跳至

首頁

尾頁

複式洋房

照OSCAR 時醫生照到係女,我想係仔,知道後一直都唔開心,甚致喊.其實老公冇所謂,奶奶同屋企人就好開心係女,問題只係自己接受唔到。成個星期周圍同朋友傾,心結都係未完全解開,人地一講生女有咩唔好,有咩擔心,自己就記係心,但自己就唔去諗生女既好...
我知道唔應該用性別去決定好壞,點都係自己生既,同埋一直唔開心都會對自己同個囡唔好,所以想係到發表下感受...
同埋好想同個囡講:媽媽冇嫌棄你,你冇錯,係媽媽自已係到傻下傻下..

禁止訪問

回復 1# smallchristy 的帖子

伯爵府

原帖由 jolibi 於 10-11-22 10:37 發表
其實生仔生女都係自己骨肉,我有大仔時都想係女,宜家見到個小鬼敢可愛(15個月大), 當初既preference係多餘既,亦不公平. 我地有個健康既bb已經係莫大既福份,有好多人想要個bb都困難重重呢!身邊就有2個朋友很不幸,bb出 ...

講得好!

我超中意女的! 不過, 細佬出世後, 覺得佢真係超得意, 仲得意過家姐BB果陣...
自己辛苦陀&生出來的寶貝, 都係自己的心肝定!
BB健康咁成長真係作父母的福份!

複式洋房

我第一胎都不是自己想要的性別,都很唔開心,不過隨著他長大,你會發覺仔同女都會咁開心,你都會好愛佢。最重要不是他性別,是他在你肚內懷胎十月所出的。

複式洋房

其實好多人都好介意自己胎裡面既係仔定係女..包括我自己現在都在想..因為已經有個囝囝..所以好想有個囡囡..仔女都有多理想呀..但係能夠有一個正常既寶寶真的唔係一件理所當然的事情..而且你再是有錢有權有勢都無可能左右到這份上天恩賜比我地既禮物..因為我地一直都正常..BB在肚面健康無事反而令我地有多餘時間去想東想西....其實真的要好感恩...自己的寶寶健康活潑正常怏樂!
身邊有太多朋友 - 想要BB可是結婚10年都沒有...有了BB生出來卻要面臨一切種種難以想像的難關.好的有嚴重身體問題等等..
我說這些一切不是要嚇怕任何人..我都是懷孕中的媽媽..但有感而發..希望大家知足常樂..生活幸福愉快是人的最大財富...祝各位懷孕生產順利..

大宅

agree ~
原帖由 kristiemama 於 10-11-22 14:44 發表
其實好多人都好介意自己胎裡面既係仔定係女..包括我自己現在都在想..因為已經有個囝囝..所以好想有個囡囡..仔女都有多理想呀..但係能夠有一個正常既寶寶真的唔係一件理所當然的事情..而且你再是有錢有權有勢都無可能 ...

大宅

生女幾好吖, 我身邊好多朋友都鍾意生女, 包括我自己! 甚至有朋友同我講, 佢個FD係做護士嘅, 見到D病人嘅屋企人嚟探佢哋嘅10個有9個都係女, 仔係好少見到, 佢都唔知幾恨生女。

我媽媽由細到大都重男輕女, 所以我細細個就鍾意爸爸多過媽媽好多, 其實咁樣對個小朋友成長係會有陰影! 當我爸爸患重病時, 成日去探爸爸嘅就係我 (咁我哥哥都好孝順, 只不過男仔冇咁細心, 唔會好主動同爸爸傾多D計), 當時媽媽話好在有生女, 佢覺得生女好好! 我聽到當然開心啦, 因為呢句說話係佢對我嘅一個肯定。

樓主, 希望你可以正面D去諗, 正如上面其他媽媽嘅分享, 仔女最緊要健康, 性別真係其次, 我老公都鍾意仔, 不過佢最近改咗口風, 當有人問佢想要仔定女時, 佢會答仔女都冇所謂, 因為佢怕BB知道會唔開心, 影響到佢就唔好啦!

