嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...54

尾頁

洋房

Re: 我仔仔2個月時 有尿道炎.

我BB啱啱1個月大, 又係發現有尿道炎. 住咗5日醫院, 出院後再服食5日抗生素. 食埋今晚就食完藥. 尋日拿咗小便去化驗, 結果理想, 醫生話小便冇菌嘞, 冇再叫我有咩跟進除咗話一段間又拿BB啲小便去驗. 但我剛睇完大家在此topic上的討論, 其實我係唔係應該再問醫生有冇需要做膀胱造影等測試? 請各位媽咪俾啲意見.

大宅

盈b媽:
我上星期四遞左信, 今日都未有電話, 外科都唔會打黎啦!

pinkpanther416:
bb有無事呀?

TIKTIKBABY:
$3000-$4000就得嗎? 我問過要>$10000

KKWL:
你BB是仔定女呀? 係咪你湊, 自己湊應該clean,
但如果係仔, 好少因為尿片dirty而感染, 要照清楚, 係女就無咁驚!

洋房

wingszesze, thanks for your response.
我bb係仔仔嚟嘅. 我自己揍, 換片片都好密, 唔知邊度出咗問題?

男爵府

盈b媽
你好嗎?盈b好嗎?好耐冇傾計啦!同我問候盈b啦!你照顧盈b之餘自己都要小心身體啊~

各位媽咪:
你o地照顧bb都要加油呀!有時見到bb食藥真係好辛苦寧願自己代bb食左佢,但要記住可能bb唔食呢d藥情況會更嚴重都唔定o家...........,祝各位bb早日康復以後都唔駛再食藥藥!

大宅

macaogirl
多謝關心盈盈, 盈盈一切安好, 重好曳添~~

複式洋房

kkwl

oh.....你係邊間醫院醫?? 我係明愛, 因我仔仔係仔, 通常囡囡先會比較容易有尿道炎. 加上仔仔咁細個就有事, 我個醫生話因驚係尿道倒流. 咁醫生有冇叫你幾時再見醫生??

複式洋房

wingszesze

你問邊間ar??? 我yesterday 先打去養和book 時間日期做尿道倒流, 佢地話3,500 wor. 你係咪要做埋其他

洋房

Hello TIKTIKBABY,
我BB喺養和度醫嘅. 出院後驗過一次小便, 醫生話冇事, 冇再叫BB做其他驗查, 只係話間唔中拿啲小便去驗下.

別墅

我個仔差不多2個月大時都試過發高燒入院, 驗過晒大小便血&血都冇菌, 只係小便白血球高左d, 醫生話最有可能係尿道炎. 出院前照埋腎&膀胱都ok, 係咪唔洗擔心呢 ?

大宅

kkwl:
仔仔較少機會尿道炎, 最驚係尿液倒流
請問係養和醫埋單要幾錢(無保險)?

TIKTIKBABY:
啊! 原來你指尿液倒流檢查, 我指做手術

複式洋房

KKWL
OH.....原來你係養和醫. 咁要幾多錢?? 有時私家唔會叫你每樣都做齊. 已public 就嘜都做齊, 但時間要等好耐. 所以我所有exam 都係養和做. 但一有事就返明愛, 佢地有哂阿仔d record. 但我都有問兒科醫生, 佢都話一定要做尿道倒流, 唔係傷到個腎, 點對得住個仔law. 唔係我都唔太想做, 因仔仔會好pain ga. 你都係問清楚你個兒科醫生啦.

複式洋房

wingszesze

OH.....你仔仔要做嘜

大宅

[quote]
TIKTIKBABY 寫道:
wingszesze

OH.....你仔仔要做嘜

複式洋房

各位媽咪,

我仔仔發燒出左院啦, 今次係出玫瑰診, 但係知道個尿道倒流係5級最嚴重的, 我唔想等啦, 我已book左私家, 政府話未必要做手術, 有冇搞錯呀, 5級都唔需要做, 原來先天性保險係唔保的......妳們最好check下妳們的保險

大宅

pinkpanther416 寫道:
各位媽咪,

我仔仔發燒出左院啦, 今次係出玫瑰診, 但係知道個尿道倒流係5級最嚴重的, 我唔想等啦, 我已book左私家, 政府話未必要做手術, 有冇搞錯呀, 5級都唔需要做, 原來先天性保險係唔保的......妳們最好check下妳們的保險

pinkpanther416:
我仔仔都係10個月大, 3次尿道炎, 一個星期多前我和家人24小時在醫院陪著仔仔渡過12日, 亦是經常以淚洗面, 我好明白你的感受。

早幾日仔仔發燒我同佢到私家睇, 原來唔駛在醫院種豆,可以只驗血, 口服抗生素3-4日(唔知真係得唔得, 好後悔送仔仔幾次到公立醫院)。不過建議各媽咪先到私家抽血($90)。

仔仔4級尿液倒流, 政府排期見外科都要等到10月(2月開始排), 我想同他在私家割包皮, 至於尿管重植手術, 我問浸會一個醫生, 他認為咁細個唔應該同佢做這大手術。

請問你想同bb做甚麼手術? 在哪裡做? 我無買保險, 要多少錢? 有新消息通知我吧! 大家互相支持! keep in touch!

洋房

wingszesze, TIKTIKBABY
sorry for the late response.
我仔仔在養和只係醫尿道炎, 冇做尿液倒流檢查... 住咗5日.
做過驗尿, 驗血, ULTRASOUND, 埋單大概要HKD17000.
我問咗醫生需唔需要做其他檢查, 佢話BB咁細個, 可以遲下先... ?? 可能我再需要問下第個醫生嘅意見... 請問你地在港島區, 有冇兒科醫生介紹?

pinkpanther416,
你要加油呀! 自己都要保重身體!! 我會為你祈禱, 求神俾我地內心有平安, 有力量去應付.
"...得力在乎平靜安穩." 以賽亞書 30: 15

三位媽咪,
我地面對同樣嘅難關, 好明白當中嘅疑問同痛苦. 希望大家盡快為BB揾到適當嘅醫治, BB早日康復. 大家有咩新消息, 就上嚟分享下啦!

http://www.npac.org.hk/worship/sunday/2003/20031019/20031019p1a.phtml

複式洋房

wingszesze,

請問妳去那間政府醫院的? 要排咁耐, 做左核素造影未? 兩邊倒流定一邊?

民房

kkwl,
請檢查私人信息,我pm了一位跟進小兒尿倒流的兒童泌尿科醫生(私人執業)的資料給你,希望可以幫到你。

大宅

pinkpanther416 寫道:
wingszesze,

請問妳去那間政府醫院的? 要排咁耐, 做左核素造影未? 兩邊倒流定一邊?

Tuen Mun Hospital
我已做了造影, 左邊倒流

複式洋房

wingszesze

你仔仔現在10個月先發覺有倒流, 咁現在係唔係重食緊藥??? 醫生有無話幾時停藥?? 我見你仔仔weight 都增得ok ar.

首頁
23456...54

尾頁

跳至