自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有無媽咪試過帶4歲幾的小朋友去睇上河圖是否真的不用入場劵?
因為我有2張飛,但又想帶多個5歲幾小朋友去喎!
最驚到時要我3張飛,我就唔知點死比佢啦 ............

如果有呢兩日會去睇的媽咪可否問下收飛的人呀。 (感激萬分)

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 MikaBoy 於 10-11-15 10:54 發表
請問有無媽咪試過帶4歲幾的小朋友去睇上河圖是否真的不用入場劵?
最驚到時要我3張飛,我就唔知點死比佢啦 ............

如果有呢兩日會去睇的媽咪可否問下收飛的人呀。:ado ...

入場劵的背後是列明 "一人票, 幼童不論年齡亦需憑票入場."

酌情與否, 真不知啊!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

1張票可以啦, 我剛剛打左去康文署問, 有成人陪同4歲以下唔駛票架

禁止訪問

別墅

係呀 !
我 + 4 歲幾 + 5歲幾 = 2 張入場劵唔知得唔得 ???
買飛時有一張購票指南,入面既英文寫住 " children under 4 age old accompanied by an adult with ticket " 之所以噤擔心。

其實我都有打去 1823 問過,職員就話 ok 唔會太執著,但如果收飛的職員唔比,噤我就慘架啦~~ (車費都唔平架)

所以要confirm 清楚先噤帶去嗎 ,當然最好有人去左兼問埋啦。

我今個friday 去啦。

大宅

剛去完, 3個大人+囝囝4歲多dd, 3張票入得!

原帖由 MikaBoy 於 10-11-15 10:54 發表

如果有呢兩日會去睇的媽咪可否問下收飛的人呀。:ado ...
在壓力中仍能平靜,在忙碌中仍能悠閒,在失敗中仍能歡笑,在逼迫中仍能屹立,上帝的兒女何等有福。
在絕望中仍有盼望,在冷漠中仍有關懷,在困境中仍有出路,在死亡中仍有生命,上帝的兒女何等有福。

男爵府

請你放心, 一定得。

因為如果佢唔肯放BB入, 邊個負責睇住你個細B, 責任反過來在他們身上。又無即場票賣 !

原帖由 MikaBoy 於 10-11-15 14:06 發表
係呀 !
我 + 4 歲幾 + 5歲幾 = 2 張入場劵唔知得唔得 ???
買飛時有一張購票指南,入面既英文寫住 " children under 4 age old accompanied by an adult with ticket " 之所以噤擔心。

其實我都有打去 1823 問過,職員就 ...

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我聽日先去,我兩大一細(2歲幾)...我買左兩張飛咋~

大宅

4歲以下係唔駛票呀~~我星期日去完,我囝囝2歲,c6抱住佢橫行掂過~~

大宅

我想去, 請問仲可以去邊度購票 ? how much ? 大小同價 ?

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

CHECK票d人唔係好緊!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

2歲多不用買票的
原帖由 wing_wing912 於 10-11-15 22:26 發表

大宅

回復 8# chaknok 的帖子

有沒有查証明文件?

別墅

可否幫口問下 4歲10個月是否也是免費??
同埋要唔要有帶手冊副本呢(証明歲數)?
(我4歲幾的小朋友生得比較高大)

Thanks ~~~

原帖由 wing_wing912 於 10-11-15 22:26 發表

別墅

請問各位已經參觀過的媽咪,如果帶bb車是否好麻煩 ?????

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我剛剛去完(14/11 下午1:00), 12:40去到會場, 9個大人&小朋友, 1個2歲半幼童.

我地係機場巴士果面落車&入場, 可能會場真係好大, 所以我地慢慢行都唔係好迫, 去到扶手電梯有職員"齋睇飛", 落到地面會場開始排隊, 沿路都係慢慢行去展覽場(7&9號館), 咁職員就"MEET飛".

其實佢地根本無時間&機會睇你實際"門票"&人樓, 當然"帶多個人摶入場"就你自己諗清楚啦.

題外話1: 其實排隊位唔算好闊, 平排大約企3-4人, 但係都見有人推BB車, BB訓係BB車, 其實好迫, 因為大家都想行快2步入會場.

題外話2: 我見有個MAMI揹住BB入場, BB好似得4個月大(比較細粒), D人心急入場自然"周圍搵位行, 果位MAMI好嬲話D人: 唔好推啦有BB係度. 我當然諗: 其實呢D場合一定迫人架啦, 點解仲要咁嬲呢??

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

你覺得囡囡似唔似over 4歲先??可以一博啦

別墅

展覽館內太逼人,又黑.... 最好抱起小孩。否則好易被踩,走失仲驚。
明天會更好..... 活著便是完全冇可比的精彩啊 !

男爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 畀面勳章

昨晚看了, 以下是忠告:
若想在較近畫面地方看:
若帶五歲以下小朋友, 最好有強壯男人同行,擋一擋由後而來的人群衝力。
若以孩子為依歸:
企後點,人與人之間有空間,孩子不需夾住。
我昨晚都遇上自私的參觀者, 用手爭推撞,令我和左面幾個人都失平衡。我們齊齊解釋係前方不動, 我們“吋”步難移,大家將就下。點知個女人仲高聲話前面D人不動,唉!

睇清明上河圖要緊, 大家安全更要緊, 唔通想同場加映: 整一次蘭桂芳除夕人踩人翻版。

首頁

尾頁

跳至