心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

尋日我探一位好朋友,忍吾住哭了....

呢位朋友,由小學三年級一同長大,到結婚生仔,彼此都有來往,今日見面,見佢瘦晒,目光哀濟,手又鎮,又失眠,每天都要食精神科藥物,只因放吾低老公有外遇,對方知佢有老婆仔女都要走埋去,晚晚玩SMS,老公老婆相稱,可憐朋友想佢浪子回頭。
當日見佢對我老友山盟海誓,今日話變就變。
三年內我三位朋友先後離婚,二位朋友老公返大陸包二奶,但佢o地冇物錢,吾靚仔的,打份牛工學人包二奶。
另一位朋友老公有d錢,係香港鍾意另一個。
男人有錢冇錢都去滾,婚姻真兒戲。 :-(

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 尋日我探一位好朋友,忍吾住哭了....

其實香港每日都有d咁既事, 係我地唔知當事人既痛苦, 當發生係身邊既時候, 又有另一種既感覺, 相信無女人想結婚=結完就婚, 擺酒=擺完就走, 眼見朋友既痛哭, 又無能為力, 有感心痛, 你應該鼓勵佢振作, 收拾心情企番起身, 要活得比他好..

男爵府

2019勳章

Compare w/ 人0地, 我自己可能真的是身在福中不知福.人0地會覺得, 你都係無0左個BB0者, 比起人0地連個老公又無埋, 頭家又散0左, 你算得咩呀...

真係0既, 好多時真係釘唔吉到肉唔知痛. 點都好, 若事情已經發生0左, 希望大家都可以積極面對.正面地處理問題.

本身在單親家庭長大的我,很清楚明白父母每天為感情問題而爭執對小孩子的成長絕無好處.
違規簽名-超版代刪

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

hihicathk
雖然BB未出死,但都係有生命,做媽媽點會吾傷心,就算係肚裏面一日,媽媽都當佢係命根,請保重身體,你BB會感覺到你又幾愛佢同幾掛念佢的。 :cry:

我好希望好朋友可早日康復,重拾當年開朗,早日解開心結,重過生活。 :-|

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我都有一個由細玩到大既朋友, 反而佢結左婚之後, 我地就好少見面。點知有一日, 佢打電話比我, 佢話佢已經離左婚, 家陣同個仔一齊住。我就問佢因乜野事, 佢話佢老公有小小唔滿意, 就對佢郁手郁腳, 好多時仲"夾硬黎", (如果女人唔願意個時, 個種感覺真係好難頂。)成日借D意就鬧佢兩母子, 又話佢唔似李X欣咁正.......(仲有好多野, 不能盡錄。)(我同個朋友講,你老公話你唔係李X欣, 咁你唔話返佢, 你夠唔係黎X啦!!)

其實跟本係個男人對佢厭倦左, 想同佢離婚, 個仔都唔要, 我朋友都冇乜野好講, 佢D家姐話呢個男人要唔要都罷。我朋友反而離婚後, 成個人開朗左。

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

別墅

已過去左唔開心既事情就唔好再諗.做人要珍惜現在每一刻的快樂,每一天要開開心心地生活,男女感情的事唔會有對或錯,但當你執著時,你就唔會開心,因你已經將自己的快樂來源,放在他/她身上,佢俾一些負面的感覺你時,好容易影響你自己的情緒.
我都曾經有此經驗,雖然事情不是關係到第三者,但當時我都好辛苦,因我都多年來都將自己的快樂來源放在我老公身上,在雙方不和時,我老公就好似無事發生一樣,而我就會情緒低落幾日.
之後我上左公司有個Course,介紹左一本書「誰搬走我的乳酪」,內容大約講:快樂的來源一切都是由自己控制的,並不是由別人給你的.

大宅

好似我尋晚同d朋友落bar飲野傾計, 見到個女仔同bf分

等待驗證會員

pinga 寫道:

開心過每一日好重要, 人生苦短...

開心d, 生活易過d呀~~~~~~~~~

Agree.

大宅

人的感情真係好奇妙, 當你鍾意一個人, 你會覺得佢咩都好,
但當你唔鍾意o個個人既時候, 佢做任何野你都會覺得佢黑
人憎; 尤其宜家個社會太多誘惑, 少d定力都唔得。
我身邊都有這樣的一對, A君&B君15-16YRS已經同居, 十
年後佢地終於結

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都唔想話佢,但真係鄧我朋友淒涼,佢老公離過婚又冇錢又吾係靚仔,朋友經濟又獨立,又吾洗佢養,又錫細路,頭家佢只係出小小,最慘d小朋友,喊住話唔好走媽咪,老友為左d小朋友求個老公反轉頭,日日係咁諗,攪到自己連工都轉埋,見佢咁折磨自己,見到佢到忍吾住喊出黎,佢足足瘦左二十幾磅。
社工都話幫佢,但佢想細路有個完整的家,前幾日醫生要佢住院,佢驚同事知佢病,佢又吾入院,我真係想佢快d好返。

首頁

尾頁

跳至