產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

懷孕幾多週做第一次產檢?

早幾日用曼秀雷敦CHECK 到有左。
上次M 1ST DAY 是 5 月 22 日,咁照計係唔係已經 6 星期大??

BOOK 左醫生7月11日,會唔會太遲?

別墅

Re: 懷孕幾多週做第一次產檢?

如果係第一胎,兩夫婦結婚前/懷孕前無做過任何生育檢查,似乎早d見醫生做產檢會好d,因為懷孕頭3-4個月好重要,而且你第一次去做產檢除左照超聲波,驗小便,仲會問家族及個人病歷,驗血,檢查子宮/盆骨shape,之後又要等報告,早d驗清楚都係穩陣d

大宅

知道有左, 立即去睇e生啦 ! 點解仲等 ?

大宅

little_prince:

妳依家應該係第8週啦!週數係包括埋排卵期在內架,所以要比實際懷孕週數加多2週。妳都係早d去做產檢啦,因為好多檢查都要係懷孕初期做架。

little_prince 寫道:
上次M 1ST DAY 是 5 月 22 日,咁照計係唔係已經 6 星期大??

別墅

我6月30日知道有左,7月2日已經打電話去BOOK睇開果個婦科醫生,但佢最快都要7月11日先有期 ....

之前做過懷孕前檢查,各方面都OK. 但我都有 D 擔心,第一胎似終"好騰雞"

我睇果本書用上次M 的首天 =胎兒的第一天 ,我見好多人都係咁計。 大家請指教指教!!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都係check 到有o左就book 政府 + 私家產檢~ 果陣 around 5-6 weeks!

民房

一証實有咗,就去醫院排期,越早去排越好。免得miss咗D test.

我個半月有到私家先檢查,5 / 6個月去私家照男定女。

男爵府

我果陣一驗到有 b 時(大約 5 weeks ) ,已經去排政府,同埋睇私家,之後仲一個月去 一次私家做產檢.

大宅

little_prince,

你好!我同你一樣,我上次M Come 的第一日是5月22日,我已經Confirm 有o左bb o剌!係呀!bb已經第6weeks,我都照埋 US 見到個水泡咁,我會o係12號再睇,到時醫生話可以聽到bb 心跳了。

但我就未去醫院登記,因為醫生冇比介紹信我,我只係有一張證明懷孕及預產期是幾時的醫生紙。所以我都唔知幾時去登記好!

複式洋房

Little Prince

Not too late ar. You can also register at the government hospital. It cludes many tests. No need to do it at private doctor.

loklokc

little_prince 寫道:

[/quote]

複式洋房

little_prince & omchung14,

我同你地都差唔多, last m come 係5月23日, 我約左今個星期三政府check, 19號私家check!

omchung14,
你用張醫生證明可以去政府登記la

大宅

仲等乜野呀,一有懷疑有BB就立即去睇醫生啦

別墅

omchung14, sososo,

原來大家差不多日子,你們是否第一任媽媽?

我好易疲倦,但就無嘔。吃東西就要小吃多餐,因為好快飽又好快餓。你們怎樣?

得閒上來聊聊!!

大宅

Hi, little_prince & sososo,

係呀!我係第一胎,所以咩都唔係好識,大家請多多指教呢!

你地打算去邊間政府醫院生呀?我打算去QE 呀!準備今個星期六9/7去QE 排期。我朋友話要早 d 去登記,因為有排排喎!

我都冇咩點嘔,只係間中好累,同埋冇咩胃口,以前成日都會想食o野,而家就唔會lu....遇到自己突然好想食一樣o野o既時候,就會食多d ,因為平時已經食得唔多。

複式洋房

omchung & little_prince,

我都係第一胎ar, 我地都幾有緣ar, 差唔多時間可以一齊分享下真好, 我都仲未開始想嘔woo, 不過夜晚成日要去厠所, 瞓得無以前咁好, 無咩胃口,因為好多野宜家都唔食得, 慘!! 我住元朗, 暫時政府私家兩邊睇, 仲未決定邊度生?大家都要加油ar

大宅

omchung14 ,
我呢胎係第二胎喇!我都係係qe做產檢,不過,我想提一提下你就係如果你星期六去排期既話,你真係排一排期就走,因為登記姑娘只係睇下身分證,醫生信和填一些個人資料,之後佢就會問你第二日得唔得閒返黎見姑娘抽血(仲未見醫生的),完成之後先再排期見醫生,但起碼排一個月.但如果你平日早上去登記既話,就可能可以下午見姑娘,唔駛走黎走去.
而我就以為好似以前咁,登記完就見姑娘,所以就下午去,點知佢叫我第二日早上再黎抽血, [quote]
omchung14 寫道:
Hi, little_prince & sososo,

係呀!我係第一胎,所以咩都唔係好識,大家請多多指教呢!

你地打算去邊間政府醫院生呀?我打算去QE 呀!準備今個星期六9/7去QE 排期。我朋友話要早 d 去登記,因為有排排喎!

[url=http://www.baby-gaga.com/][img]

公爵府

我想問下如果係早上去見姑娘填資料後, 下午再抽血, 咁姑娘會唔會寫一日假紙的呢? 我以前係fanling健康院產檢, 每次都係寫半日.

[quote]
ka9740 寫道:
omchung14 ,
我呢胎係第二胎喇!我都係係qe做產檢,不過,我想提一提下你就係如果你星期六去排期既話,你真係排一排期就走,因為登記姑娘只係睇下身分證,醫生信和填一些個人資料,之後佢就會問你第二日得唔得閒返黎見姑娘抽血(仲未見醫生的),完成之後先再排期見醫生,但起碼排一個月.但如果你平日早上去登記既話,就可能可以下午見姑娘,唔駛走黎走去.
而我就以為好似以前咁,登記完就見姑娘,所以就下午去,點知佢叫我第二日早上再黎抽血, [quote]

民房

omchung14, 帶證明懷孕及預產期是幾時的醫生紙,就可以去政府醫院排期。

男爵府

2019勳章

我都係第一任媽媽呀, 我6月中知道自己有左, 依家book左7月18日見醫生, 不過我依家每次食完野個肚就會飽, 好唔舒服, 如果食左甜野, 仲會成晚痛添呀, 仲有成日都會嘔呀, 唔知可以點算 :-( , 我覺得自己好慘呀, 知道有左之後, 個身體好唔差左好多, 你地會唔會好似我咁呀??

大宅

rabbitpiggy
我只係知道見醫生時就可以取醫生紙,但見姑娘抽血就唔知可唔可以喇!因為過程其實都好快,大約半個鐘就可以走,所以未必有.

sennywoo,
我而家都係少食多餐,唔好食太飽,而且頭幾個月係比較辛苦d,所以,你唔好覺得自己慘呀!過咗一排就無事架啦!
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]

首頁

尾頁

跳至