懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開奶茶

幾多個月大先可以飲開奶茶?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Re: 開奶茶

大約五個月到
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

但有人話一出世就飲得
該用戶已被刪除

民房

唔係喎, 我阿b 就係燥, 塊面生d 一粒粒, 所以先比佢飲喎!
真係要問下先得!

大宅

請問咩叫開奶茶? 有咩作用呢?
係俾bb飲?
thanks

男爵府

比bb飲

大宅

俾bb飲,清熱氣!

大宅

開奶茶通常是用來清熱氣及幫助排便(因有輕瀉作用),開奶茶是用嚟代替水開奶的。

聽講話滿月後已經可以,我女兒就由3個幾月開始飲,差不多7-10日煲一次(大概可供3-4餐奶用)。幫bb清吓熱氣,真係幾好架! 如果你怕藥房唔乾淨,可以到余仁生到買,$15一包煲一次,是真空處理包裝的。而我媽媽就有時幫我在藥房買,但指明不要"淡竹葉",即使我在余仁生買給她,她也會抽起"淡竹葉"。因為佢話"淡竹葉"好涼,bb不宜多吃。

首頁

尾頁

跳至