自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

呢兩日阿仔要測驗真係發生好多事.....最初摸不著頭腦...感覺莫明奇妙...

我係一個行動不便的人, 每一次上街我都會同我老公一齊, 因我連上行人路也有困難, 試過唔夠力跌倒, 我由張凳想起身都好辛苦, 因肌肉唔夠力, 我唔想整親反而要老公再操心d, 係, 人地未必要就你, 不過, 我可以做的係咪盡量keep好個身體, 唔去d自己根本行唔倒的地方...

我同個網友傾傾下覺覺得佢係一個我好熟不過唔太明白我個病的人, 我明白唔係一定要人地就我, 但如果唔小心唔錫住身體致連基本日常生活, 煮下飯都做唔倒, 我諗唔會係好事... 真係再差d, 我諗全家人都唔會好過...我係唔可以連續企幾個鐘煮比二十幾個人食, 個后果係夜晚痛到訓唔倒.....不過, 如果好人好姐, 又點會知有幾痛...如果個小朋友比其他小朋友打, 重要比人地好惡好認真咁警告唔好想還手, 做家長會點呢?? 講一隻咁敏感的3xx, 其實都係想睇下呢位網友的反應, 究竟佢係邊個...

再且, 如果個不知明的網友成日呻個老公面黑因為.......而您好想知佢身份, 您會點回應人地, 唔係架, 我老公好好架, 一d都唔會面黑黑...我可以點答....

我亦想講有一d朋友真係好好, 好多時知我企唔耐, 佢地好照顧我叫我坐.... 我有努力嘗試過去改自己, 可惜我好易跌倒係一個不變的事實, 有d地方別人行根本唔滑而我行會滑倒, 自己知自己事, 有時太遠真係去唔倒...

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

deleted.

禁止訪問

男爵府

唔會好返, 只會愈來愈差, 想佢唔好差咁快, 只可以自己盡量唔好跌咁多, 滑的地方唔好去....因骨折會好煩.....我上兩個月跌斷左尾指, 十日后唔退腫先去醫院照先知咁大鑊...住左5日醫院...

原帖由 karkar39 於 10-11-7 02:41 發表

我隻手都試過肌肉委縮症,有一年多用唔力,好痛,但經過二年時間,看醫生現在情況減輕

甘你有無準時返去復診,醫生有無話幾時會好番mouth:mouth:" />

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

睇黎肌肉委縮症可以會無端端有左唔知,有冇多d資料? 你地點樣面對?

男爵府

肌肉委縮症係要check好耐先可以肯定的病, 由隻腳開始有乏力的徵狀, 上落樓梯乏力到肯定病因的時間, 可以係幾年...或者年, 因為乏力的症狀可以有好多原因, 好似疲倦, 但疲倦只係暫時性而唔係長期的, 只要休息足夠就會恢復, 而肌肉委縮症唔會因有多d休息而恢復, 一直至睇左幾年醫生至切肌肉檢驗先肯定係肌委, 如果病者2, 3歲已發病, 就會嚴重d....心臟功能亦會受到影響而有生命威協....好多時病人係因跌倒而引至骨折...

我係check左10幾年, DNA確定係隱性橫向遺傳, 而個病係唔會遺傳比子女...

原帖由 cccatty 於 10-11-7 06:43 發表
睇黎肌肉委縮症可以會無端端有左唔知,有冇多d資料? 你地點樣面對?

大宅

褸主,咁你真係要小心身體,咁邊個照顧你個仔呀?

男爵府

sorry deleted.

禁止訪問

男爵府

sorry, deleted.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好介意, 有無想過用電動輪椅, 可以出入方便d, 同時亦可減少跌倒机會!! 咁當然有些地方都唔係咁無障礙!!!

TAKE CARE!!

男爵府

sorry, deleted....

子爵府

做適量的運動,吃多些有關的營養食物,會有幫助嗎?祝福你,要堅強,努力,套用你自己的說話,''把身子養好''已經是最好了,小心.保重

首頁

尾頁

跳至