自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有一筆款項要三兄妹一齊夾, 大哥係GM, 二哥係6萬月薪, 而三妹係二萬月薪, 那筆款項共一萬元, 包括老豆(82歲)入住老人院費用(七千)+雜費(老人紙尿片, 老人院冷氣費)+老豆舊屋的管理費和差响等等. 你地覺得應按人工比例夾, 還是除3呢?

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

最少個位都搵2萬喎, 又吾係搵幾仟蚊, 應該除3份啦, 每人都係三仟幾o者...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自己父母,無咩所謂...
除非揾得最多錢果個主動話比多d, 如果唔係,我都贊成平均除番3人便算了

水晶宮

畀面勳章

agree

原帖由 sukiwongsk 於 10-11-22 11:02 發表
最少個位都搵2萬喎, 又吾係搵幾仟蚊, 應該除3份啦, 每人都係三仟幾o者...

子爵府

原帖由 mrsright 於 10-11-22 11:01 發表
除三份均真d.

不過如果最少錢既, 都可以開聲同兄弟商量吓. 睇吓乜野反應. 大家互相幫助

贊成,有困難咪出聲囉

其實揾得多,開支一樣大,唔等於會有好多$ 剩底
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

大宅

一家人洗唔洗計得咁盡

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

除3啦...
睇返你所交既費用..都唔係一次半次....應該長期都要交...

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

贊成

原帖由 wcpcelia 於 10-11-22 11:05 發表
除非揾得最多錢果個主動話比多d, 如果唔係,我都贊成平均除番3人便算了
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

父母去旅行、去酒樓食飯、醫藥都是平均除開的, 不過, 搵得多D的兄弟姊妹知道我地呢D"月月清"的, 都會主動埋單比錢, 收錢時會收我地少D。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我老婆三兄姊,同外母父,外出食飯我地那份計一半!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

侯爵府

環保接龍勳章

照理應該除3份..
但人情上, 人工高既應該出大份d.
如果使費係1萬蚊.
大佬2佬都揾到錢, 應識做夾大份d.
比例係4000+4000+2000咁..

我c6屋企係2仔2女,
女嫁左, d仔講明d外嫁女唔使夾錢.

大宅

屋企人唔好太計較, 如果可以, 除3份啦, 按比例好似唔係幾好

水晶宮

畀面勳章

回復 3# sukiwongsk 的帖子

唔好話一萬每人三仟幾,十萬都係除三均真d,最少都揾二萬幾,除非真係冇錢咪講出黎商量,大家兄弟冇所謂,又唔係多錢。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 mrsright 於 10-11-22 11:20 發表
咁咪啱囉, 三兄姊加埋你, 即係四個人, 你同老婆佔一半囉

甘加埋仔女,工人!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

除3均真d!
除非搵得多的自己話比多d遮!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

好媽媽勳章

回復 1# tungtung131 的帖子

家家有本難念的經,好難計得均真!
揾錢多唔代表有錢剩,揾錢最少亦唔代表負担大!睇吓實際情況.
親情好難揾果"ching"來計!如果到達此步,不是因為個人家庭負担大攞唔的話,會為"老豆"一哭!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

除3

首頁

尾頁

跳至