自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

居屋轉公屋

請問有冇人知道住居屋可唔可以再轉公屋住,我意思係賣佐居屋再重新申請? ?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

子爵府

Re: 居屋轉公屋

好似唔得架wor
唔知亞女幾時先會叮一聲

別墅

2019勳章

唔係掛,咁我咪好慘! :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

2019勳章

唔係喎, 好似話過了冷河(好似3-5年), 便可以申請了

別墅

2019勳章

真係ge,咁我咪有希望lo,請問有冇更詳細的資料?

子爵府

真係?? 咁真係有望啦.

lisa0135 寫道:
唔係喎, 好似話過了冷河(好似3-5年), 便可以申請了
唔知亞女幾時先會叮一聲

複式洋房

應該係唔可以, 因為房署話唔可以double benefit. 你可以上房署web site睇吓

4) 申 請 人 及 包 括 在 申 請 表 內 的 家 庭 成 員 , 均 不 能 現 為 / 曾 為 政 府 或 香 港 房 屋 協 會 房 屋 資 助 計 劃 下 所 購 物 業 的 業 主 / 前 業 主 。 倘 其 婚 姻 狀 況 改 變 而 已 在 有 關 的 房 屋 資 助 計 劃 登 記 冊 上 取 消 名 字 , 則 不 受 此 限 制 。

大宅

2019勳章

但係, 如果真係走頭無路, 賣了居屋, 係咪要訓街?

別墅

2019勳章

咁如果我冇能力供樓又可以點?

大宅

曾經看過申請書上其中一項有提及: 賣了居屋后可申請公屋的, 好似有幾個原因都可以, 不過都幾難的, 詳情唔係好記得, 其中一點好似係自己經濟突然轉差, 無能力供樓。 咁當然要經過入息審查, 入紙申請啦!

別墅

2019勳章

你所講的申請書,請問係公屋申請書還是居屋申請書?

複式洋房

我有個朋友破產後,居屋比銀行收咗,跟住就可以申請
公屋.聽講佢有個朋友都係咁樣,很快便派到公屋了.
當然不是在九龍區的了.

別墅

我都有個朋友破產後,全家被安排入住天澤村某座壹樓向西單位(通常無人會要的單位).

momokomeimei 寫道:
我有個朋友破產後,居屋比銀行收咗,跟住就可以申請
公屋.聽講佢有個朋友都係咁樣,很快便派到公屋了.
當然不是在九龍區的了.

大宅

請問係咪同房署講已經破左產就可以申請?
手續係點?

[quote]
mandy1808 寫道:
我都有個朋友破產後,全家被安排入住天澤村某座壹樓向西單位(通常無人會要的單位).

[quote]
momokomeimei 寫道:
我有個朋友破產後,居屋比銀行收

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我有個朋友本身買左將軍澳和明苑, 未幾經濟特變, 賣回房署, 好快就派到公屋, 只要有合理証明你家庭經濟狀況特變係可以...我都要查查先, 我都有咁既打算喎...

別墅

2019勳章

Mrs So
如果有更新資料,可否再通知我,唔該你ah

大宅

fchinhin 寫道:
你所講的申請書,請問係公屋申請書還是居屋申請書?

公屋申請書。

版主

2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

我都問過房署呢個問題,佢地話賣了居屋後2年係可以再申請公屋的.

侯爵府

好媽媽勳章

我已經問過啦 係唔可以架 因為你已經享用左政府比你既住屋優惠 係只可以entitle 政府一次架 but 有個 fd 就教我 如果你層樓唔係聯名 only you � husband 甘你地就可以假離婚 由另一個人再去申請 公屋 甘之後你地一齊住都冇人知 but 甘樣 會ng 會太ma 煩 同埋對細老唔係幾好 ??

大宅

若居屋已賣出, 在特殊情形下, 可以不用過冷河, 而即時申請公屋, 破產, 家庭情況有變, 如有人身故, 失去工作能力, 收入大減, 離婚等, 房署會可能考慮, 最主要是看你現在的家庭總收入不超公屋要求, 及真的無能力供私人樓宇, 有社工轉介機會會較大.

首頁

尾頁

跳至