論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

【本報訊】若你正計劃聘請菲傭,可能要準備多付一張「金牛」!菲律賓政府昨日突然下令所有國民到海外打工前,必須購買一份為期兩年、價值約港幣 1,123元的勞工保險,費用由僱主或中介公司承擔。現時全港約 14萬名菲傭暫時未知續約是否都須強制買「新勞保」,外傭中介業界已即時暫停替菲傭辦理出境手續,香港家庭傭工僱主協會主席羅軍典批評菲律賓政府形同「勒索」。

菲律賓勞工部昨日實施新措施,強制所有國民申請「出境證」到海外打工時,須出示一份當地保險業公會認可的勞工保險保單,以外傭僱用合約為期兩年計算,保費 144美元,折合港幣約 1,123元,費用指定由海外僱主或僱傭中介公司支付,不得由傭工承擔,即日生效。

菲傭來港業界即時叫停
受「新勞保」政策波及,擁有 300間外傭中介公司會員的香港人力代理總會,已即時叫停所有菲傭出境手續。該會副主席廖翠蘭估計,最少 3,000名即將來港的菲傭行程受阻。本身是得成僱傭中心董事總經理的廖翠蘭指出,單是得成已暫緩約 50名菲傭來港,當中 14人原定下周日到港,「家同啲客解釋,佢哋當然唔想畀多份保險啦」。她坦言「新勞保」難免「羊毛出自羊身上」,費用最終由僱主承擔。

另一業界組織香港僱傭代理協會也暫停安排菲傭出境一星期,主席張結民說:「呢一刻大家都唔知發生乜嘢事,家話出境要收錢,咁香港打工嘅菲傭,將來續約又使唔使畀?冇人知。」他指業界正跟菲政府討價還價,「菲律賓法例唔容許傭工出錢,咁中介公司出錢,定係由僱主承擔,有排拗」。

據悉業界上周已獲菲律賓勞工部通知,本月 14日要為外傭購買「新勞保」,形式與本港勞工保險相似,業界一直反對,不料菲律賓方面未有理會,更提前上馬,政策內容又不清不楚。廖翠蘭表示:「新勞保規定菲傭出國前要買定,咁僱主買咗佢唔嚟,有冇得退錢?炒咗個菲傭,新勞保係咪失效?新勞保保障範圍包括生活津貼、探親津貼,我哋都唔明係乜?」

「再顯示菲政府不按常規」
現時本港僱主請外傭,除按法例購買兩年勞工保險要花約 900元外,一般會加買兩年醫療保險,費用約 1,350元,如今再加上菲國的「新勞保」費用 1,123元,單是外傭保險費,僱主「埋單」就要 3,373元。有不願透露姓名的準菲傭僱主批評菲國「擺明」搶錢,即時煞停請菲傭計劃,「我喺香港已經幫菲傭買勞工保險,點解要買多一份?我叫菲傭公司搞清楚先決定請唔請。」

香港家庭傭工僱主協會主席羅軍典批評:「呢件事係繼 8.23慘劇後,再次顯示菲律賓政府做嘢不按常規。」他強調港人已按法例購買勞保,沒理由支付「雙重保險」費用。

全港現有約 28萬名外傭,當中菲傭、印傭各佔一半,羅軍典擔心印尼政府「有樣學樣」,促請政府盡快研究引入內地傭工,以免港人「任劏」,「以一個家庭有 4個人計算,全港超過 100萬人受影響,政府必須要正視」。越南僱傭代理協會則倡議引入越傭,讓港人有更多選擇。

雖然「新勞保」是要保障菲傭,但在港菲傭工會一樣反對。關注菲傭組織 Filipino Migrant Workers' Union副主席 Eman批評,菲政府是想藉「新勞保」減少對社會福利承擔,又擔心菲傭淪為受害者,「這些保險費表面上是外傭中介公司負擔,但在層層壓榨下,最終只會轉嫁到工人頭上」。本港入境處則指有關徵費由菲律賓政府收取,不便置評。

大宅

我會用行動話比件菲國垃圾首腦知︰佢個如意算盤打唔響﹗﹗

男爵府

擺明猖啦~~~

原帖由 newmum10 於 10-11-9 06:44 發表
我會用行動話比件菲國垃圾首腦知︰佢個如意算盤打唔響﹗﹗

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今朝聽電台廣播都感到突然, 似乎佢地政府 " 勒索" 的劣行巳成習慣.

一於轉請印傭, 泰傭 和本地傭工好過.

