嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

囝囝三歲幾
一直都有濕疹
之前一路睇醫生搽類固醇
唔搽又返發

早一個月行過永安
有個姐姐同我講話佢地既寢具有防塵蟎功能
可以BLOCK晒D塵蟎,BB既濕疹就會慢慢好返
但係要成千蚊個
唉,大拿拿成千蚊喎
真係唔係好捨得
左諗右諗都唔知買唔買好
但係見到囝囝咁樣又好心痛
最後都係把心一橫
算啦,駛D錢囝囝唔駛咁辛苦,咁都試下啦
尋晚終於買左
返到屋企換左D寢具
睇下囝囝用左係咪真係有用啦
遲D再出黎同各位媽咪分享下成果啦!!

大宅

回覆 1# purple_foo 的文章

我都係最近買左, 枕袋及床墊套, 我連床褥都買過新, 因為驗血話BB對塵蟎最敏感.

我十月尾換床褥, 跟住枕袋, 呢星期床墊套.

感覺好似換床褥有效D

大宅

我囡囡現在四個月大,在2星期大時面仔出濕疹。
最近都買了防塵蟎寢具給囡囡。自己就無買
初時都見有好轉的,打了疫苗後發燒就出得好勁。搽類固醇好返但都有出濕疹,不過就無之前那麼勁,
之前要日日搽。現在一星期搽1~2次

男爵府

我仔都是對塵蟎敏感 ,我沒買寑具 , 我反而想買個部韓國出的除塵器 ,因細細部 , 價錢又OK ,但不知功效怎樣 ,現在仲十五十六, 未決定 ....

原帖由
purple_foo 於 10-11-12 11:04 發表
囝囝三歲幾
一直都有濕疹
之前一路睇醫生搽類固醇
唔搽又返發

早一個月行過永安
但係要成千蚊個
唉,大拿拿成千蚊喎
真係唔係好捨 ...

禁止訪問

王國會長

王國會長

我估未必有用:
濕疹不一定由塵蟎引起
你囝囝張床不一定有很多塵蟎
那些有防塵蟎功能的寑具係有D 化學成份也會引致敏感的

我囡囡小時也有濕疹, 也要keep 住用類固醇, 醫生就話一般床單就可以, 只要換密D就OK(我地隔日換), 而且大左會好轉, 結果我囡囡5-6歲后開始慢慢好而愈大愈小用類固醇了.

原帖由 purple_foo 於 10-11-12 11:04 發表
囝囝三歲幾
一直都有濕疹
之前一路睇醫生搽類固醇
唔搽又返發

早一個月行過永安
但係要成千蚊個
唉,大拿拿成千蚊喎
真係唔係好捨 ...

王國會長

王國會長

除塵器可以除塵蟎 ? 不會吧.

原帖由 yan02 於 10-11-13 12:57 發表
我仔都是對塵蟎敏感 ,我沒買寑具 , 我反而想買個部韓國出的除塵器 ,因細細部 , 價錢又OK ,但不知功效怎樣 ,現在仲十五十六, 未決定 ....

王國會長

王國會長

打政府疫苗 ?

原帖由 小公主媽 於 10-11-13 12:23 發表
我囡囡現在四個月大,在2星期大時面仔出濕疹。
最近都買了防塵蟎寢具給囡囡。自己就無買
初時都見有好轉的,打了疫苗後發燒就出得好勁。搽類固醇好返但都有出濕疹,不過就無之前那麼勁,
之前要日日搽。現在一星期搽1~2次 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-11-13 23:11 發表
我估未必有用:
濕疹不一定由塵蟎引起
你囝囝張床不一定有很多塵蟎
那些有防塵蟎功能的寑具係有D 化學成份也會引致敏感的

我囡囡小時也有濕疹, 也要keep 住用類固醇, 醫生就話一般床單就可以, 只要換密D就OK(我地隔 ...

你講得啱,若致敏原唔係塵蟎就無用.

防蟎寑具分兩種,一種的確有化學成份,另一種是靠布料的密度阻隔塵蟎的.

我用左兩年,明顯有效,雖然前後買了$4,xxx,但真的值得,我仔其中兩種敏感都無再發過.(最初唔捨得,只買pillow,但無效)

複式洋房

原帖由 5fmy 於 10-11-13 23:49 發表

防蟎寑具分兩種,一種的確有化學成份,另一種是靠布料的密度阻隔塵蟎的.

