論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

揍bb搵 Yan Yan or Bun Bun?

as above
Pekklesiu

男爵府

2019勳章

Re: 揍bb搵 Yan Yan or Bun Bun?

睇你彩數,兩者都有好有壞

複式洋房

i suggest bun bun if your kid is still young.i am so regret that i get a yang yang after bun finished her contract to take care of my two years old baby.yang yang is so stupid and absent mind.i need to repeat and repeat everytime .besides she always misunderstand my request.but bun bun just need to tell her once,and no mistake again.

民房

真係睇彩數, 我請過菲又請過印, 如果bb細一定要有人幫手睇, 唔係個個工人都係差唔多, 我個妹之前請了菲, 佢奶奶唔明個工人講什麼, 日日打電話比我個妹, 又唔打電話比佢個仔, 煩到最後我妹轉了印, 找現成, 如果剛剛到, 又係煩, 都係唔明妳講什麼, 因印會蠢些, 菲太醒, 菲如果佢地唔想做, 可以話聽唔明, 言語溝通好緊要, 唔好太隱心, 可以同我地研究. 因為好多時老公都會比我話事, 所以唔會理.

別墅

邊有好架,好似好好,其實只係做緊戲,牠們最喜歡講大話,扮唔明,扮聽唔到,牠們唔會一條心為老闆,做幾多年都唔會同小朋友有感情,只會利用小朋友對牠們既感情來令老闆留多牠們幾年,anyway,要小心。

複式洋房

How old is your baby ? that a lot different .....

民房

完全同意taboo講法, 佢地同一個僱主做10年, 走個時都唔會唔舍得, 最後計清楚數目.

別墅

會唔會唔捨得我就唔知,但數目當然要計清楚啦,就算我自己打工做左十幾廿年同老闆幾好感情都好,我都一定要老闆計清楚條數啦,好理所當然喎!! (可能我怕蝕抵啦 )

大宅

請工人呢家o野, 可遇不可求! 唔好的例子的確好多, 但好的亦都有, 所以無話賓好定印好?! 要請一個好的工人, 我覺得真係有D賭彩數!

大宅

My baby is only 12 weeks, so..... :-(
Pekklesiu

民房

我都好同意講彩數, 好似我第一次請印印,當時我個女得二歲, 當時好担心,後來發覺印印都好快上手,佢都係都一次到香港打工,但我知道佢在印尼做了十年工人, 所以她很快就上手
彩數 + 彩數 + 彩數

複式洋房

zoemami,

我非常同意你的講法,彩數是好重要的,我個印印來了4年,是佢一手湊大我仔仔的,因請佢來湊New born 的,佢對我仔仔真的很好,有時比我做Ma Ma

複式洋房

我之前都請過2個BUN BUN, 印象唔好, 又懶又計較, 對小朋友都好差.  而家個印印做了6個月, 除了有時講大話, 其他都好OK. 最緊要佢好愛護我細仔, 因為屋企成日得佢地2個

複式洋房

Yan Yan is more dirty, if you like clear. Then don't use Yan Yan. Also as your bb is so young, i suggest use Bun Bun.

大宅

賓賓, 印印 我都請過, 自己較喜歡賓賓. 我太唔理解印印的信仰. 而且印尼人太精於落降. 試過有人於印印第一日到步時, 被發現行李內有人形姜, 上面刺上一枝枝針. 又試過鄰居炒印印的行李內有白色信封 - 內附頭髮, 體毛等.

如印印唔食豬肉而她又需要幫忙煮食較頭痛, 自己都唔食點會好食o架?? 唔通日日牛雞魚么?

以上只是個人感受, 並不代表所有印印懂落降. 不過識都唔會話你知啦.

暫時我用過的賓賓都ok, 其中一個話主收英語, 但不要依賴賓賓教英文, 因始終唔係佢地的母語.

其實真係彩數. 搵工人切忌心急, 令願開頭花多點時間, 總好過之後又話轉又話換. good   luck!

侯爵府

好媽媽勳章

如果係湊bb newborn 我perfer bunbun 須然佢地會精d but 有 common sense d 起碼阿b 有mug 頭暈身興 佢地都會睇到 feel 到 有d 野你可以ng 晒話跟到甘緊 but if 印印 就比較stupid 最好你屋企有人係到 甘就請 yanyan 都ok 同埋我覺得 yanyan ng 係好識分 發燒身興 佢地對冷熱 既 分別好差 試過d 水出晒煙 佢地都話ng 熱 比佢地激死 

男爵府

Chun-Chun
我好同意你講法,有邊個人唔講過大話架,我地對工人好,工人都會少d同我地講大話同對我地好啦!同埋對小朋友好同細心係最緊要! [quote]
Chun-Chun 寫道:
zoemami,

我非常同意你的講法,彩數是好重要的,我個印印來了4年,是佢一手湊大我仔仔的,因請佢來湊New born 的,佢對我仔仔真的很好,有時比我做Ma Ma

首頁

尾頁

跳至