自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

真黑!在香港找換店『唱』到假人民幣

有十年無到深圳,『琴』日上去逛逛,點知.....

下午到東門太陽廣場買衣服(160元),在收銀處比錢,那個職員突然說:『小姐,你張100元人民幣是假幣,我要沒收』我回答:『小姐,我在香港找換店『唱』回來的,我不知道這一張是假幣,無論如何你等我一會兒,我走回店舖問家人拿錢』......前後不足十秒.... 我用另一張100元人民幣比錢,跟住那個職員在之前那張100元人民幣寫上『假幣』兩個字,我勁火滾 並對他說:『小姐,你都無用銀紙機照過就話是假幣拒收,我都算,你根本無權在那張紙幣寫上『假幣』兩個字,你又不是監証員.....攪了一大輪,最終他們的customer service只是口頭道歉是他們程序上犯錯,但是那一張100元人民幣,的的確確是假幣

十年無到祖國旅遊,但是依舊腐敗,之前害怕假食鹽、假食品、假mug mug.....點知最恐怖是假幣!重有那個customer service 話假鈔已發展到一半是真另一半是假,crazy

祖國的同志們,請你們富強一o下,做多些正經事,不要令中國比人睇低

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

Re: 真黑!在香港找換店『唱』到假人民幣

請恕我多口開句......

果個收銀有權沒收你張......"假幣"

點解你話100%肯定張銀紙係架既??

大宅

會唔會個職員係你唔覺既時候換左你張100蚊,我阿媽試過係內衣舖大陸比個d sale換左假錢~~~
大陸人好狗~~~
我的電腦壞了,可能要一段時間才回覆pm,如有急事,請電話聯絡~

大宅

所以我勁火滾咪同他的Customer service representative理論lor,他根本無權在我的100元人民幣寫上『假幣』兩個字,你(果個收銀)又不是監証員.....

貝貝 寫道:

請恕我多口開句......

果個收銀有權沒收你張......"假幣"

點解你話100%肯定張銀紙係架既??

大宅

kam_1113, o禁你個次點應付?我今次就白白唔見左100蚊同face屎
kam_1113 寫道:
會唔會個職員係你唔覺既時候換左你張100蚊,我阿媽試過係內衣舖大陸比個d sale換左假錢~~~
大陸人好狗~~~

大宅

現在真的很容易換到假人民幣, 上次老公在深圳提款機提取1800元, 其中7張是假的. 報警會沒收的.

不能避免, 只能自保:
Click this:-
中銀開班教辨真假人民幣
Or this
教 你 分 辨 真 假 紙 幣

複式洋房

我在另一個 link 回應了。

click here to go
一隻-------工蟻 :-o :-o :oops: :-o :oops: :-o :oops: :-o :oops: Duncan

大宅

哇!大陸究竟邊樣是真、什麼東西可以得到人民信任?

OLmommy 寫道:
現在真的很容易換到假人民幣, 上次老公在深圳提款機提取1800元, 其中7張是假的. 報警會沒收的.

不能避免, 只能自保:
中銀開班教辨真假人民幣
Or this

等待驗證會員

大陸真.................

民房

大陸D衰

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

吓.....咁都得
OLmommy 寫道:

不能避免, 只能自保:
中銀開班教辨真假人民幣
Or this

男爵府

大家上大陸買野一定一定要小心手中的真錢俾人換左假錢呀,我試過中招,係東門買野,俾左張100蚊佢,收錢個女仔接過我递俾佢的一百蚊跟住要求我換一張,我無諗咁多就換左另一張100蚊紙.就咁俾佢偷龍轉鳯換咗張假錢返黎.我好肯定我俾佢果張係真錢.搞到我仲以為係火車站兌換時,換到假銀紙,走去同人嘈. 大陸真係好黑人憎....

首頁

尾頁

跳至