論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

是否對工人太好? 請指教.

好煩惱, 因為自己要返工, 第一次請工人take care newborn baby, 所以一開始set個rules set 得太鬆, 而且我媽媽日日都會嚟幾個鐘同仔仔玩和比工人去買鎹. 個工人現在好似奉旨咁比bb我媽媽睇, 有時仲在房睇書or knitting, 比佢激死 (雖然佢對bb好好). 現在佢話呢個contract完咗之後唔續約, 我都會揾個另一個. 而且佢都話唔做咯, 都費事話佢啦.

請問可否提供工人平日太約的時間表? 因我驚太苛刻個工人會對bb唔好, 太鬆自己又激氣.

男爵府

Re: 是否對工人太好? 請指教.

唉,每一個新的僱主請工人都會犯的毛病....我亦不例外呢。

daily的timetable真的很困難去set的,不過你可以指明她一個星期要清潔什麼,我自己就指定要每日抹3次地下,每天都要抹車等等。因為沒可能指明那段時間要做什麼,總之就係overall一日的野,她自己要搵時間去做羅。

子爵府

這個論盡家傭討論區的頂端, 第二個topic 「論盡家傭精華區」 有齊你想要的資料。

不過, 容我說句, 有些地方都幾harsh, 我自己只download參考, 都冇照跟的。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

男爵府

I also had download the schedule for reference, it subjected to your own situation and requirment

大宅

Thank you

民房

不要對他們太好,我old maid, always said her daughter sick in 印尼, and need phone to home, but she no need money and she always crying at home, so i loan money to her,但会扣 salary,so i 抄 her, so new maid i don't ask her family la,費事煩

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係, 你係對佢太好.......一開始一定要set rules & regulations. 先小人, 後君子. 最初一定要緊d, 佢習慣左之後, 可以鬆番d. 如果你一開始就鬆, 咩都無所謂, 到耐左先話佢, 佢就會唔鍾意.

你個工人仲有幾耐完約? 如果仲有一兩個月就算啦, 如果唔係, 我一定會炳佢, 如無改善, 即炒. 我係唔會要自己suffer既......點解要請個工人番黎激/煩自己喎??

大宅

YuYuMother,

我個工人到12月先完約, 因為我想早d有預算, 所以我push佢confirm whether she will renew the contract or not, 所以佢咁早覆我.

佢個人唔係唔好, 但因為成40幾歲人, 好多嘢好慢, 而且我覺得佢都咁大個人, 自己會安排時間及工作, 所以總之佢做掂d嘢就ok, 但佢越來越過份, 我日日放工返到屋企就見仔仔自己在床仔玩, 佢就在自己房睇書 (因兩間房好近), 有時我笑笑口同佢講唔好成日留係房, 多d同仔仔玩, 或者read him story books, 但佢總是笑一笑又當冇事, 都唔知點好, 總不能force 佢講故事比仔仔聽. 正如早前所講, 佢都話咗唔做, 現在同佢講咪好係當知道佢唔做而針對佢. 所以有什麼問題都留番下次個新工人啦. :-x :-x

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Small_Cloud

我個工人就係咁,我會係佢做夠一年就會炒佢,費事佢以為冇左佢唔得。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

係咪個個工人做咗兩三個月之後就現形, 我個工人頭嗰兩三個月好好架, 佢又唔算學得好壞, 佢每次放假都係去church. 但總係我有我講 , 佢有佢做 :tongue: .

男爵府

我諗每個工人初到都會做到好好, 當佢地還哂agent錢後便越來越差; 我都係第一次請工人, 我印印差2個月巳經快將滿2年約了, 佢初到時我沒有set 時間表比佢, 因為頭幾個月我坐月時佢會自動去安排家居清潔, 所以一路佢自己安排的, 當做到一年左右, 佢個腦開始漫遊太空, 成日唔記得做, 所以我最終都係set左時間表比佢, 當然佢都有黑面啦, 但之後情況便改善了. 所以下一個新工人來到時一定要照跟工作表去做, 先苦後甜對付佢地會好d.

本人覺得set 時間表內的工作一定要睇下個工人的能力, 太多野做跟本唔能夠照顧小朋友, 有時自己在公司都偷懶啦, 所以有時我都會隻眼開, 隻眼閉囉!!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

每個人既做法都唔同......

雖然你個工人仲有半年就完約, 但都唔代表佢可以放肆囉. 如果我係你, 我會同佢講叫佢醒醒定定做埋呢半年, 如果唔係, 我會炒佢定佢無得留低!! 如果佢唔完約比人炒, 你估佢仲有無0甘易搵到另一份工丫? 你要知道, 你0甘順灘等佢做到完約. 佢好易搵過第二份工或者keep個好睇既reference囉~~~

我會比佢選擇, 一係就勤勤力力做埋呢半年, 唔係就bye-bye. 仲咩要比佢留係你屋企半年噗世界0者, 仲要自己勞氣?? 我覺得你太"林善"啦, 你要記住, 如果唔食唔住個工人, 就會係個工人食住你, 千祈唔好比佢地0甘得戚呀!!

大宅

Thanks, YuYuMother, 盡量啦, 因我同老公講親mud嘢好激氣佢都話我自己攞嚟激, 佢就mud都冇所為, 總之佢唔覺得太過份, 而且樣樣都係我開口做醜人 , 佢就做大好人, 仲激氣.

首頁

尾頁

跳至