懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有無媽媽試過突然BB在肚裡死亡, 請分享一下感受

Winnie_218,

希望你盡快康復, 重拾心情, 去迎接你同你老公的另一個小生命。

你要加油!! 因為你身邊仲有個好老公 & 好媽媽 & 朋友去支持你ma!!

大宅

:-( :-(
我睇完你個經歷, 不禁喊出來, 好慶幸你現在有個健康o既bb同愛你的先生.
jilljojo 寫道:
我都有個類似ga經歷
係四年前,果時我19歲,剛剛同同居男友分咗手(因發現佢是有老婆),點知就係佢走咗兩日知道自己有bb,開頭唔知點算好,更有想過唔要個bb,成日只識喊...
後尾想通了,bb係無辜的,決定要好好咁養大佢,日子一天天過,一路都無問題,但到bb24weeks時,我突然覺得個肚好唔舒服(個肚兩邊痛,痛到死去活來),係一星期裹面入了三次急症室,頭兩次都check唔到有咩事,只係叫我返屋企休息,到第三次,我直頭痛到行唔到路,醫院先要我留院,當時我成身綁晒機,我呀媽話我d皮膚"黑"晒,個個都以為我"唔得",過咗一日先check到bb個頭已經"跌咗落黎",要出世喇,仲差d係病房生,但係醫生話bb week數太少,就算出了世都救唔到,所以醫院唔會派兒科醫生stand by,叫我有心理準備...
結果bb出了世,聽到佢ga喊聲,好似貓仔叫,果一刻我只係識得喊,到姑娘抱佢比我睇時,佢已經唔係到喇.....醫院只當依次係小產...
後來我遇到我老公,而家亦有我地ga小寶寶,但係當想起佢,我都仲係好難過,只希望佢係另一個世界生活得開心,有時亦希望佢可以再次成為我ga寶寶,令我可以再好好咁愛佢...

*********************************************************************************************************************************************

男爵府

jilljojo

希望你可能忘記背後, 好好珍惜你同老公, BB 而家0甘幸福0既生活
違規簽名-超版代刪

大宅

我都有個類似ga經歷
係四年前,果時我19歲,剛剛同同居男友分咗手(因發現佢是有老婆),點知就係佢走咗兩日知道自己有bb,開頭唔知點算好,更有想過唔要個bb,成日只識喊...
後尾想通了,bb係無辜的,決定要好好咁養大佢,日子一天天過,一路都無問題,但到bb24weeks時,我突然覺得個肚好唔舒服(個肚兩邊痛,痛到死去活來),係一星期裹面入了三次急症室,頭兩次都check唔到有咩事,只係叫我返屋企休息,到第三次,我直頭痛到行唔到路,醫院先要我留院,當時我成身綁晒機,我呀媽話我d皮膚"黑"晒,個個都以為我"唔得",過咗一日先check到bb個頭已經"跌咗落黎",要出世喇,仲差d係病房生,但係醫生話bb week數太少,就算出了世都救唔到,所以醫院唔會派兒科醫生stand by,叫我有心理準備...
結果bb出了世,聽到佢ga喊聲,好似貓仔叫,果一刻我只係識得喊,到姑娘抱佢比我睇時,佢已經唔係到喇.....醫院只當依次係小產...
後來我遇到我老公,而家亦有我地ga小寶寶,但係當想起佢,我都仲係好難過,只希望佢係另一個世界生活得開心,有時亦希望佢可以再次成為我ga寶寶,令我可以再好好咁愛佢...

:-( :-( :-(

大宅

jilljojo,

請問你後來知唔知早產原因? 到有第二個 bb 的時候, 係咪醫生會 check 得緊 d 架?

Sorry! 提起你 d 傷心事, 但我想知係唔係有第一個時, 唔係好 takecare 自己身體, 所以有早產 or 其他原因, 到第二個時又會有同樣事發生, 我好驚.....

:-(

大宅

真係睇到心都酸埋!! :-(
有望各位媽咪早日康復啦!!

大宅

各位媽媽, 你們要更加努力面對/珍惜將來生活..
祝身體健康..

