懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個肚好痕呀!

現在己經38wk,無端端在肚臍上邊生了好多風(冷),好痕呀!我已經成日開冷氣,唔會成日出汗,有無辦法?又有無媽媽好似我咁,真係好慘!成日半夜痕醒!

ahchungma

複式洋房

Re: 我個肚好痕呀!

up

侯爵府

2024年龍年勳章

ahchungma 寫道:
現在己經38wk,無端端在肚臍上邊生了好多風(冷),好痕呀!我已經成日開冷氣,唔會成日出汗,有無辦法?又有無媽媽好似我咁,真係好慘!成日半夜痕醒!

ahchungma

民房

ahchungma,

我27wk開始都係咁, 皮膚醫生話係因為排斥bb的蛋白質...(half of bb comes from daddy = 外來物質). 只要生了bb出來, 就無事.

點算? 看中醫, 用'土銀花'煲水抹身, 可止痕. 西藥無用, 除非有多d類固醇, 我都不會用, 而且效果差.

土銀花 - 1兩 + 6 碗水, 煲滾3分鐘, 熱'fu'. 好好. 不好'ar', 仲痕(不過我都ar到花晒了,中西醫都話未見過咁嚴重, 我成個人都係, 日夜都痕,我媽咪見到都叫我不要再生了).

你已經38wks, 我仲有10wk.
:-(

男爵府

醒目開學勳章

我之前臨生得之前幾個星期都勁痕呀
不過我o個時係冬天都勁痕呀
跟住我咪搽cream囉~~都會好d既

別墅

我都係嫁~
臨生前幾個星期個肚皮都係好痕~
由其是食飽之後~~
傑傑0係2004.3.3出世~重3.33kg~!!

複式洋房

bobo8006,

Thanks bobo8006 and other mame!
係咪土銀花只可以只痕,唔可以退? 可唔可以冷"fu",因為我沖暖水涼後會更痕,要再用凍水再洗,好難頂.

ahchungma

民房

ahchungma,

可以退d啦, 我ar到紅晒一點點, d風lan都會平返d.

西醫叫我不要沖熱水&用肥皂, 會仲痕. 個中醫話用熱fu, 我都有話佢知西醫叫我不要沖熱水. 中醫話佢d 病人無話熱fu後會仲痕, 叫我試下. 最後, 當然要熱fu啦, 唔會仲痕, 冷"fu"反而無咁止痕.

我都捱了2wk,先有解藥, 真係痕到痴線, 無得sleep. 連產科見我個肚攪成咁, bb因為我sleep唔到,唔吸收, 28wk只有25wk size, 佢都加大d 抗敏藥要我sleep.

我好明白你嘅辛苦, 比10000隻蚊咬,ar都無用. 唔係dry skin而痕那種. 真係唔試過都feel唔到.

放心啦, 中醫話土銀花絕不會影響bb. 今晚試啦, 問下中藥shop d 人啦. $3/兩. 仲有,不要用肥皂沖涼, 清水.

我打得好辛苦, 希望幫到你.

你要不要看我個中醫, 在牛頭角. 要話我知.

複式洋房

Dear bobo8006,

真係非常感激你!真係要試過那種痕法才明白!
我明天會去買黎試試,如果唔得我再睇中醫啦!不過希望bb快啲出世,唔駛我咁辛苦!

bobo8006,都祝你陀bb順順利利,母子健康!

ahchungma

大宅

ahchungma,

我8個半月個時個肚都生好多風冷, 我阿媽話係胎毒, 我竟即刻去買西瓜同龜令膏食, 我個時個肚同對耳仔好熱, 頂唔順用埋西瓜皮洗個肚, 因為我唔想"r"到有痕.醫生又比左d藥膏我搽,之後一個星期有好轉. 我個肚依家無痕o家.
不過, 唔係個個好似我咁, 咩都夠肝膽做.
祝你生個健健康康o既bb啦.
*********************************************************************************************************************************************

大宅

ahchungma
我8個月果陣都試過你嘅情況,由其個肚兩邊痕到不得了,紅哂一達達 咁我就去睇婦產科醫生,佢就話係羊胎水導致你皮皮敏感,比左隻藥膏我搽都幾好,你可去藥房買個盒係purple色同有隻手好似R痕咁 (唔記得名)如你試其他方法冇效你不妨試試隻藥膏幾好ga....

大宅

我都係8 個半月個身出粒粒, 仲發埋燒, 要入院
但搽藥膏都冇用, "r"到成身都有深色D的痕
唔知第時會不會退?同埋咁"r"法會不會一身橙皮紋呢?
我現在都係每天吃少少西瓜,好似好D
不過又擔心太早吃涼野,有沒有人可以再給一些意見呀?

大宅

我個時都係8個半月, 真係又熱又痕, 一個星期食左成個西瓜, 3樽龜令膏, 好多人都話我癲, 但係我個仔好乖, 真係到38週開刀才出世.
真係唔好"r", 好痕可以試下攞d西瓜皮敷下痕個度, 真係無咁痕o家, 而且可以散到d印o家.
*********************************************************************************************************************************************

複式洋房

Dear all,

thanks for all the advices from every mame!

ahchungma

首頁

尾頁

跳至