產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問你地有無吃鐵丸?

一粒粒紅色丸仔呢?..醫生話吃左大便會黑色的,請問你地會唔會日日吃架?其實吃好定唔吃好呢?

子爵府

Re: 請問你地有無吃鐵丸?

Not necessary unless you have iron deficiency anaemia and suggested by doctor to take iron supplement daily.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我大肚時都有食,而便便都好正常,但我朋友&表姐食咗就好難大便~

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我大肚果時都有連葉酸同維他名一齊食,便便有時會係黑色架.而好唔好我就唔知 不過醫生開得比大肚婆食應該對大人同BB都有益

大宅

我唔知好唔好~~不過我有食囉!但係我就要食返好多菜,同埋飲西梅平果汁,(因我唔飲西梅汁,家寶一樽樽bb仔飲o個d,如果飲西梅汁會好好多)先會有便便囉!

大宅

我食左5日鐵丸就放棄左, 因為無大便, 寧願飲豬潤水, 同食車厘子補血!!!!!!!!!! :lol:

伯爵府

我鐵丸, 鈣丸都無食, 葉酸丸食到四個月停左.

醫生話唔好食咁多丸, 除非個孕婦真係唔夠鈣同鐵, 佢話d醫生係又開唔係又開都係為左賺多d錢, 我想俾錢佢賺都唔要....

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我冇食架~~
之前3個月果時...試過自己去荃灣交d野比人...點知交完之後就去左ok買野...可能一冷一熱...我一出番ok就即刻暈得好緊要好緊要!!要去左附近d舖頭度坐同問人借藥油...:-(
之後我媽咪叫我去建康院時問下姑娘睇下駛唔駛食鐵丸...個姑娘幫我check過...抽血驗完都話我好正常,d指數重幾好im...
不過我由細細個(2年級度啦)就成日斬會暈...我o係小學都出左名喇因為咁樣...不過佢話我冇事...
但凡自己就買左kawai果隻梨味鈣丸黎食囉~~
其實食果d野...究竟係比媽咪定比bb架??
我係諗住我依既都會比到bb我先買喳...因為我由細到大都冇食開d維他命丸呀,乜丸物丸果d...媽咪成日我地天生天養架嘛~~哈哈~~
不過有左就唔想bb好似我咁囉...身體好差...但去親睇醫生,驗野都話我冇事...

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

我自己本身有貧血........
產前檢查...驗血.....我血溶積低少少.....血色素偏低.....
健康院就叫醫生開了d 葉酸比我........補血......
其實四個月或未有bb之前...葉酸係for 到bb的...
而要我食葉酸主要是為我....因為我貧血...

產後.....出院果日...抽血去驗....話我有貧血....
就開了d鐡丸比我..........話食了大便會黑的......

複式洋房

我產後都有貧血!所以食左一個月鐵丸!
冇問題呀!去大大都OK,冇事!
係黑黑綠綠咁,第一次嚇親少少

別墅

I'm taking it everyday. It was given by the hospital on my last check up, as my 血色素 is below the standard.
Humm... so far I have no problem on 便便, and the nurse told me to drink more water and eat more dark green vegetable.

首頁

尾頁

跳至