複式洋房

真係好多謝大家既分享, 我會好好對待上天恩賜比我既禮物, 令我個囡能擁有人的最大財富~生活幸福愉快......

複式洋房

自尋煩惱,你自已都係女人,仲要就黎做阿媽,個bb知道你咁諗實唔開心。生女唔通個女唔係人黎架,有個健康既bb已經係天

大宅

雖然我未知我個B係仔定女
但係由陀住到現在
過關斬將的,每日擔驚受怕
都是希望佢健健康康
不想將來有咩遺憾
如果是仔是女也好
也是我十月懷胎的寶寶
我寧願佢健健康康
也不再求什麼了
樓主重拾心情
將來BB出世知道媽媽唔鐘意佢
佢會唔開心架
努力和寶寶建立關係
有機會將來再生一個啦

複式洋房

未有之前我都好想有個仔仔,感覺好似好d.
但係當自己肚裡面真的多了一個小生命,感覺好奇妙,無再諗仔好定女好,反正都是上天比我地既禮物,依家只想佢健康平安黎到呢個世界上.之前去照見佢彈彈下好感動都唔記得問bb性別.其實囡囡無咩唔好,重多d野攪可以幫佢扮靚靚呀:)

大肚婆情緒起伏係大d,總之心情唔好就搵朋友傾,同埋唔好唔開心都唔好再責怪自己,開開心心等囡囡來臨吧

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

其實我同c6就好想生女架...不過照到好大機會係仔...因為覺得女好教d~
不過仔女都冇所謂啦~上天賜比自己o既..只有佢健健康康..快樂活潑咁成長...咩唔開心o既野都會冇哂架喇~

cheer up!! 唔好比d負能量影響到小b呀~

複式洋房

環保接龍勳章

其實我本身希望係女, 可以同個囡囡扮靚靚. 不過, 照U/S時, 醫生說有機會係仔, 仲問我們鍾意仔定女. 記得當時我們回答:仔女都冇所謂. 係有DD失望, 不過, 既然唔到我們決定, 我好快已經接受咗 (雖然都諗住現階段見到的未必準確). 始終係自己既BB, 仔女都各有各好吧.

別墅

我第一胎超想要仔,比我生到囝開心到死,到今胎超超超想要女,但我覺得自己都係囝,因為我求左3次籤都話我生囝,上次照OSCAR個姑娘又唔講,令我梗加覺得自己係囝,我而家不斷同自己心理輔導,話囝女都好,只要健康就得,但如果真係照到係囝,我諗我都要D時間適應,但雖然唔係自己想要個樣野,但始終都係自己既,只要健康已經好好~

珍珠宮

其實生仔生女都係上天的安排,又可必介懷呢?
上面都有媽都咪講,生BB真係過5關斬6將,我非常認同!剛剛有時,又怕照唔到心跳;照到有心跳時,又怕oscar唔合格;oscar合格,又怕照結構性時出現問題;到照到冇事,又怕佢唔夠營養;到就快出世時,又怕自己生唔出;到了真的出世,又怕會成日病...........
唉!做人父母,真是長憂九十九架!
總之一句,係自己生的,又何需介懷性別呢?難道連你自己都看唔起你自己是女人?

大宅

有陣時仔女既野真係安排左,我第一個係女,今胎當然都好想係女,但最終照出黎都係女,咁都無計~

其實只要bb健康,聽教聽話己經很好......

大宅

e個年代, 梗係生女好啦, 除非你係幾仟億身家要份, 如果唔係生女痴阿媽不知幾好, 生BB係神聖既任務, 而家BB健康先係最重要,諗甘多米仲傷身, BB好慘

伯爵府

我都係...
之前15weeks去睇醫生話睇唔到仲細,而家20 weeks去睇醫生話有7,8成是女女,心裡有點唔開心,唔敢話比老公知驚佢會失望,仲成日諗係咪其實唔準呢,好唔好去睇多個醫生點講呢...............
ai我都覺得自己好傻,但解唔開個心結.......

首頁

尾頁

跳至