論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請工人, 但冇房多。

我想請工人,但冇房多,要安排晚上才開“接床”在廳

侯爵府

Re: 想請工人, 但冇房多。

可不可以同小朋友一間房?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我以前住嗰度有個鄰居佢俾工人瞓喺廳o既窗台度tim(當然係有軟墊), 咁個窗台都幾長同深. 我都係聽我個賓妹講咋.

大宅

BB已經要同grandmom一間房架喇。

複式洋房

Yes.

hinhinmummy 寫道:
可不可以同小朋友一間房?

複式洋房

拉塊簾遮下會好D.

[quote]
pamila 寫道:
我想請工人,但冇房多,要安排晚上才開“接床”在廳

大宅

咁當然會有拉塊簾遮下啦,冇遮冇擋,我自己都接受唔到。我都知要

男爵府

去kitchen訓得唔得呀?又或者請一些無hk經驗的工人,她們會唔介意呢?

大宅

我隔離屋佢地有三間房,只得男主人同個女住,男主人同阿女各自一間房,另一間做書房,佢地個工人都係瞓廳咋.我覺得佢有房都唔俾人住,都幾刻薄.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

民房

if no room, is not good, because maid is not sleeping well, and then working is no good la

男爵府

我曾經試過好似你咁,2房,bb同麻麻同房,要工人訓廳。
但真是不太好,有經驗的都唔肯來做,只可請d豪無經驗的,
就連海外做過果d都唔肯做。
而且99佢成日對住工人,同工人爭執實多,好煩。
況且夜晚你地唔訓,個工人就無得訓,有拉塊簾遮下都無用,
會嘈到佢訓唔著,咁個工人自然無精神做野,我地有試過早d訓,但99唔得,佢要睇電視,追12時後的重播劇集去到2點。
亦同agent說做得好唔開心,
亦專登唔留心學、做慢d、black face,結果抄了,
但請第二個問題亦好快出現,所以想方法搬了。

大宅

其實我地都習慣左食完晚飯後,就各自返入房,都好小留係廳架。
如果要請D冇經驗,又怕佢同麻麻溝通唔到,到時咪又係煩到我。唉~~~~~

侯爵府

可不可以整張look 架床, 3個人訓一間房呀?

大宅

我都有諗過,不過麻麻唔多肯呀。

侯爵府

d老人家就係甘麻煩, 成日話驚上邊壓住, 下邊果個會不好........

但屋細(希望你不好介意我甘講), 要請多個人就無辦法架啦, 不將就下點得wor, 一係間房放不放得落一張fold得的床肉? 好過訓廳lor

男爵府

hinhinmummy

我的屋企人都係o甘講,攪到我立即唔買上下格床,都係買個一張超大單人床俾個女,個工人都係照舊訓摺床....

侯爵府

tweetybird

我以前細個住公屋, 邊度有甘大地方, 我們三姊弟未又係訓look架床大既.............

男爵府

himhinmummy

我都覺得係。我們細個那時環境那有這樣好呀。不過老人家話,我咪聽羅....

大宅

如果咁講法,我又搬唔到,有經驗的工人又唔會做,冇經驗的我奶奶又唔要(佢唔識英文,講雞同鴨講),咁我咪要比呀B人地揍?我唔放心喎。。。。 :cry:

別墅

試下請OVERSEA,我BUN BUN有房都要出去SLEEP,
因她說COLD,

首頁

尾頁

跳至