跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

氣管比較弱...
我建議可以睇中醫調理一下...好過食西藥...
我小朋友的中醫在北區,唔知你會唔會覺得太遠呢?

禁止訪問

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我知,你話900元果隻猴棗末...小朋友在大約9-10個月大時,有媽媽介紹過我買,於是我都買過數盒...
如果跟足佢的份量食數日,真係work架喎,而且d咳真係斷到尾...
不過之後覺得貴,小朋友又開始大個,就帶佢去睇中醫,沒有再買猴棗末了...
如果你個仔未試過猴棗末,不妨買一盒試下...

原帖由 Pertra 於 10-11-15 21:31 發表
多謝你地的回覆。
可能因為長年累月食西藥,使氣管更弱,
請問九龍區有無好中醫?
另外食喉早沫好無用?貴的那隻?

雲母殿

再講番中藥,如果年紀細,我睇開個中醫,會安排一d藥粉比小朋友,毎包藥粉加熱水40-60ml左右,毎日2-3次...
佢地d中藥唔苦的,個人覺得帶酸多d,小朋友好主動飲晒,然後比少少水佢飲,之後比2-3塊山渣餅佢食...次次都好合作,好快飲完(當然家長要在旁不斷讚佢,毎飲一啖就讚一次)

民房

喂! Tracy係我呀! 妳可以去旺角睇有個叫彭醫師好好架, 我個仔又細睇到而家, 我比個電話妳打去約
2328 8866

禁止訪問

雲母殿

回復 1# Pertra 的帖子

唔洗客氣,都係大家分享一下....希望囝囝快D好番...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

各位好, 我囝囝又係咁呀! 我都唔想佢成日食藥呀! 我試過煲桔梗3錢+貝母3錢+枇杷葉2錢+甘草1錢+瘦肉 比佢當湯飲, 佢都唔肯飲, 喊到拆天, 係咁話難飲! 我想帶佢去睇中醫, 又驚d藥苦佢唔飲!
wcpcelia, 請問你覺得兩者(同你中醫d藥)相比邊樣難飲d? 另外請問間中醫響邊? 大慨幾錢, 你小朋友飲左幾耐好? 謝謝!

雲母殿

仲有,我毎次睇中醫,佢都開3日藥,食完再覆診,再開3日藥...試過飲完6日,佢都仲有少少咳,我就再去配多2日藥比佢飲...暫時都可以斷尾的...

原帖由 魚兒小寶貝 於 10-11-22 13:26 發表
各位好, 我囝囝又係咁呀! 我都唔想佢成日食藥呀! 我試過煲桔梗3錢+貝母3錢+枇杷葉2錢+甘草1錢+瘦肉 比佢當湯飲, 佢都唔肯飲, 喊到拆天, 係咁話難飲! 我想帶佢去睇中醫, 又驚d藥苦佢唔飲!
wcpcelia, 請問你覺得兩者( ...

雲母殿

你好呀,其實聽落你煲的湯,應該會係幾好飲的...
不過,我地好難用大人的味覺去衡量...
我小朋友的中醫,所開出的藥粉,加大約50ML熱水,攪拌後飲用...佢次次都真係肯飲(毎日三次,有時可能會飲得慢D,就要讚下佢,毎飲完一啖就讚佢一次)毎次飲完藥後,比少少水佢,再比數片山渣餅佢食便搞掂...
仲有,該中醫的所開的藥粉,是絶對不會苦的,我自己用舌頭試過,反而帶少少酸味...

原帖由 魚兒小寶貝 於 10-11-22 13:26 發表
wcpcelia, 請問你覺得兩者( ...

複式洋房

不單止小朋友,其實大人也會。原因正如大家所說天氣、溫差及個人體質而有所影響,尤其是氣管弱、氣管敏感都會。雖然這天氣夜晚咳的情況普遍,但要小心留意及處理,因為咳到醒/喊,很可能患上氣管炎的徵兆,我自己都試過。

複式洋房

hi tracy,
我個仔之前都成日咳,食3個星期藥都唔好,後來有人教我煲(龍利葉、羅漢果、蜜棗水),真係好掂,不防試下,潤喉止咳,大人都飲得
一月七日出生的俊熹豬豬

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

原帖由 wcpcelia 於 10-11-23 21:12 發表
你好呀,其實聽落你煲的湯,應該會係幾好飲的...
不過,我地好難用大人的味覺去衡量...
我小朋友的中醫,所開出的藥粉,加大約50ML熱水,攪拌後飲用...佢次次都真係肯飲(毎日三次,有時可能會飲得慢D,就要讚下佢,毎飲完一啖 ...

其實呢個可算係化啖止咳既藥方, 只係我自己加瘦肉變湯. 我飲覺得ok, 但阿仔就覺難飲.
你可唔可以比你個中醫地址我? 我都想帶阿b 去睇下, thanks!

雲母殿

在北區的,巳PM你...

原帖由 魚兒小寶貝 於 10-11-26 13:19 發表

其實呢個可算係化啖止咳既藥方, 只係我自己加瘦肉變湯. 我飲覺得ok, 但阿仔就覺難飲.
你可唔可以比你個中醫地址我? 我都想帶阿b 去睇下, thanks!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

阿女最近感冒, 跟住就咳. 日間都好好, 一到夜晚瞓覺就係係咁咳.
奶奶帶佢去睇中醫, 其實d藥都唔係苦, 帶小小甘. 但阿女就唔肯飲, 我地又氹, 又利誘, 喊成半個鍾先飲得晒. 見到佢咁喊法, 真係心痛c

首頁

尾頁

跳至