論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

心急人~約滿不績約問題~有無人幫忙解答!!(工人都係一個幾好既工人)

合約屆滿~不績約
Q1 : 僱傭中心會有d咩手續辦理,有無文件比僱主同工人簽?
合約屆滿到期~8月22日(入境日)
工人有31日大假(4年合共)
工人7月22日離開工作地方,
工人返去僱傭中心及收僱主7月份人工、8月份人工及回程機票一張或回程機票$$
Q2 : 工人回程機票可以凈係比$$,還是一定比張機票?
Q3 : 回程機票凈係比$$,對僱主有無保障?
Q4 : 工人係咪一定要返印尼呢?
Q5 : 工人唔返印尼對僱主有無影響架?
Q6 : 工人唔返印尼,入境處會唔會發出一張關於工人已不在本人居所地方工作既信呢?

伯爵府

Re: 心急人~約滿不績約問題~有無人幫忙解答!

sinwai182006

合約屆滿~不績約
Q1 :工人7月22日離開工作地方,..............where she go, 有乜事都係入你數wow!within contract

Q2 : 工人回程機票可以凈係比$$,還是一定比張機票?..............give her airline ticket is good for you

Q4 : 工人係咪一定要返印尼呢?.................she could stay in hk for two weeks to look for new job.

Q5 : 工人唔返印尼對僱主有無影響架?..........fax all the document to 入境處

Q6 : 工人唔返印尼,入境處會唔會發出一張關於工人已不在本人居所地方工作既信呢?................they will send you a letter to comfirm.

男爵府

Q1 & YOUR ANS.
唔係話我出晒人工,22/7走就唔關我事既咩?
如果22/8工人至走,咁係出返幾多$$比工人呢?

Q4 & YOUR ANS.
工人唔係仲有1年時間STAY係HK咩?(僱傭中心話WOO!)
工人想継績係HK打工

Q5& YOUR ANS.
僱傭中心話佢會FAX去BOR!

伯爵府

sinwai182006

Q1 & YOUR ANS.
唔係話我出晒人工,22/7走就唔關我事既咩?...............但重係hk, 至怕佢出事咋!
如果22/8工人至走,咁係出返幾多$$比工人呢?............咪31天人工law!

工人唔係仲有1年時間STAY係HK咩?(僱傭中心話WOO!)
工人想継績係HK打工...........finish contract have two week to look for new job.三年內要回國一次,有顧主要的話入境處只批一年working visa, 出去再返加簽多一年。

Q5& YOUR ANS.
僱傭中心話佢會FAX去BOR!................yes! 自己再跟一下。

男爵府

工人想継績係HK打工...........finish contract have two week to look for new job.三年內要回國一次,有顧主要的話入境處只批一年working visa, 出去再返加簽多一年。

-----但工人在7月22日至8月22日期間的所有法律責任是你,而第四年的年假應在完成第四年後先比佢,你現在是advance比佢,根據入境條例is not good to you.

別墅

Q1 : 僱傭中心會有d咩手續辦理,有無文件比僱主同工人簽?
合約屆滿到期~8月22日(入境日)
工人有31日大假(4年合共)
工人7月22日離開工作地方,
工人返去僱傭中心及收僱主7月份人工、8月份人工及回程機票一張或回程機票$$
答:agent話我知合約屆滿期的最後一個月內走都叫做完約,只要比封信immigration 話工人

複式洋房

Re: Q3:
機票可以比$$, 不過一定要佢簽收. 但係都係有risk, 因為我d係有責任要幫佢買機票, 勞工處話最好係一年open ticket.  如果買定日期 or short period ticket, 工人可能話因為某D reason唔走住, 張ticket就廢啦, and you have to buy another ticket for her.

男爵府

唔該晒各位媽咪意見!

男爵府

Re: 心急人~約滿不績約問題~有無人幫忙解答

想問:
1 ) 如果完約後2星期內找到新僱主,継而回印尼,等新僱主合約一批,就即刻返HK,係咪咁呢?咁得唔得呢?

2) 等批新僱主合約,要幾耐呢?

男爵府

Re: 心急人~約滿不績約問題~有無人幫忙解答

:lol:

首頁

尾頁

跳至