跳至

首頁

尾頁

洋房

兒子兩歲半了,
想生多個,但又心大心細。
各位已有兩名子女的媽媽,可否分享下?
我最不捨得是,不能再全心全意照顧兒子了
而且生多個,會辛苦好多,更加唔洗旨意有私人時間抖抖...
希望大家過來人,分享下實際情況

複式洋房

請問您是否全職媽媽? 有沒有人幫手? 及您另一半是否會幫手?

現時我個細B已半歲,兩個剛相差兩年,我當時是考慮以下因素的:
1. 是否有財力support 多一個
2. 兩公婆是否 agree 及全心想要多個
3. 希望兩個的年齡較近可一齊玩 (個人覺得over 3yr就有個 gap,冇玩得咁埋)
4. 是否有足夠 EQ handle 多一個,如只得一個人全職湊,另一半是否能儘早放工及配合呢? 如只一個人,真的要三思!!

總之兩個是辛苦好多的,要有心理準備,因為有些媽媽受壓力或應變之能力較低,便勸告您諗清楚!!

複式洋房

我個二仔已經六個月呢, 生多個當然辛苦,但二人互動,好開心的. 我支持你生多個.

私人時間方面, 因為我係半人奶返工媽,所以真係完成冇私人時間!但係我又覺得生一個b其實都好冇時間, 有冇時間要看你有幾上心. 若有人support, ok架.

洋房

謝謝兩位的意見和忠告。

我是半職媽媽,兒子上學時在家做兼職,跟兒子出世頭一年比,現在不算很辛苦。所以想起生多個之後,又要重複一次當日的辛苦日子,有時會有D卻步,嘻嘻!

多謝你們說支持,很有鼓勵作用。

EQ很重要,說得很對呢

洋房

謝謝兩位的意見和忠告。

我是半職媽媽,兒子上學時在家做兼職,跟兒子出世頭一年比,現在不算很辛苦。所以想起生多個之後,又要重複一次當日的辛苦日子,有時會有D卻步,嘻嘻!

EQ很重要,說得很對呢

洋房

謝謝兩位的意見和忠告。

EQ很重要,說得很對呢

別墅

我都係同你一樣想法!
不過...上個月尾發覺...我有左呀 ! (未計劃中)

now....不敢再想其他了, 只好開心期待細b出世啦!

大宅

我都陀緊第二個,預產期1月啊,2個都相同性別,希望佢地之後會相親相愛,互相扶持啦!

男爵府

我就唔生呢, 皆因細佬已經有家姐仔一齊玩.
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

子爵府

我就係順其自然地努力中囉, 未見有成積呀, 可能個天覺得未係時候啦! 所以我都未敢想像有咗第二個會係點! 但我見有d FTM揍三個都係咁, 我諗只要handle得好, 唔會好大問題ge!

禁止訪問

洋房

我個大女而家兩歲半, 細女14個月. 生左個細女之後就放棄左我原來的高薪厚職做一個全職媽咪. 要同時照顧兩個小朋友, 真係比我原來想像的更辛苦. 有時兩姐妹會爭寵, 管教時兩個都喊晒, 真係好頭痛, 自己都會喊埋一份. EQ少啲都唔得, 不過, 見到兩個女咁可愛, 老公又好鍚兩個女同埋對自己很大包容, 就會好覺得安慰, 幾辛苦都值得.

我反而覺得, 有兩個小朋友之後, 如何維繫與老公旳感情先係最大學問囉. 有時都會為女兒的各種大小事而鬧交, 尤其係當大家都比兩個女搞到唔夠訓的時候....

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 勇者 於 10-12-19 02:06 發表
我個大女而家兩歲半, 細女14個月. 生左個細女之後就放棄左我原來的高薪厚職做一個全職媽咪. 要同時照顧兩個小朋友, 真係比我原來想像的更辛苦. 有時兩姐妹會爭寵, 管教時兩個都喊晒, 真係好頭痛, 自己都會喊埋一份. ...

說得對。也真的是一門學問。

大宅

我個大女而家兩歲半, 細女14個月. 生左個細女之後就放棄左我原來的高薪厚職做一個全職媽咪. 要同時照顧兩個小朋友, 真係比我原來想像的更辛苦. 有時兩姐妹會爭寵, 管教時兩個都喊晒, 真係好頭痛, 自己都會喊埋一份. ...

完全agree
< 有時都會為女兒的各種大小事而鬧交, 尤其係當大家都比兩個女搞到唔夠訓的時候 >
有時候真係累到計都唔想倾. 要照顧到小朋友又要維持兩公婆良好關係, 唔容易咖.

我bb10個月大啦, 辛苦下辛苦下就甘大, 做了FTM真的要放棄自己原來的所有, 唔好想到有休息時間, bb訓左都可以透下氣ge, 過一陣又要做屋企野呢. 不過見住兩隻小鬼長大, 呢d辛苦, 算把啦.... 現在期望bb快d長大同哥哥一齊返學, 甘就多更多時間做下自己野啦... 哈哈哈...

別墅

生多一個便收手了, 但都打算放棄工作做一個全職媽媽!

男爵府

minkaka

你好勁啊!生三個, 我細仔就快半歲, 家姊都好錫佢,不過就真係冇咩私人時間
我就唔會再生第三個,因冇 EQ 喇

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我大仔 08/08
細仔 01/10
兩個相差15個月
我係全職人仕
有工人幫手揍
係好勞氣, 無晒私人時間
但, 有時見兩兄弟, 我又好開心
起碼哥哥無咁悶多個細佬陪下

大宅

我當時做不到3年抱兩......因要番工經常出trip, 所以兩個小朋友都相差5歲半. 但在囡囡讀K3時,希望佢有多一個弟弟或妹妹, 同埋家族中都希望我再繼續生......老爺話要我追個男孫. 佢仲緊張過我自己, 因不是同住, 所以經常致電來問...但生就要生男仔, 所以要搵醫生幫手計時間/日子, 因我沒打算生3,4個.真的兩個已是maximum quota.

現今, 肯生bb的媽媽已經很可貴. 用不著說是男或是女! 但上一代都比了不少壓力給我地. 其實說實話- 現時男女平等, 生女亦可以陪養得好好, 好乖, 好叻. 只是話個"好"字對家庭來說好似平均d啫. 最重要是心地好......不要做壞事! 人格很重要!

自己look after小朋友都幾吃力. 有時仲要編排他們的活動,唔好撞時間,去邊都要set晒alarm clock,時間表都編排得密密麻麻,仲多嘢做過番工! 真係busy busy mum.

大宅

聽到你有第3胎, 好開心. 祝你身體健康. bb及家人快快樂樂!

原帖由 minkaka 於 10-12-10 16:11 發表
大家好 好耐無上來
我想講個news比大家知
我陀緊第3胎啦
出年8月出世
希望大家一齊祝福我 ^^ thx

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果可以生孖ge...我好想再生
但其實我已經有3個
2001 / 2003 / 2008

首頁

尾頁