香港政府又唔爭氣, 又唔修訂外傭條例去保障番香港人, 任由港人比人劏, 重話捐款比菲國............., 無鬼用!! :;pppp:

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係痴痴地

男爵府

畀面勳章

保費內容不清不楚,菲政府明屈錢la , d 人唔請菲請印的時侯, 米又就自食其果lo!:

子爵府

好媽媽勳章

真係冇佢唔得? 未請嘅媽媽真係可以考慮吓搵第二啲地方嘅姐姐, 反正啲公主質素愈來愈'好'
可唔可以喺相簿加相落個人簽名度?

禁止訪問

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

即時生效? 好呀, 直頭唔比我地有得揀, 如果續新約都要比, 14萬賓賓如果有一半即係7萬返去冇得返黎都唔錯呀, 返去食屎都得喇...哈

我地可以的埋心肝用印越泰或者大6馬姐, 受氣度可能都係一樣, 我實唔會俾人屈多千幾蚊買多份唔清晰既保險

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

菲政府擺明屈錢啦, 冇端端要比咩保費呀, 內容唔清唔楚

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

菲政府擺明屈錢啦, 冇端端要比咩保費呀, 內容唔清唔楚

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

所以咪話d官, 真係用個屁股黎唸野
點解佢地覺得d僱主會好樂意去俾多千幾蚊, 買個唔知咩鬼保險(同丟錢落咸水海有咩分別), 本身請工人已經要take好多risk架啦, 仲要加多一樣
雖然我家賓姐好好, 我都會繼續請, 但我都忍唔住想對果班官講"用個seafood黎唸野, 抵你班女無人請, 而家呢個世界淨係得菲傭咩, 你d國民等住食自己都得了!"

原帖由 noproblemom 於 10-11-9 10:10 AM 發表
即時生效? 好呀, 直頭唔比我地有得揀, 如果續新約都要比, 14萬賓賓如果有一半即係7萬返去冇得返黎都唔錯呀, 返去食屎都得喇...哈

我地可以的埋心肝用印越泰或者大6馬姐, 受氣度可能都係一樣, 我實唔會俾人屈多千幾 ...

公爵府

我bun姐會出年去加拿大,本來佢都想先返菲放埋d大假先,我已即時同佢講,叫佢直接去加,我bun話佢寧願叫家人黎hk見面算啦。挑!我係唔q比腦殘屈呀,d$$我留黎請bun姐去迪迪尼,您咬我食呀?

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

山高皇帝遠,香港僱主唔比,菲政府有咩符呀!
外僱要買保險先出境,咪等中介公司比lor,然後佢哋有辦法賺番啦!
羊毛出自羊身上,妳估D菲傭可以獨善其身咩!
而且有份勞保在菲國,佢有病咪自己比$再番菲律賓claim lor

伯爵府

我會改請尼泊"已"/泰傭。

菲政府真係唔理人民死活,呢筆錢最終邊個俾都係菲政府著數晒。

我以後,都唔會去菲律賓旅行!

公爵府

原帖由 mylulu007 於 10-11-9 11:26 發表
我會改請尼泊"已"/泰傭。

菲政府真係唔理人民死活,呢筆錢最終邊個俾都係菲政府著數晒。

我以後,都唔會去菲律賓旅行!

agree!
我已打算bun姐走左我會先半年唔請外傭,萬一真係唔得先再請,但已決定左就算再請都唔會請bun.
反正家陣佢地d質素都咁.唔見得唔用bun會C啫.總之比d腦殘屈就勢係假.:;pppp:
對付d白痴又貪既腦殘,用行動最實際.咪等佢d國民返去嘈佢囉.<<<我好憤怒架.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢地D工人質素咁"好", 而家仲要收埋呢D錢, 下次請工人我一定唔會請佢D"優質"國民囉.

大宅

畀面勳章

花姐: 吾請工人自己做係辛苦d, 但係心寧上會好過好多,尤其當個ex係衰Q格時. 家陣我起碼吾駛精神分裂咁, 成日唸工人一個人係屋企會吾會搞搞陣......

入番正題, 班非人真係腦閉塞, 買左份保險對僱主同工人有乜保障先? 如果係香港都生效既話, 香港份勞保CUT得啦!

保保保, 保乜Q都吾知就要你比$先, 白痴! 好啦! 最好迫到全港菲傭都返番菲律賓種蕉就最好!

原帖由 FA8866 於 10-11-9 11:36 發表

agree!
我已打算bun姐走左我會先半年唔請外傭,萬一真係唔得先再請,但已決定左就算再請都唔會請bun.
反正家陣佢地d質素都咁.唔見得唔用bun會C啫.總之比d腦殘屈就勢係假.:;pppp:
對付d白痴又貪既腦殘,用行動最實際.咪 ...

複式洋房

搶$賤民!

公爵府

好媽媽勳章

如果我要換工人, 我一定唔考慮菲國佳麗!!!

首頁

尾頁

跳至