親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 MMM888 於 10-11-16 12:29 發表
大家交流一下呀麻,
你都係聖誕去??

係呀!我地12月28日去到1月1 日。
弊喇,剛剛佢地回覆左我12月29日full晒,無得包車,只做機場接送,請問仲有無第間介紹?因為我想响機場直接去小人國,希望可以慳返d時間。

水晶宮

Kanax

我唔識第二間啦,你問下其他bk mama啦.

我返來你地就出發,你住邊間酒店?
原帖由 Kanax 於 10-11-16 18:10 發表

弊喇,剛剛佢地回覆左我12月29日full晒,無得包車,只做機場接送,請問仲有無第間介紹?因為我想响機場直接去小人國,希望可以慳返d時間。 ...

禁止訪問

男爵府

大倫氣球博物館個diy係自己做一個氣球出來,唔係扭氣球. 如果教扭氣球, 我都唔會去. 我估計去台中市區廿分鐘, 聽講由機場去就半個鐘, 我地由飛牛開車去四十分鐘.

採葡萄ok啦, 因為我個女expect係一粒一粒咁採, 點知係一抽一抽咁剪, 所以佢覺得唔過癮卦. 十二月有得摘橙呀, 柑呢d. 我阿女想去摘橘子, 因為佢學左首普通話童謠係同橘子有關.

男爵府

原帖由 MMM888 於 10-11-17 09:38 發表
Kanax

我唔識第二間啦,你問下其他bk mama啦.

我返來你地就出發,你住邊間酒店?

係呀?我住板橋嘅馥都,响cx訂架。
你會唔會買幾電話卡?請問買邊隻方便同平?我地有d時間會分開3group人去街,所以要買成3張電話卡至得。

水晶宮

朋友話機場有電話card賣,
台灣大哥大的網絡會比較好.
我都會出張電話card方便聯絡
呢段係Yahoo搵倒的資料:
如何購買臺灣的預付卡門號
1.從機場出關後,請往遊客中心方向前進,在遊客中心之前即有櫃臺在賣電話卡。
2.由於臺灣買門號都需相關証件,外藉人士於辦理時需出示護照跟簽証。

另外香港的如意中港通的電話card台灣都可以用,
不過就成$3/一分鐘,但我都會帶定去.
原帖由 Kanax 於 10-11-17 12:33 發表

係呀?我住板橋嘅馥都,响cx訂架。
你會唔會買幾電話卡?請問買邊隻方便同平?我地有d時間會分開3group人去街,所以要買成3張電話卡至得。

水晶宮

自己整氣球又幾特別,
係呢,台北食店,你有無好的建議呢?
原帖由 elmostoney 於 10-11-17 11:55 發表
大倫氣球博物館個diy係自己做一個氣球出來,唔係扭氣球. 如果教扭氣球, 我都唔會去. 我估計去台中市區廿分鐘, 聽講由機場去就半個鐘, 我地由飛牛開車去四十分鐘.

採葡萄ok啦, 因為我個女expect係一粒一粒咁採, 點知 ...

大宅

好媽媽勳章

請問各位MAMIS, 如果我個女從未去過TW, 香港出世...可唔可以做落地簽證?

抑或是要事先申請入台證?

男爵府

原帖由 Tracycalvin 於 10-11-17 14:24 發表
請問各位MAMIS, 如果我個女從未去過TW, 香港出世...可唔可以做落地簽證?

我個女都係咁,應該可以上網做台証,自己print出黎,直頭唔洗錢。

水晶宮

香港出世的就可以係呢到申請,
然後print出來就得.
https://nas.immigration.gov.tw/nasf/ctlr?PRO=PRO_Task01Application
原帖由 Tracycalvin 於 10-11-17 14:24 發表

伯爵府

原帖由 MMM888 於 10-11-17 16:07 發表
香港出世的就可以係呢到申請,
然後print出來就得.
https://nas.immigration.gov.tw/nasf/ctlr?PRO=PRO_Task01Application

M8, Kanax, 我都計劃去台灣呀,不過會在新年先至去.

水晶宮

嵐嵐21

甘你訂左機位未??
原帖由 嵐嵐21 於 10-11-17 18:10 發表

M8, Kanax, 我都計劃去台灣呀,不過會在新年先至去.

伯爵府

原帖由 MMM888 於 10-11-18 09:02 發表
嵐嵐21

甘你訂左機位未??

M8 :我未BOOK喎,我諗住跟團ㄚ,因為我地未去過

水晶宮

嵐嵐21

我對上一次去台灣都已經係11年前,原先我都捻住跟團唔駛煩,但後來發覺跟團小童好唔低,又要比小費,如果玩多兩日又要加$,所以最後我地自由行.
台灣包車去玩都好方便,真係唔駛跟團,等我去完返來過料比你,到時聯絡

原帖由 嵐嵐21 於 10-11-18 10:35 發表

M8 :我未BOOK喎,我諗住跟團ㄚ,因為我地未去過

伯爵府

原帖由 MMM888 於 10-11-18 10:59 發表
嵐嵐21

我對上一次去台灣都已經係11年前,原先我都捻住跟團唔駛煩,但後來發覺跟團小童好唔低,又要比小費,如果玩多兩日又要加$,所以最後我地自由行.
台灣包車去玩都好方便,真係唔駛跟團,等我去完返來過料比你,到時聯 ...

M8: 好呀,好呀,麻煩妳玩完返來比d資料我.唔該哂!

大宅

我遲你一日飛, 12月29日去1月2日先返
原帖由 Kanax 於 10-11-16 18:10 發表

弊喇,剛剛佢地回覆左我12月29日full晒,無得包車,只做機場接送,請問仲有無第間介紹?因為我想响機場直接去小人國,希望可以慳返d時間。 ...

大宅

我想問..如果3日2夜..一晚留響飛牛住(因有小孩2半and17個月)..但我媽又想落返台北一晚..請問有冇提議?會唔會好辛苦?

男爵府

回復 26# MMM888 的帖子

我都會出電話CARD, 台北有捷運自由行好方便, 吃的住的買的又係中文字唔怕溝通唔到.我12/22-12/26. 行程計劃如下:
12/22去BABYBOSS
12/23去花博
12/24包車去九份+十分+野柳等地玩.
12/25去動物園+火煱
12/26 SHOPPING

大宅

Hi, 各位,

想請教吓大家台北邊間旅館/酒店好住D?
最好近捷運..
您地有冇心水?

唔該哂~~

男爵府

原帖由 嵐嵐21 於 10-11-18 11:28 發表

M8: 好呀,好呀,麻煩妳玩完返來比d資料我.唔該哂!

台灣真係好適合自由行,去邊都好方便,溝通又容易,起碼周圍都係中文,唔會驚行錯路。

首頁

尾頁

跳至