我用左兩年,明顯有效,雖然前後買了$4,xxx,但真的值得,我仔其中兩種敏感都無再發過.(最初唔捨得,只買pill ...
agreed

洋房

我買個隻就係靠布料密度阻隔塵蟎個隻
因為貪佢冇化學成份呀嘛
之前一路覺得乜都冇落淨係靠布料密度好似好兒戲咁
不過又見到有好多媽媽都話真係有d效
囝囝宜家用左差唔多一個星期
冇話好明顯有咩改善
我明天呢樣始終都唔係藥
唔會即刻好番
個sales姐姐都話起碼都一頭半個月先會開始見效
到時再同各位媽咪分享下呀~!

我用左兩年,明顯有效,雖然前後買了$4,xxx,但真的值得,我仔其中兩種敏感都無再發過.(最初唔捨得,只買pill ...

大宅

回覆 8# yan02 的文章

我都買左韓國果隻, 覺得冇咩效.

洋房

韓國個隻呀?介唔介意話比我聽係咩牌子呀?
我買左個隻係美國牌子黎架

原帖由 依娃 於 10-11-17 17:52 發表

水晶宮

多年前, 我仔的醫生跟我說那些防dust mites 的寢具未必有效. 佢教我每星期將床單 & pillow case 及被袋更換, 以 60C 浸洗, 然後在太陽底下晒 (殺菌), 唔放心的話可以加熨. touchwood, 我仔的濕疹好起來, 幾年來除o左係極乾燥/濕的日子外, 好少番發.

男爵府

我昨晚又帶仔睇中醫, 我2年前幫仔抽血驗就是對塵蟎敏感
但我昨天問中醫 , 他話, 我仔只是下半夜 1-4點痕, 其老時段沒事, 應不是太關塵蟎事, 仔說如果是塵蟎, 一睡落床就會痕 , 唉 ,我都不知真的定假 , 我想問下你地的小孩子是不是都是某一時後才痕的 呢 ?
我上次話的除塵蟎器是 將的 塵蟎用拍打的方式吸出來,
你可上网去睇下 牌子是 raycop 韓國制作的 .我還未買呀... 好像得city 同 Boardway 有得賣 ?

男爵府

hi 依娃

你買左呀 , 你有沒吸出來有沒很多塵呢 ?
我就是怕吸力不夠強 ? 用左小朋友的濕疹有沒好返的呢 ?
你用左幾耐 ?

洋房

我都想知
同埋要幾耐吸一次?

原帖由 yan02 於 10-11-18 15:02 發表
hi 依娃

你買左呀 , 你有沒吸出來有沒很多塵呢 ?
我就是怕吸力不夠強 ? 用左小朋友的濕疹有沒好返的呢 ?
你用左幾耐 ?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 yan02 於 10-11-18 14:59 發表
我昨晚又帶仔睇中醫, 我2年前幫仔抽血驗就是對塵蟎敏感
但我昨天問中醫 , 他話, 我仔只是下半夜 1-4點痕, 其老時段沒事, 應不是太關塵蟎事, 仔說如果是塵蟎, 一睡落床就會痕 , 唉 ,我都不知真的定假 , 我想問下你地 ...

用左全套防蟎後已經無再痕,所以太耐唔記得tim.
不過佢d咳(哮喘發時)就係全晚,鼻塞就下半夜,鼻水就訓醒才有.

大宅

回覆 3# yan02 的文章

Hi Yan02

係一定會吸到野出黎, 係咪塵螨就唔知la.

我係先買韓國個隻吸塵螨機. 覺得冇咩效(唔知係咪吸得唔夠密).

跟住想買防塵蟎床具時, 個個人叫我不如換床褥. 換左兩星期, 仔仔的確好左, 以前腰側成日爛, 點查都唔好, 依家好左好多, 只有紅, 冇爛.

所以再買防塵蟎枕袋, 床褥套.

所以我覺得換床褥最有效.

但係有時又諗唔知係咪天氣凍左, 所以濕疹好左.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 依娃 於 10-11-19 17:59 發表
Hi Yan02

係一定會吸到野出黎, 係咪塵螨就唔知la.

我係先買韓國個隻吸塵螨機. 覺得冇咩效(唔知係咪吸得唔夠密).

跟住想買防塵蟎床具時, 個個人叫我不如換床褥. 換左兩星期, 仔仔的確好左, 以前腰側成日爛, 點查 ...

啱啱上星期先聽完講座,e生話換床褥的確係最有效,但敝在塵蟎幾星期後又再生長,除非一個月換一次床褥,否則都係"塵蟎伴我睡"

首頁

尾頁

跳至