論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好激氣﹗﹗(所以post錯左去自由講場)
今朝聽晨光朋仔講︰

菲律賓政府規定此外傭勞工費要由外傭中介公司或香港僱主承擔,即日生效。
百物騰貴底下,需要請工人的香港傭主又要比多d出去,其實我地已買勞工保險,點解要比雙重??
好在我家姐姐是印傭,(都做得唔錯) 我已決定日後唔會選菲傭益個無能菲人總統,事關我兒女的英文亦唔係要靠屋企個工人教嘛﹗工人幫手做返佢本份已謝天謝地,我支持《俾阿仔學廣東話》一文的觀點,此外我亦唔信越俎代庖的成效

大宅

無良政府吸血新招數﹗﹗
極討厭個死左人仲笑笑口
話微笑代表憤怒既垃圾﹗

男爵府

好媽媽勳章

我本來唔返對請菲傭, 但而家就對菲政府好反感.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢收呢D錢,用途係咩呀?

男爵府

哎,今日睇報紙真係大吃一驚~~我家姐姐個約下年2月就滿,我now搵緊另一個,好相信我會係呢件事上既受害者呀~~~有邊個可以幫我地呀?

原帖由 wcpcelia 於 10-11-9 08:25 發表
佢收呢D錢,用途係咩呀?

大宅

2024年龍年勳章

其實印菲都是一樣, 好似印要續約除了vsia 費, 還要額外給續約費(都是一千多元), 現在又到菲要什麼勞保費, 好拉, 到時唔請, 睇下佢地個個返去食垃圾. 重有我地香港買了勞保, 如果轉工人可以改名, 但菲個隻改唔改得?

侯爵府

好媽媽勳章

I just hire one on last friday! Do I need to pay?
[img align=right][/img]

大宅

2024年龍年勳章

如果唔改得, 好金, 你知D公主, 分分一年換幾件, 甘就真系$$$$$$$$$$

象牙宮

菲國總統即日起徵收外傭勞工保險. 菲國冇錢又貪污要增收入.

做 agent, 為何不多開發新工人市場?
ie 其它貧窮國家的女性來港?

子爵府

BK Milk勳章

You know, my agent told me that the working visa of my new maid (Filippino) was approved yesterday. (I've been waiting for a maid for more than 3 months!) She can come to HK this Thursday or Friday! When I was about to release, I heard this news this morning!!! Very angry!!! I can do nothing! But they can do everything they like!!!!!!!!!!!!!!

大宅

其實錢好似唔多, 但加加埋埋的確唔少. 最重要是唔順氣!
已經有保險, 仲買? 政府呃錢 . 我覺得佢地其實好叻計劃, 現在這幾個月份好多完約case的.所以要即時推出. 加上咁急的情況下, 大家無辦法等再plan, 唯有硬食. 政府起碼收兩年先. right!
其實我們又唔知保險詳情, 政府都咁無能, 佢d保險公司你信唔信????????? 到時換工人又唔可以轉名, 又俾錢, 好無安全感! 好不幸, 剛剛process新工人來港, 我可能會叫停!

大宅

唉, 我上星期都簽左個菲姐呀, 依家申請VISA當中, 咁我係唔係又要俾呀 ????

男爵府

又菲政府cap 水
一來對我地僱主唔公平
二來益咗d印印

我地hk政府應該咁做
既然佢地買咗勞保又係僱主比
黎到hk, 我地唔使再買insurance 啦
啦都claim 返佢地菲菲啦

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

唔比, d外傭公司可以舖定路去搵其他國藉既女人黎打工了...

大宅

原帖由 noproblemom 於 10-11-9 10:15 發表
唔比, d外傭公司可以舖定路去搵其他國藉既女人黎打工了...

yes. 其實我都想唔比, 好似硬比人搶, 好豬咁. 但老公話d 印印sososo dirty, 怕我會嘔血, 叫我想清楚喎! 點算?

複式洋房

我尋日選咗個姐姐, 今日會簽約, 激死, 都唔知要唔要好

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

原帖由 BBFan 於 10-11-9 10:23 發表

yes. 其實我都想唔比, 好似硬比人搶, 好豬咁. 但老公話d 印印sososo dirty, 怕我會嘔血, 叫我想清楚喎! 點算?

我7年用過5個賓, 後期既兩個都好好好dirty, 我覺得賓同印e+都冇分別, 因為e+既賓已經同以前既好唔同!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 siuyauyau 於 10-11-9 08:28 發表
哎,今日睇報紙真係大吃一驚~~我家姐姐個約下年2月就滿,我now搵緊另一個,好相信我會係呢件事上既受害者呀~~~有邊個可以幫我地呀?

雖然而家d人成日話印衰起上黎恐怖過bun,但我會選擇搏個用印! 講真,旅遊巴事件已令我憎菲政府,而家仲出埋d咁既招?! 我地唔係無左bun唔得架!!! 你唔好以為自己個國家輸出d人材先得架!!!!!!!!!!!!! 不知所謂!!

大宅

畀面勳章

煩死...一早簽左個賓...等依家個印印2月完約..個賓姐
就會即時交接..好彩仲有幾個月時間睇情況..不過我想要
賓多過印..但要我嘔呢筆錢就極唔順氣..菲政府係咪玩野..?
真係食左屎!

男爵府

大家點睇菲國總統即日起徵收外傭勞工保險?

咪再一次証明菲律賓d男人冇個有用,難聽d講,直情無x用,我唔鍾意講粗口,但都好想用粗口鬧,佢地已經咩都唔識做,靠出口d女人黎搵食,而家仲要利用得咁盡,你d女人冇人請,真係等食x都得。
My little Son

首頁

尾頁

跳至