跳至

首頁

尾頁

男爵府

介夜奶

你們打算何時讓bb介夜奶呀? 用什麼方法好呢?
如果bb夜晚因肚餓而哭, 我會唔忍心比佢捱餓ga!

伯爵府

Re: 介夜奶

cpcog

唔忍心係介唔到夜奶架.....

我以前用左 2 日就 ok 啦 ! 當然最尾個餐最好就係 around
12:30 am / 1:00 am 啦 ! 跟住就算佢喊都係比水佢飲.
亞 b 飲到係水都會喊.....我果時唔理佢. 放低佢自己返房訓.
佢喊得耐會再訓. ...到 BB 再喊 而時間 around 6:30 到
我先再餵佢.

試左 2 日就 ok. 第三日已經中途唔喊, 而且可以到 6:00
先喊要奶.

唔對亞 B 殘忍....就等於對自己殘忍.

祝妳成功 !!!!

男爵府

2日就得? 佢會喊幾耐先會訓著ga? 其實我係一個殘忍自私的媽咪, 只係怕佢太細個, 喊得耐會唔好.
不過, 相信我真的要參考你的經驗, 我需要睡覺呀! haha

別墅

我個囡個半月個時有一晚突然一覺訓天光, 之後都好穩定咁可以唔食夜奶, 冇啦啦就介左都幾好

我個囡囡叫做Hayley~2005年4月13日出世~ 歡迎參觀圓圓搗蛋樂園

男爵府

其實, 我個女都曾經有2晚一覺瞓了9個鐘, 我們以為佢自己識介夜奶...點知之後佢又回復正常, 好準時食奶.

別墅

我記得囡囡滿月冇耐我就將最後一餐奶校到1:00a.m, 到佢半夜醒我就俾佢食奶咀, 跟住佢會訓到5,6點先起身, 到宜家兩個半月, 佢最後一餐奶係10:00p.m, 5:00 a.m我就叫醒佢, 因為要番工前交俾保母, 所以要咁早起身. 希望你快d幫bb介到啦....

大宅

珍妮花 寫道:
我個囡個半月個時有一晚突然一覺訓天光, 之後都好穩定咁可以唔食夜奶, 冇啦啦就介左都幾好

我個囝同你個囡一樣..個半月個時有一晚由11點幾訓到5,6點..之後就慢慢自己介左..
本來想慢慢等佢改食完10點餐奶就訓天光..但我想佢長肉d..所以食多餐..而家最後餐奶會12點零鐘食..5,6點再食..

男爵府

我估要女女睡得好 "lum" 先得...

侯爵府

2023年兔年勳章

珍妮花

我個囡連介夜奶都同你個囡一樣,個半月就攪掂!

意粉 寫道:
[quote]
珍妮花 寫道:

我個囝同你個囡一樣..個半月個時有一晚由11點幾訓到5,6點..之後就慢慢自己介左..
本來想慢慢等佢改食完10點餐奶就訓天光..但我想佢長肉d..所以食多餐..而家最後餐奶會12點零鐘食..5,6點再食..[/quote]
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

公爵府

我個囝囝滿月已開始自己戒夜奶, 而家我大約 11/12 點比佢食一餐, 一覺訓天光, 有時 4/5 點會扭奶咀, 天一光佢自己醒左會自己玩一陣, 約 7 點左右先扭食.

有一次成 9 點幾先扭, 我都唔知好唔好摷醒佢食奶, 驚餓就佢
[/url]

別墅

mansonwai 寫道:
cpcog

唔忍心係介唔到夜奶架.....

我以前用左 2 日就 ok 啦 ! 當然最尾個餐最好就係 around
12:30 am / 1:00 am 啦 ! 跟住就算佢喊都係比水佢飲.
亞 b 飲到係水都會喊.....我果時唔理佢. 放低佢自己返房訓.
佢喊得耐會再訓. ...到 BB 再喊 而時間 around 6:30 到
我先再餵佢.

試左 2 日就 ok. 第三日已經中途唔喊, 而且可以到 6:00
先喊要奶.

唔對亞 B 殘忍....就等於對自己殘忍.

祝妳成功 !!!!

wah.......如果有得佢係咁喊, 唔比奶佢食, 真係好殘忍!!!
其實bb重細, 如果佢餓得太緊要, 個胃仔會好容易壊, 因為bb個胃始終重未develop 好........

如果想bb戒夜奶, 我會較到每晚大約12:30am左右食最後一餐奶, 希望佢會訓到天光....... 我呀b有時可以訓到7-8am.... 咁已經好好了......有時佢5/6點起左身, 我都會比奶佢飲, 因為當呀b醒左, 佢就會feel 到好肚餓!!

要慢慢試架....唔可以急....希望你成功啦!!!
Melissa在2011年3月2日出世 4.18kg
Nicholas在2005年4月22日出世 3.47kg

男爵府

我應唔應該在12:00特登叫醒佢食奶呢?

複式洋房

cpcog 寫道:
我應唔應該在12:00特登叫醒佢食奶呢?

我開頭都好殘忍想特登幫佢戒夜奶, even佢四點幾喊我都唔俾奶佢飲, 拖到佢六點先俾, 以為咁會幫佢戒到, 其實原來係唔work o架!!! 見到佢喊得咁慘真係唔忍心o架!!

到而家我個仔都兩個半月喇, 由上個星期中開始佢忽然間有一日自己12點鐘食完最後一餐, 一點鐘左右開始瞓就瞓到第二朝六點幾, 我幾開心呀!! 跟住哩幾日佢都係咁, 我唔知咁算唔算係佢自己戒o左夜奶, 但係原來bb仔真係會自己調節自己o既生理時鐘, 唔駛特別同佢戒.

好似噚日咁, 其實照計番四個鐘一次奶, 佢應該半夜一點幾先要食o架, 但係我就計番之前兩餐奶, 每餐早少少俾佢食, 咁較o岩12點就俾佢食最後一餐, 其實當時佢係瞓緊覺覺豬o架, 但係我都抱起佢餵奶, 咁佢就半夢半醒咁食晒一支奶, 又唔嘈, 食完之後仲即刻瞓得番, 直至今朝喇, 真係正呀!!

首頁

尾頁

跳至