嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...54

尾頁

複式洋房

我仔仔2個月時 有尿道炎.

想問

別墅

Re: 我仔仔2個月時 有尿道炎.

我個仔都係2個月有尿道炎, 住左一個星期院要種菌同食抗生素, 出院後會做超聲波同埋膀胱造影睇下係咪先天秘尿系統有問題, 要等1yr再做個核子超聲波睇下上次尿道炎有冇影響個腎(即係睇下有冇花), 如果有的話, 大個會好容易腎虧, 所以要小心, 因為男仔個腎好重要.

男爵府

我仔仔係3個月大時曾經尿道炎,同樣都係住左一個星期醫院,係醫院時照過B超個腎冇花,近日做左膀胱做影檢查初步都冇問題,明天去睇報告,希望冇問題啦

複式洋房

我仔仔會係8月做膀胱做影, 係咪好PAIN GA??? 你們係邊間HOSPITAL 做???

複式洋房

GINGIN0806

MY DOCTOR ALSO SAY THE SAME AS U. GUM AFTER 膀胱做影 NO PROBLEM? AFTER THE FIRST TIME 尿道炎, 仔仔有冇反發?? 我現在日日都好留意仔仔D尿有無好黃和"AT". 好驚會反發.

複式洋房

MACAOGIRL

咁你仔仔有冇KEEP 住食ANTIBIOTIC??? 我ALWAYS SCARE D MEDICINE NOT GOOD TO HIM.

男爵府

TIKTIKBABY
我bb而家仲有食抗生素,我bb上個星期做左膀胱造影檢查,我o地住澳門所以係澳門山頂醫院做,冇落麻醉藥下要插尿喉我足足聽佢喊左40分鐘自己個心都痛晒,然後去造影一放低bb落部機度佢成身震晒喊得仲利害,呢d苦我寧願自己受..........明日就有報告睇啦~好緊張駛唔駛再食藥就睇明日啦,希望明日有好消息啦!

男爵府

TIKTIKBABY
原來你都係04年9月bb來o家,有冇入9月bb會?我o地都係9月bb,nice to meet you ,得閒多d上9月會傾計啦

雲師奶 該用戶已被刪除

男爵府

各位
今日睇左報告啦~冇事 以後唔駛再食抗生素囉~好開心呀,希望你o地o既bb都快d冇事就好啦!

雲的孩子都在跳舞
尿道炎太細個的bb係冇咩徵兆o既~因為佢o地時時都喊,就算佢尿尿喊左我o地都好難判斷............一般要去醫院驗尿才知道的,我仔仔就係3個月時發燒去醫院睇急診時d醫護人員同佢驗埋尿所以知道............
既然你醫生都話冇事就應該冇問題啦~如果你仲驚可以每次同佢換片片時拉低bb的包皮清潔佢的尿道口(這是醫生教的),咁就會乾淨d細菌就會冇咁容易感染。

大宅

macaogirl
恭喜你仔仔唔駛再食藥~
祝佢快高長大, 健健康康~
雲師奶 該用戶已被刪除

子爵府

macaogirl,
我個仔八個幾月時(舊年年尾)第一次尿道炎,當時醫生已說要造膀胱造影和同位素檢查(也是看看腎有沒有花),但因為兩個檢查都有輻射,而且那位醫生說得好像很嚴重,要我們慎重考慮,所以我兩公婆商量後沒有給阿仔做,只是定期幫他驗尿,但兩次結果都不太好(marginal case),跟住今年五月尾(十三個幾月)又翻發。依家我地很頭疼,不知應不應該給他做。你可唔以再講得詳細一點,放低bb落部機之後仲要做幾耐?bb後來有沒有損(因為聽講條尿喉都幾粗)?當初醫生有沒有講過輻射嚴唔嚴重?做又驚他痛和有後遺症,唔做又驚他的腎發炎,影響他的腎功能。唔知點算好! :-(
Thanks a lot!