大宅

hihicathk & winnie_218
你地都去睇下中e調理下身體, 然後再黎過,
去下旅行, 放鬆下, 心情會好d ...... 努力 !

禁止訪問

大宅

我陀bb時都覺得好似一步一驚心, 過五關斬六將咁. 而且每次照超聲波同檢查時都擔心唔知bb係唔係健康咁成長緊, 有無什麼大問題. 到驗oscar時, 醫生話bb心跳快, 要keep住check, 直至正常為止. 到最後孕期check密d, 個人先無咁擔心, 到bb真係出咗世先完全鬆一口氣放下心頭大石. :-(

大宅

我係兩年前有一晚,個肚突然好痛,痛到係地度滾,入左急症室一check,先知自己有左bb,卻係葡萄胎(bb有心跳,但冇發育),要做刮宮手術整走佢,我入院之後,足足哭左幾晚。
宜家又有左bb5個月,每次去e院產檢都好緊張,好惊阿b唔係健健康康咁發育。

大宅

過客 寫道:
jilljojo,

請問你後來知唔知早產原因? 到有第二個 bb 的時候, 係咪醫生會 check 得緊 d 架?

Sorry! 提起你 d 傷心事, 但我想知係唔係有第一個時, 唔係好 takecare 自己身體, 所以有早產 or 其他原因, 到第二個時又會有同樣事發生, 我好驚.....

:-(

一路醫院都無同我解釋過點解會咁,直到今次產檢ga時候我係咁追問醫生,佢check番話我知係胎盤出血(但唔知點解會出血)+bb壓到我個腎(令到腎發炎)導致咁樣...
今次的確係check得緊d,成日都要照超聲波(大約照成7、8次)&全程係醫院產檢...
依家睇住bb一日一日成長,只係希望佢可以健健康康,其他野都唔緊要喇~

我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

大宅

kath:
你而家其實應該放鬆心情,唔好咁緊張,同埋事事都要小心呀~

我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

禁止訪問

別墅

唔好話個bb無左,就算當時我作小產時我都好唔開心,因唔知點解會作小產,又驚bb有時,所以之後我每行一步都會好少心.

男爵府

好媽媽勳章

各位姊妹,過去咗就唔好諗o甘多口o拉!繼續努力,加油

男爵府

其實真係好多謝baby kingdom的創辦人, 讓一眾姊妹們有個好地方去分享。
其實我都小產兩次, 自己好恨生BB, 不過一連兩次都失敗左。原本我應該會很傷心, 不過在這裡有太多其他更不幸的遭遇, 令自己覺得自己不是最不幸的那個。當然亦看到很多失敗後又成功的經驗, 得到不少鼓勵! 總之一日未收經, 大家都仲有機會, 繼續加油加油fighting!!!!
:mrgreen:

大宅

唔使咁緊張, 大家都會支持你架, 而我同我老公都決定半年後再要bb, 一齊加油呀
kath 寫道:
我係兩年前有一晚,個肚突然好痛,痛到係地度滾,入左急症室一check,先知自己有左bb,卻係葡萄胎(bb有心跳,但冇發育),要做刮宮手術整走佢,我入院之後,足足哭左幾晚。
宜家又有左bb5個月,每次去e院產檢都好緊張,好惊阿b唔係健健康康咁發育。
Love You Baby

大宅

起初係姑娘發現, 跟住即刻搵個有經驗既e生再照就confirm左, 我個case好特別, 事前毫無徵兆, 無肚痛, 無見紅, 同埋姑娘講過bb size 唔係太大, 所以唔覺佢有郁都係正常既 :cry:
但我下次有bb就一定會再著緊d

thanks all of you
lawlawsasa 寫道:
姑娘係唔係照超聲波發現? 有無醫生再檢查? 多點休息同養好身體. 你地一定好快再有bb. 不過最好起碼半年後先, 等子宮好好復完. take care. :lol:

大宅

恭喜你呀, 有個咁愛你既老公, 同埋可愛既bb, 不過我相信我遲d都會同你一樣咁幸福
我都有個類似ga經歷

首頁

尾頁

跳至