懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

請問有冇用緊尿布的, 請指教?

想用尿布, 有什麽要注意? 清洗麻煩嗎? 請指教

大宅

Re: 請問有冇用緊尿布的, 請指教?

ok,用尿布幾好呀,對bb皮膚好d,不過要勤d換,保持乾爽!污漕左果d用桶水(加小小漂白水)浸住,第二朝就可放落洗衣機洗!咁就洗得乾淨d!唔會有漬!
另外,夜晚睡覺時,我通常會轉返用紙尿片,因為我地訓左唔得閒成日幫bb換,所以夜晚用紙尿片會方便d!

洋房

我仔細個都係用尿布,因為佢用唔到紙尿片,換咗好多隻都敏感。洗係麻煩D,不過街有D專洗尿布的洗衣粉,同時有清潔同殺菌功效。初生BB食一餐疴一餐,如果想尿布好洗D,可以用埋隔尿紙,咁尿布就算有臭臭,都會冇咁污穢,容易洗D。

大宅

請問你們的bb是在初生就開始用嗎? 初生b每天起碼疴7次, 那你們買了多少片尿布及包巾才足夠使用?
另外你們用開那隻牌子? 貴嗎?

尿片有分大中細碼, 那尿布及包巾都有分嗎?

對不起太多問題, 因為我現在腹大便便, 少行街所以無出去做資料收集.

<i>琳琳2005年8月23日係瑪麗醫院出世3.63kg / 51.0cm 2005-8-234.96kg /2005-9-305.02kg / 57.5cm  2005-10-66.45kg / 62.0cm 2005-11-156.55kg / 62.5cm 2005-11-297.10kg / 2005-12-157.80kg / 2006-1-168.20kg / 2006-2-168.50kg / 2006-3-1610.1kg / 2006-8-2412.5kg / 2007-4-14

大宅

tracyyuen,
我bb一出院就開始用尿布啦,我買左兩打尿布,要日日洗,牌子好似係叫green angel,係西田有得賣!冇分碼既,至於包巾,你講果d係唔係等於膠尿褲仔呀?!有分碼既,唔駛買new born,個sale教我地買s碼就得啦!因為new born只可用3個月左右!我用MIO果隻牌子,雖然貴d,不過幾好,好方便,2-3條都夠用!係荷花有得賣!

大宅

baby627,

感謝你的回應, 因為我的b在8月出生, 知道用尿布會比用尿片通爽. 而朋友給我的bb舊衫中都有膠尿褲仔(開頭都唔知咩黎?) 所以有意試用.
<i>琳琳2005年8月23日係瑪麗醫院出世3.63kg / 51.0cm 2005-8-234.96kg /2005-9-305.02kg / 57.5cm  2005-10-66.45kg / 62.0cm 2005-11-156.55kg / 62.5cm 2005-11-297.10kg / 2005-12-157.80kg / 2006-1-168.20kg / 2006-2-168.50kg / 2006-3-1610.1kg / 2006-8-2412.5kg / 2007-4-14

等待驗證會員

My baby is due in Oct and I have decided to use cloth diapers (for environmental reasons). After much research and advice from mothers who has done cloth diapering, I finally bought mine from "Little Lambs" on eBay. If you're interested, please visit www.cutest-cloth-diapers.com for more info. Their product is very unique and works much like a disposable. I plan to do my washing every 2 days and bought about 20 AIO shells with more soakers. Also, I think I will use the diaper liners at Mothercare as well. If you like to share more info, please PM me.

p.s. I'm sorry that I can't type this in Chinese, because my personal pc is down... now using a spare machine that do not have Chinese IME.

Cheers,
Maryann :wink:

首頁

尾頁

跳至