論盡家傭

跳至

大宅

2019勳章

外僱保險邊隻好?

例如睇醫生咁,claim錢多同快,有邊間好呢?

複式洋房

Re: 外僱保險邊隻好?

QBE insurance plan.

Outpatient:HK$200 / visit., $4000 / year

複式洋房

道亨,保費平
但每次只可 claim $150

大宅

2019勳章

我也是買道亨,貪佢保費平! claim outpatient 仲好快, 1個星期左右已收到cheque!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Me too ~~~

我已是第3次跟佢地買, 貪佢保費平!
如先前無索償及提早續保仲格外有 85 折

大宅

What is the full name of QBE??? How much for 2 years??

Thanks
Pekklesiu

民房

我都考慮緊...

道享第一次買$665 for 2 years (每次claim 150)
QBE$975 for 2 years (每次claim 200)
QBE = 昆士蘭

你地會點揀?

大宅

真係要好睇個工人睇得多唔多次醫生, 因為宜家出面好多都要200一次, 如果道亨只係150 claim一次, 就要自己貼

我知道仲有一間係叫Royal & sunalliance, $882 2年, 都係claim足

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

我係買QBE(BK媽咪介紹),因我工人之前成日要睇醫生,同埋依家私家門診西醫每次睇都要$140,有時要服抗生素重會貴多元$20,所以我都係買每次CLAIM$200 O個種先夠~而且我工人試過做家務開CAN整親隻手(好深),以O個次為例,先後覆診睇埋都成$760元(打埋破傷風針及洗傷口)~

audreylee 寫道:
我都考慮緊...

道享第一次買$665 for 2 years (每次claim 150)
QBE$975 for 2 years (每次claim 200)
QBE = 昆士蘭

你地會點揀?

大宅

angelfan07,
想問你買QEB幾多錢2年? tks

伯爵府

$975兩年可以其間可以轉工人名www.iGoodlink.com.hk
我幫呢間AGENT公司買(BK媽咪介紹俾我)

別墅

angelfan07,

Where can I buy the QEB? What is the Agent's contact? Can you please PM the information to me? THx.

伯爵府

PLEASE CHECK PM~
或睇佢地網址www.iGoodlink.com.hk

複式洋房

睇番Royal & Sunalliance嘅website,佢個隻似乎都有d 限制,好似保障唔多夠:
1. 要睇佢哋嘅指定醫生(網絡門診),3日基本藥物唔包特效藥,.e.g.抗生素
2. 睇專科要自付費$230(即是HK$230無得claim,要預咗僱主自己孭條數)
3. 等候期:15日

From Royal & Sunalliance嘅website

網絡門診保障* 包括於指定之醫療網絡享用門診服務每年25次 : -
a. 免費普通科門診服務及3日基本藥物
b. 專科門診服務及3日基本藥物,自付費$230(需醫生轉介信)
c. 物理治療,自付費$150(需醫生轉介信)

大宅

My auntie is working in a Insurance broker. her company offers QBE Domestic helper insurance at $900.- only for 2-year contract. Same benefits as other BK moms mentioned - $200.- mecial claims/ outpatient visit .. Can change maid's name of the policy etc etc..

If you are interested, Please PM me for getting my auntie's contact no.

複式洋房

broker(經紀)唔同agent(代理),broker代表客人,agent代表保險公司。上年有間SIA broker (上海保險經紀)執笠,雖然我個friend俾咗$俾SIA broker買女傭保險,但保險公司唔認賬,因為broker身份有別於agent;相反agent 執咗,保險公司都要認賬。最後我個friend要再俾$(7折)俾保險公司keep 住張單。

所以買保險前攪清楚broker 同agent 嘅分別。

跳至