別墅

膀胱造影和同位素檢查係睇尿液有冇倒流, 係冇輻射, 而做核子超聲波先有輻射架(因為要bb食安眠葯做架, 同埋要係e院地庫做架! 呢個檢查先睇到個腎有冇花到, 所以你可以放心比你仔仔做, 因為做左安心d. 大概做30-45分鐘啦. 要忍受插條尿管入去(因為你見到會好心痛) 呢個檢查都會有少少危險性, 佢地會同你講萬一插條尿管時插穿左條尿道, 會即刻做手術駁番, 不過機會唔大. 尿道炎成日翻發, 會對男bb做成腎既影響架, 你快d去做檢查啦! 另外, 會唔會係你亞b包皮過長或過窄呀, 都會有機會造成尿道炎架!

子爵府

gingin0806,
當時我那位兒科醫生就是面色凝重的同我地講,兩個檢查都有輻射,不過「兩害相權取其輕」,所以建議我地做,但要我地好好考慮和決定,嚇到我地CC下(如果他輕描淡寫的叫我地做,我地可能已經比阿仔做左。也不知他是太honest,還是怎麼樣),但他沒有同我地提過核子超聲波,所以我不知道是甚麼。你是否已經讓阿仔做左,是在哪家醫院和哪位醫生做的?而且,係啊,我阿仔是完全反不到包皮下來的,所以我們也在考慮要幫他割包皮,但甘細個(佢依家十五個月大)做要全身麻醉,會不會唔係甘好?

別墅

shmom,
我個你已經做左膀胱造影及超聲波, 但核子就未做, 8月未先做, 仔仔係東區e院到做架, e生都建議我仔仔做割包皮(係因為佢曾經有尿道炎, 所以e生建議我地做), 但我地諗住等佢大d睇下有冇咁既需要先做, 你先做左膀胱造影先啦, 睇下咩野事會令到佢成日有尿道炎, 因為男仔患尿道炎機會唔係咁大, 做左檢查可以睇下會唔會係尿液倒流所致或是什麼原因. 另外割包皮要全身麻醉都應該有咩問題(因為有媽咪講過bb做完全身麻醉都冇咩唔妥, 所以應該冇大問題), 唔知幫唔幫到你.

複式洋房

macaogirl

Congraduation!!! I can feel how's happy u are now ar.

my baby is not Sept 04. Juz I saw there have some info about 尿道炎 so go in and talk lor.

wow..40mins cry ar. so worry ar. i don't want to let my chai chai do this ar. is it nesscesary>?????

大宅

我盈盈係13日大時尿道炎入左醫院. 住左10日醫院. 之後做左你地講既檢查, check到係先天泌尿系統有問題, 聽日要入院, 後日要做手術啦. 半年後要做第二次手術.

雖然做既檢查令bb唔舒服喊好耐, 但係起碼你可以check到bb有冇事. 好似我盈盈咁, 唔check都唔知佢有問題. 幸好係早發現, 可以早做手術, 如果唔係大個可能個腎好傷la.

男爵府

shmom
其實做凡係做一d有關顯影的檢查都會有輻射的,就算平時我o地睇電視都有啦~我o地睇過有關呢d方面的資料只要bb唔係太細個(0~6個月)就可以做,同時我o地又唔係時時去做應該問題不大,我都建議你去做一做膀胱造影先起碼知道仔仔點解經常會有尿道炎,至於包皮問題可以遲一步先解決,你可以做完膀胱造影再去約泌尿科醫生睇下有冇必要割,我仔仔都睇過泌尿科仲好醒目咁係個醫生面前尿尿 個醫生就睇清楚話包皮口都算闊,只要同佢反起清潔就ok唔駛割
你都係快d同仔仔造影啦!有咩問題可以pm我都得。
至於你問bb放落部機之後點,醫生會打d顯影液沿著尿喉入膀胱,然後就好似影相咁影囉~好快15分鐘就ok!

複式洋房

MACAOGIRL

OH...我仔仔得4個月大, 做膀胱造影有冇問題??? 現BOOK

首頁
12345...54

尾頁

跳至