論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

菲傭是否可以用本地居民收費,睇政府醫生 ?

菲傭近日話左下腹痛, 已經持續左幾個月, 不是持續的痛, 是斷斷續續的痛, 又不至於不能忍受或不能工作, 起初佢以為是太倦, 以為過幾日會無事, 又因為佢自己都唔知實際是什麼痛 ? 想自己一邊留意是否有別的病"精"才告訴我, 但過了幾個月都沒有改善, 終於也在週六提出想睇醫生, 起初佢好擔心是婦科病, 所以我帶左佢去睇婦科, 檢查左及照超聲波, 都正常, 亦照左腎, 都正常, 醫生話可能係腸痛又或大便影響. 比左D藥佢, 但佢話食左重痛多左, 所以無食, 我叫佢去取腎片時再見醫生一次, 問多D, 問清楚D, 會是什麼問題, 醫生都係話腸問題但要照腸鏡先可以知道實況. 同佢轉藥, 再看情況 !

請問, 菲傭是否可以用本地居民收費,睇政府醫生呢 ?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 菲傭是否可以用本地居民收費,睇政府醫生 ?

好似有香港身份證就可以用本地居民收費....你諗住帶佢去邊間睇? 打電話去問下咪清楚囉~~~

大宅

可以的.
我家印姐年頭開始話間中肚痛,她也是懷疑自己有婦科病,我叫她先看私家,醫生開藥給她,吃了沒什麼用,她很擔心,我就跟她分析,可以找醫生做詳細身體檢查,費用大概是多少---不過要她自付;也可以到東區排症,保險會包,可是時間長...結果她衡量過自己情況,到東區掛急診,然後轉介她去專科...大概排了2-3個月.專科門診收費100元.

複式洋房

謝謝你們, 其實我也打過電話去問, 但忘了是直接問醫院還是打了去政府部門的熱線, 答案是有身份証是可以當本地居民的, 耐何又有個保險朋友話好似唔得, 又話要有三粒星, 所以想問下有實例.

希b媽咪, 哪麼請問你的印姐結果是什麼病呢 ? 另外, 我問過勞工處, 無論是工傷或是其他疾病 僱主是要為外傭提供免費醫療的, 即勞保不包括的醫藥費, 是要由僱主全部負責的. 為何我地本地的員工, 沒有這種福利呀!!!!

複式洋房

有身份證就可以,勞保係最平最基本的保險,只保條命,其他野唔保,而全保就會保埋睇醫生,睇跌打等,不過保費就貴D.

BB-Wing 寫道:
謝謝你們, 其實我也打過電話去問, 但忘了是直接問醫院還是打了去政府部門的熱線, 答案是有身份証是可以當本地居民的, 耐何又有個保險朋友話好似唔得, 又話要有三粒星, 所以想問下有實例.

希b媽咪, 哪麼請問你的印姐結果是什麼病呢 ? 另外, 我問過勞工處, 無論是工傷或是其他疾病 僱主是要為外傭提供免費醫療的, 即勞保不包括的醫藥費, 是要由僱主全部負責的. 為何我地本地的員工, 沒有這種福利呀!!!!

首頁

尾頁

跳至