嬰兒醫護

跳至

別墅

育嬰園

育嬰園有小朋友出水豆, 禁比唔比bb反去好呢? 但我又要反工, 感染率高唔高呀?
我bb前晚有幾聲咳, 超多痰, 睇左醫生, 食左藥之後咳到連奶都嘔反晒出黎, 咳到嘔左幾次, 心都痛埋.
今焦發埋燒, 102度, 食左退燒水後已退左, BB有無幾會感染左呢? 出水豆係點樣架?
有無ma ma可以教下我呢?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 育嬰園

小女人 寫道:
育嬰園有小朋友出水豆, 禁比唔比bb反去好呢? 但我又要反工, 感染率高唔高呀?
我bb前晚有幾聲咳, 超多痰, 睇左醫生, 食左藥之後咳到連奶都嘔反晒出黎, 咳到嘔左幾次, 心都痛埋.
今焦發埋燒, 102度, 食左退燒水後已退左, BB有無幾會感染左呢? 出水豆係點樣架?
有無ma ma可以教下我呢?

出水豆bb係唔比番育嬰園的喎, why 會番去呀?? 我就同女女打左水豆針, 因為番育嬰園點都易有病

別墅

PARROTMUM.....

今焦反育嬰園時, 係的姐姐話比我知園校有bb星期六出水豆, 叫我小心留意下我bb喎, 禁岩我個囡又發燒, 所以我驚佢感染左羅.
我個囡得5個月, 可以打水豆針嗎?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

如果校內巳經有人出水痘, 病毒可以在人體內2-3星期才病發的, 所以就算你依家帶佢去打針都唔一定可以避免的.

者你睇下情況, 如果3星期後佢都冇病發的話, 快d帶佢去打啦, 始終返育嬰院會比較多機會受感染.

[quote]由 小女人 於 2005-07-04 14:50:11

PARROTMUM.....

今焦反育嬰園時, 係的姐姐話比我知園校有bb星期六出水豆, 叫我小心留意下我bb喎, 禁岩我個囡又發燒, 所以我驚佢感染左羅.
我個囡得5個月, 可以打水豆針嗎?

別墅

"嘩"好驚呀, 要等2-3星期.........
5個月可以打水豆針嗎

別墅

水豆針要一歲至打得架,唔好咁擔心啦,就算打左都有機會出既啦,返得育嬰園就要有心理準備,就算唔係水豆,都仲有好多期他病,總之自己警覺性高些,有事要即睇醫生.

跳至