自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

閃光燈對初生嬰有害嗎

閃光燈對初生嬰有害嗎

有人話唔好用閃光燈去影呀B ?-(

到底有冇醫學理論去証實呢樣野有害初生嬰呢

大家發表下

男爵府

Re: 閃光燈對初生嬰有害嗎

我睇嬰兒書話,一次半次無所謂,長期就有問題啦~~~

子爵府

Long 寫道:
閃光燈對初生嬰有害嗎

有(睇書睇過)!! 好似話會損害視力, reason can't remember.....

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

不宜用閃光燈給嬰兒拍照

年輕的父母都喜歡給小寶貝拍照,如滿月留念、百日紀念、周歲留影等。由於嬰兒幼小,不便外出拍照,便大多在室內用閃光燈拍照。這樣拍照是不適宜的,會損害嬰兒的眼睛。

嬰兒很嫩弱,眼球尚未發育成熟,非常怕光,如果用閃光燈對準嬰兒拍照,強烈的光束刺激嬰兒的眼睛,哪怕是1/50秒的電子閃光燈,也會損傷嬰兒眼球中對光異常敏感的視網膜。閃光距離越近,傷害越大。所以,應避免用閃光燈給嬰兒拍照。

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

建議利用自然光:
1.白天拍照
2.窗戶較多的房間拍
3.窗簾儘量打開
4.嬰兒床亦儘量靠窗邊
5.自製反光版(鋁箔紙)打光

大宅

就算無醫學理論去証實,我都覺得用閃光燈唔舒服,大人都會覺得唔係幾舒服,何況係個咁細個BB,我未試過用閃光燈同佢影相,一時大意一張半張就會既。

伯爵府

我記得曾經睇過無線由港台拍輯一個醫學真實紀錄片,係講關於一對夫婦生bb後,bb的遭遇,每當為bb拍照後,bb就會昏迷不醒,之後便離世,初時不知道是甚麼原因,而尼對夫婦之後再誕下一名bb,又發生同樣的情況,醫生最後發現原來bb有一種遺傳病,名字都不記得,原來每當bb用閃光燈拍照後就會昏迷,之後搵到根源,bb就再沒有事了。

所以我囡囡由細個開始,都很少用閃光燈拍照。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

伯爵府

牛年勳章

我都聽過閃光燈對bb唔好
所以我個仔細個時好小相咋
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

首頁

尾頁

跳至