嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

食好少奶

bb錯唔多3個月, 呢兩日食好少奶....每次食2,3安就唔肯食,"側"極都唔食, 餵到我"忟"曬....又驚佢唔知咩是...
但佢又無咩唔舒服, 有笑, 有玩,又唔似病...
係唔係d bb有野就唔笑 ,唔玩??
我係唔係唔需要咁擔心????

男爵府

Re: 食好少奶

我覺得佢可能唔舒服啊! 隨了沒有胃口, 佢仲有冇其他異樣呀?

子爵府

無呀, 剛剛陣左一個鐘, 食埋個3安,共產5.5安, 但係佢又有笑又有玩....同平時一樣
如果再係咁,係唔係要睇醫生??

別墅

唔洗擔心架,我個仔同你bb一樣3個月時只食2一3安,為持咗2個星期左右就正常返,好多bb都係咁,係厭奶期嚟架,你維有煲d米水開奶或當水咁飲啦

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係呀! 我仔仔早一個星期都係咁, 之後, 媬姆煲左 D 米水開奶及比佢當水飲左之後, 又飲返6-7oz.奶呀! 而家, 媬姆每天都比一餐米水奶比佢, 因為仔仔面上成日有粒粒, 每日飲一餐後, D 粒粒無晒呀!

yuki877 寫道:
唔洗擔心架,我個仔同你bb一樣3個月時只食2一3安,為持咗2個星期左右就正常返,好多bb都係咁,係厭奶期嚟架,你維有煲d米水開奶或當水咁飲啦

洋房

我 bb3 個月又係,我就估到佢厭奶期.至5 個月每個月月尾都係咁.佢遲d胃口會好返架.唔使擔心
[img]http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/beeyeung2003/detail?.dir=7a53&.dnm=a475.jpg&.src=ph[img]

男爵府

我看佢應該好健康, 不用擔心啦! :-P bb 不舒服一定有樣睇ge.

民房

哈哈, 各位媽媽完全唔洗擔心啦, 佢有食奶又訓得, 又玩得就ok 啦, 只要佢唔係完全唔食奶, 又唔係痴痴呆呆就無問題啦, 都係嗰句[佢哋日日都唔同, 你真係估佢唔到]
我第一個女食嘢完全無問題, 又肥又白, 一路都係中大碼, 第二個就勁, 每餐食一安嘔兩安, 每次唔單止佢要換衫, 就連我同我張床都要換衫, 我就驚到死, 唔知佢到底有冇嘢落到肚.點知去到健康院同姑娘講, 佢就話佢重得好好, 由得佢嘔囉, 唔洗補奶,咁又係, 都唔明嘔到咁佢個身型都好似"相僕手" 咁, 差不多超重. 點知兩個返學之後都變咗"排骨妹".
到現在第三個女, 食奶就驚人羅!!!出院都差不多食三安, 點知到四個月都係食三至四安(有時只有兩安), 比佢d家姐已經食咗六安好內囉 但去磅又重得非常好, 重比姑娘話佢一個月重多過標準一陪.
二三個月時, 一路食一路cry, 又肚餓又食唔到, 睇到都"肉呎", 食到都成個鐘, 食唔飽好快又咸過, 兩二個星期之後就無事, 到現在快五個月, 食到四至五安奶. 但佢又ok好健康一齊正常, 所以我都無物所謂啦.

男爵府

我個女有時都會一路食奶路喊ga! 不知為什麼會這樣的.

民房

多數都係有肚風, 但不要特別處理, 嘗試多d同佢掃風, 佢d風不能傱口出就會自然於"pat pat" 放出來(以前樣樣都驚的時候問姑娘講架), 多數bb都會有d咁架經歷. 比心機d,食吓, 搖吓, 慢慢"喟", 真係食唔到都唔洗太擔心, 唔多唔小都有d落到肚架, 好快就無事啦. 我話bb要肥的要抉不是食得, 而係訓得多, 訓得好唔單只肥d重會聰明d添!!!!
小小哋都信吓我啦, 至少我都有三個寶寶 , 小小心得我都有可以交流吓 :wink:

男爵府

我個女通常都係在食奶尾聲會易哭d. 
在我心目,佢已經太肥啦!原本可能同瞓有關.. 佢在日間唔係好瞓ga za.. 其實我只希望佢可以聰明d,體型係點就冇所謂ge.

子爵府

琴日奶奶煲左d米水比佢開幻奶飲, 真係開胃d, thx all!!!

男爵府

same case with my bb, and the doctor said, bb has oral infection, that why she eat less (due to the pain). :-( :-(

子爵府

eojj 寫道:
多數都係有肚風, 但不要特別處理, 嘗試多d同佢掃風, 佢d風不能傱口出就會自然於"pat pat" 放出來(以前樣樣都驚的時候問姑娘講架), 多數bb都會有d咁架經歷. 比心機d,食吓, 搖吓, 慢慢"喟", 真係食唔到都唔洗太擔心, 唔多唔小都有d落到肚架, 好快就無事啦. 我話bb要肥的要抉不是食得, 而係訓得多, 訓得好唔單只肥d重會聰明d添!!!!
小小哋都信吓我啦, 至少我都有三個寶寶 , 小小心得我都有可以交流吓 :wink:

我BB佢會一路食一路放屁.唔知係唔係風呢???
佢好難掃風呢...掃到手軟都唔得 :cry: :cry: :cry:

別墅

之前仔仔都係咁,每日都食唔夠14oz,仲係維持佐2個幾月, 冇理佢, 而家就正常返啦.

男爵府

仁安d護士話d屁係風lai ga!所以你可能因此比較難掃風呢!

我BB佢會一路食一路放屁.唔知係唔係風呢???
佢好難掃風呢...掃到手軟都唔得 :cry: :cry: :cry: [/quote]

首頁

尾頁

跳至