論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆 1# ANDREAMLEE 的文章

唉 ! 不過菲傭確實是醒 D D, 根本吾好彩的話是菲是印都一樣, 請工人真的是彩數的.

我屋企是一菲一印, 目的是等佢地不會夾埋, 還好的 2 個心地都算好, 不過有時 2 個都同我投訴對方, 真的令我好頭痛, 不過都係 D 小事, 好快解決...

菲律賓政府根本搶 $ , 康泰事件都未正式解決, 現在再來一單... 明年都不知續不續約好, 吾續怕多個印印, 續的話條氣吾係幾順...

男爵府

我個bun 聽到時苦晒臉口,哈哈… 佢唔好再激我,抄左佢之後我一定唔請菲

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你問AGENT會好D...
不過我諗事出突然,可能AGENT自己都要先了解清楚才懂得回答你...
原帖由 PHmami 於 10-11-9 17:29 發表
有冇人知點投保架 ?同工人攪緊續約手續中 ... 真煩,咁其他保險重要唔要買?額外 or 可取代呢? tks!

公爵府

2024勳章

原帖由 littlecarey 於 10-11-9 12:58 發表
如果要妳比菲國勞保費,妳仲會唔會請菲傭或續約呢?

我唔會, 因為我條氣唔順 , 家下擺明比佢地政府當水魚喎...

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我遲d諗住炒我個bun, 但已confirm申請另一個bun來港, 唉!咁點都要比啦??

大宅

呢個政府真係超低能, 從來政府都應該係幫國民提高競爭力, 而家咁做係反其道而行.

我另外諗, 如果菲國份保險可以cover埋香港既, 係咪香港果份可以唔買? 不過詳情未知.

水晶宮

原帖由 tachiya 於 10-11-9 17:53 發表
呢個政府真係超低能, 從來政府都應該係幫國民提高競爭力, 而家咁做係反其道而行.

我另外諗, 如果菲國份保險可以cover埋香港既, 係咪香港果份可以唔買? 不過詳情未知. ...

新聞淨係講話菲律賓要外地僱主幫菲傭買保險, 冇講到係咩保險 & 保咩. 在咁ge情況下菲政府係都要我地香港僱主比錢, 我覺得係屈得就屈.

我地香港僱主已經係跟足香港法例向家庭備工買保險, 而家又要睇埋呢個保險, 咁係唔係是但買一樣先? 入境處 & 勞工署要出面攪清楚呢單野, 比我地香港人一個回覆.

別墅

唉﹐ 上星期炒左個bun, 新的原本預計下星期到﹐ 但甘樣搞一搞﹐如果來五到﹐ 請過個印又要2個幾月﹐我家有兩個B﹐ 我0五知可以頂得幾耐。

大宅

唔會!

伯爵府

醒目開學勳章

no way... Buy two insurance for bun bun?? I don't even have money to buy life insurance for my son!!!

禁止訪問

複式洋房

唉.. 我個工人仲岩岩返左去放假原定下星期返, 宜家都唔知點...

好心未有詳細的方案就唔好話要推行啦.. 仲要話行就行.. 簡直離晒譜!!

大宅

我都唔會, 因為我條氣唔順 , 家下擺明比佢地政府當水魚喎...

禁止訪問

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

別墅

回覆 1# littlecarey 的文章

一路都用開印姐,唔會菲傭:;pppp:

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

一向用開印姐, 曾經考慮賓姐,
如果有local賓姐好醒又肯打我份工,
我都會考慮賓姐!

不過應該機會唔大, 我又多細路, 又有cam, 鬼有賓姐肯做咩....

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

一定不再請菲,轉請印!

男爵府

其實都係件好事,因為如果佢地依家被抄,好難再黎hk搵工,因為豈碼少一半hk僱主請bun,咁完約個d咪無咁挑剔搵工做,做緊既咪醒水d,但求未改例前唔好被人抄

別墅

好勞氣..菲律賓政府要僱主買多一份保險,.菲政府又想到歛財新法啦!

但同agent講原來份保險唔可以轉名, 咁即係每次再找新賓時, 又增加我們的成本。同埋以後工人有病就要香港同菲律賓兩邊claim, 每邊claim一半保費。咁我們點追菲律賓呀? Agent無可能會無條件幫我們向菲律賓跟進insurance claim,做生意點都要做行政費. 佢地的貪污歛財已經好離譜?點解菲政府一點改進都無架

有沒有渠道可以向香港政府反映下我們僱主的意見同顧慮,幫幫香港僱主。由於湊小孩,我們傾向於選菲傭, 主要看工人本質多於考慮其國籍...

首頁

尾頁

跳至