one month notice, air ticket, long service fee and 交通費.......but won't come up to $30K gor wor!

等待驗證會員

原帖由 chanhiushan 於 10-11-2 21:13 發表
屈你乜野呀?? 你有乜野痛腳比佢渣手??

老屈一通, 獅子開大口, 機票都話要人比$2500, 你話心唔心灰, 點解可以無恥到咁

比咗又追, 又誇大d數, 佢究竟有無基本既廉恥, 咁都做得出

叫佢問心, 個僱主幾時有刻薄過佢, 佢做野又有幾盡責, 係咪見人好人就蝦到上心口, 得寸進尺, 唉!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Painful 於 10-11-2 21:52 發表

老屈一通, 獅子開大口, 機票都話要人比$2500, 你話心唔心灰, 點解可以無恥到咁

比咗又追, 又誇大d數, 佢究竟有無基本既廉恥, 咁都做得出

叫佢問心, 個僱主幾時有刻薄過佢, 佢做野又有幾盡責, 係咪見人好人就蝦到 ...

算啦! 叫佢哋問心? 咪即係嘥氣! 請過外傭就知, 你對人好, 人哋就會對你好 ~ 哩啲智理明言對外傭係一啲都唔work ga!

你而家收拾心情, 整理一下以往無論人工, 假期的簽收文件, 準備作戰吧! 若然你真係無理虧, 冇痛腳俾賓賓揸住, 就唔駛理工會的無理苛索.

珍珠宮

原帖由 Painful 於 10-11-2 21:37 發表

唉! 乜野追討都有, 點算?
欠薪
1個月代通知金
法定假期
年假
長期服務金
機票
交通費
津貼

你列出嚟嘅嘢, 如果未俾嘅話, 係真係要俾個喎!
如果俾咗, 又簽收咗, 你唔駛驚, 佢唔係屈就屈得到架!

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

洋房

你話佢曾經整爛你啲嘢, 咁有無証據?

等待驗證會員

原帖由 cutiebee 於 10-11-2 21:48 發表
1) You paid cash to her as salary each month meh?
2) No salary notice for her to sign?
3) How can she proof that you didn't let her off during holidays?
4)What allowance she's talking about?

They are ...

比現金, 但有叫佢簽名作實

佢話追假, 我有放足, 但點樣證明, 呢樣我無叫佢簽字作實, 比

追我機票, 交通費同膳食費, 機票仲話要比成$2500

我係即時解僱佢, 因為真係太過份, 佛都有火, 佢做野馬虎, 叫佢做野唔合作都算, 仲要目中無人, 只係叫下佢下次留心d唔好再錯, 係用平和非鬧人既語氣講, 佢卻發老脾, 仲亂掟野同攞我d物件出氣, 好彩我屋企無bb, 個個都大曬, 如果唔係佢向阿b出氣都似

等待驗證會員

請問聽日上佢勞資關係科
究竟要準備乜野?
有無人可以教下我點做?
佢屈我或報大數既我可以點反擊

等待驗證會員

原帖由 porkho 於 10-11-2 22:11 發表
你話佢曾經整爛你啲嘢, 咁有無証據?

其實有唔少衰野, 成匹布咁長, 一言難盡

話完佢(無用鬧人既語氣講), 睇住佢黑面發脾氣, 原來請工人講佢一句不是都唔得, 聽到兵兵賓賓聲, 第二日發覺d野就爛咗, 有話唔係有心係乜野, 遲唔爛早唔爛, 話完佢就爛

佢咁無人性, 係又屈唔係又屈, 真係蝦到上心口, 我諗我應該反追討返我地以前比佢蓄意整爛野既損失, 咪以為屈人錢屈得咁過癮, 佢要計, 點解唔計咗我筆損失先?

大宅

原帖由 Painful 於 10-11-2 22:21 發表
請問聽日上佢勞資關係科
究竟要準備乜野?
有無人可以教下我點做?
佢屈我或報大數既我可以點反擊

聽佢講
合理,比番佢
唔合理,勞審見
:-D :-?

等待驗證會員

原帖由 SandraLo 於 10-11-2 22:07 發表

你列出嚟嘅嘢, 如果未俾嘅話, 係真係要俾個喎!
如果俾咗, 又簽收咗, 你唔駛驚, 佢唔係屈就屈得到架!

唔係唔比, 原本係準備比, 叫佢上黎比埋尾數幾千蚊, 諗住有始有終, 一早準備好現金, 費時佢等催佢收錢, 點知佢不知足, 反屈我地三萬, 依家谷到一肚氣, 點算?

佢追咁多野, 我邊有咁多證據, 只怪自己無防人, 係咪平時要收收埋埋收集證據, 否則佢嚴重有問題搏炒後, 會比佢屈番一筆, 仲要無仇報?

有無人可以share經驗點應對?

等待驗證會員

原帖由 sisteryu 於 10-11-2 22:35 發表

聽佢講
合理,比番佢
唔合理,勞審見

佢係算一早上黎收錢, 根本想玩大佢, 我諗佢屈唔到我二三皮係唔會收手, 比人咁屈法真係條氣好唔順

咁依家要做乜, 有乜野要準備, 唔該有無人可以教教我?

等待驗證會員

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-11-2 21:59 發表

算啦! 叫佢哋問心? 咪即係嘥氣! 請過外傭就知, 你對人好, 人哋就會對你好 ~ 哩啲智理明言對外傭係一啲都唔work ga!

你而家收拾心情, 整理一下以往無論人工, 假期的簽收文件, 準備作戰吧! 若然你真係無理虧, 冇痛腳 ...

只係人工有叫佢簽收, 可能同佢講個信字, 你係咪即係當佢係騙子呀, 樣樣都要叫人簽收, 放個假又簽, 驚死佢會呃你咁, 點知放咗都會屈未放, 依家點算, 點樣收集證據?

我係咪要收集佢返工期間既罪證, 等個官認清佢性格, 但係請問要點樣據證? 有無人可以教我?

人心不足蛇吞象, 依家咁樣比人屈三萬, 真係好無辜, 對佢咁好, 好多事都話算數, 點解佢要咁對我

珍珠宮

原帖由 Painful 於 10-11-2 22:32 發表

佢咁無人性, 係又屈唔係又屈, 真係蝦到上心口, 我諗我應該反追討返我地以前比佢蓄意整爛野既損失, 咪以為屈人錢屈得咁過癮, 佢要計, 點解唔計咗我筆損失先?
...

唔好花時間响呢d 嘢上面.....
因你冇證據
就算有, 當時唔追, 依家都冇得秋後算帳!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

首頁
12345...6

尾頁

跳至