跳至

首頁

尾頁

洋房

各位3月MM,
請問你地坐月會洗頭嗎?如果唔洗咁有乜方法可以保持清潔? 你知3~4月好潮濕架 ma,成頭油點算?
請大家分享良方及經驗。
TKS~

子爵府

我一定洗, 因為我個頭本身油性, 要日日洗, 我最多生完頭兩日唔洗, 跟住無可能唔洗, 啲人話唔好洗頭, 主要因為古時無風筒, 啲人頭鬆又長到落腰, 洗完唔乾好易病, 家下有風筒, 洗完即刻吹乾應該無問題

複式洋房

一定洗, 我生完大女(夏天)果陣落床第一時間就去洗頭沖涼, 最緊要用風筒吹乾就無問題~

洋房

你地就好 la,我同99住,佢應該唔比我洗!

大宅

我個時無洗, 只係12朝沖左一次涼同洗左一次頭, 就捱到坐完月為止
唔怕一萬只怕萬一, 怕老來有風濕
因為我十二朝沖涼, 唔著衫時都起哂雞皮凍到屎咁滯, 個時係四月中下旬了.

大宅

我知醫院0既萬寧/store,有得賣唔需要沖水0既洗髮劑,你可以問問姑娘,佢地一定知.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Mandyshiu 於 10-11-10 16:13 發表
我知醫院0既萬寧/store,有得賣唔需要沖水0既洗髮劑,你可以問問姑娘,佢地一定知.

我用過隻水劑既, 搽落頭髮度, 再抹乾. 但係用完仲唔舒服過未洗, 未洗都係 lup lup 地, 洗完係比較無咁 lup, 但就一陣味... 好唔鍾意陣味 lor

我奶奶比我一個禮拜後開始日日沖涼, 12 朝就有得洗頭啦, 不過一定要用薑皮/薑水洗, 仲要好熱咁淋, 沖完仲飲杯薑茶, 真係好勁架, 我沖完涼係覺得有陣熱氣響個身度冒出黎咁架.

大宅

果d薑味洗頭水/沐浴露work唔work咖??
定係用薑皮沖先得?我驚無咁多薑皮比我沖咋...

大宅

我生第一胎果時 5 月, 生完幾日后 keep 住日日用薑水沖涼, 約生完 10日到至用薑水洗頭. 洗完要即吹乾囉

大宅

我都係一定要洗頭的人,已經買了一雙噴霧試下.佢可以令個頭無咁笠,但係我都覺得無用水洗過唔太舒服

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 suet1116 於 10-11-11 11:57 發表
果d薑味洗頭水/沐浴露work唔work咖??
定係用薑皮沖先得?我驚無咁多薑皮比我沖咋...

薑皮水/薑水kunk 好多,唔夠薑皮可以直接拍d 薑去煲水。

複式洋房

我奶奶立令我一個月唔可以洗頭!!!

大宅

我有洗...因為生仔時生到滿身大汗. 覺得自己大污衊, 當然一定有沖涼啦..我唔知第二或第三日就沖...不過醫生同護士都鼓勵, 所以老人家只好自言自語
Daniel Cheng is my lovely boy.11/9/2005 is his brithdayWelcome to Daniel Cheng

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 mrs_snoopy 於 10-11-13 16:42 發表
我有洗...因為生仔時生到滿身大汗. 覺得自己大污衊, 當然一定有沖涼啦..我唔知第二或第三日就沖...不過醫生同護士都鼓勵, 所以老人家只好自言自語

我之前9月生....出院3日到沖一了次彊水...一個星期到洗埋頭....唔好COLD 親就 OK....大家唔洗咁擔心...個人清潔D... 訓都訓得好D...自然精神好.... .

大宅

我生完第一胎都係有洗頭, 不過用薑皮水/薑水來洗, 涼就日日沖, 唔沖咁唔衛生, 點埋食餵BB食人奶呀?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我上胎5月生,只係喺醫院個幾日無沖,但都有用薑間洗手。返到屋企用薑水沖涼,一星期左右洗頭。個身真係要沖,話哂去過醫院又餵人奶,真係唔衛生!

複式洋房

上一胎我一返到屋企就即刻衝入廁所沖涼洗頭, 乜野薑都冇準備, 仲要係12月天好凍都照洗, 事關太污糟都唔敢入自己房, 最緊要開夠暖氣吹乾頭, 駛乜理人地俾唔俾, 你去洗頭唔駛打鑼, 洗完出黎最多俾人話幾句, 我先冇咁好氣

禁止訪問

大宅

我上一胎,在醫院已洗左啦!即吹乾咪得囉

大宅

我同你一樣, 不過我可能會偷偷地洗.....haha

原帖由 Magicbaby 於 10-11-10 15:15 發表
你地就好 la,我同99住,佢應該唔比我洗!

8/4 - 7w 有閃閃 :)  105lbs

首頁

尾頁

跳至