嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

奶奶咩都比我個9個月個女食

我奶奶係唔係有問題, 佢咩都比我個女食, 我個女得9個月大, 佢同我個女去飲茶, 腸粉, 馬拉糕, 牛肉, 酒樓d粥都比我個女食

平時o係屋企, 炆過既魚, 炒過既茶, 煲完湯既番茄同豆腐都比我個女食, 仲鬼咁大啖, 比得好密

同佢講小朋友唔可以食d有鹽同油既野, 驚會影響個腎既發展, 佢又話唔怕

請大家比d意見比我, 係我過份緊張定係我奶奶有問題???

伯爵府

牛年勳章

Re: 奶奶咩都比我個9個月個女食

你個女9個月大先咁未好law
我老公屋企人仲激過你奶奶好多倍呀
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

男爵府

有幾激呀

複式洋房

最好是1歲大, 才給bb食大人食物, 現在我bb差不多11個月, 才給他食白麵包, 故我提議叫妳老公跟妳奶奶講,這樣會比較好。

伯爵府

牛年勳章

廿幾日大比糊仔我個仔食 , 加糖去煮
幾日大飲橙汁加蜜糖
幾個月大食飯時用快子點d湯/一粒飯比我個仔試
幾個月大比粒糖我個仔啜
6個月大煲粥已經係好咸
出左一兩隻牙仔 , 就咬一粒仔apple比我個仔食
好似我個仔無得食咁 , 人仔細細就係咁亂比野我個仔食

大宅

好媽媽勳章

CutieSo寫道:

幾日大飲橙汁加蜜糖
幾個月大比粒糖我個仔啜
6個月大煲粥已經係好咸

男爵府

Cutieso,

都好驚嚇喎, 你小朋友無事真係勁

大宅

luiluimama
我老爺都係咁~
成日話帶佢去飲茶,食飯好多時都話[比小小佢食唔怕啦];
但都比我制止左,不過就唔係咁直接拒絕,因老人家一定覺得佢食鹽多過我食米,話我唔識野等等~
通常我會話[健康院D姑娘話唔可以咁ka]~咁佢就冇聲出!

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一定要撻健康院姑娘個名,最好有d文章話有害,我都係咁頂住雙方老人家d"古法"!

別墅

係呀! 一定要用"健康院d姑娘講"先有用, 因為佢地覺得佢地識野多個我地....

我奶奶老爺都是這樣, 樣樣都話得, 唔怕, 佢地仲食到好重味. 不過我都阻止哂.

如果一定要在茶樓食, 咪唯有過一過水, 先比佢先囉.

伯爵府

牛年勳章

但對住我老爺奶奶, 就算話健康院姑娘話唔得 , 佢地一於好小理 , 只認為自己鄉下果套岩哂

男爵府

CutieSo 寫道:
幾日大飲橙汁加蜜糖
幾個月大比粒糖我個仔啜
6個月大煲粥已經係好咸

真係好激喎 諗都冇諗過呀 廿幾日食糊仔、幾日大飲橙汁加蜜糖

男爵府

最慘係我用健康院姑娘依條橋都唔得呀, 我之前已經同我奶奶講話姑娘話1歲前唔可以比橙佢食, 佢唔理, 等我唔o係屋企既時候就比橙我個女食, 根住唔覺意講左出黎比我知, 我再同佢講多次話姑娘話橙會對小朋友敏感, 佢就話"hey....比少少之麻, 無事既"

仲有呀, 有一次我放工番屋企見到佢餵緊我個女食田雞, 我即刻大力阻止呀, 佢都傻咖, 田雞都可以比小朋友食, 我o係我老公面前勁鬧佢囉

男爵府

CutieSo 寫道:
幾日大飲橙汁加蜜糖
幾個月大比粒糖我個仔啜
6個月大煲粥已經係好咸

嘩!其實好多都錯晒 :tongue: 請原諒我的直言 糊仔-bb根本未消化到; 蜜糖-好多報告和健康院姑娘都話一定唔得; 糖同咸o野-bb的消化系統都未得; 出了一兩隻牙并不表示bb識咬o野, 好大可能佢都係就o甘吞(好危險), 有d o野唔係現在會發覺, 唔通到真係出事先理 ?-( ?-( 小小意見, 請不要介意
Don't worry!Be happy!

男爵府

完全同意呀, 我成日都同老公講, bb而家食咸野, 而家即刻唔會死咖, 但係長遠黎講對bb既健康會有影響, 佢又唔聽, 成日話無事無事, 都唔知點先可以令佢地明白

男爵府

妳阿奶奶都好亂黎喎...
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

民房

我都覺得好多奶奶都好亂黎呀!
好似我個個咁呀!
我個B而家8個半月大~竟然比爆谷同(留連)比佢食呀!
我話又話唔聽呀!都唔知點算。

男爵府

d老人家真係chi chi地, 榴槤都比得, 你唔出聲鬧都真係有品

民房

我奶奶都係咁,好彩我自己湊返個仔,如果唔係一定日日鬧交,我奶奶幫我叔仔湊緊佢個女,每次出酒樓食飯,佢實樣樣都比食,蛋糕,龍蝦沙律,炸海鮮卷,蒸魚(好多豉油),綠豆煲白鴿,現在先剛剛1歲,成日比佢食咁多集量,攪到佢奶又食得少,粥又唔係成日煲比佢食,但佢又真係肥肥白白,真係比佢吹起 :tongue:

複式洋房

我o係酒樓見過一個師奶款o既女人,
比鳳爪一個一歲左右o既bb自己拎住啜!

我話:嘩,你比鳳爪佢食....
個師奶仲好似好自豪咁,
可能佢覺得自己「訓練」到bb好叻o卦! ?-(
Honeybaby Yan Yan

首頁

尾頁

跳至