少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

若小朋友出水痘, 應煲甚麼湯水可加速復完及煲甚麼水洗澡,來減輕痕癢

如題.

子爵府

好媽媽勳章

Re: 若小朋友出水痘, 應煲甚麼湯水可加速復完及煲甚麼水洗澡,來減輕痕癢

[size=medium]去藥房買枝 "立梅油",唔知正確字是否這樣打,專for 水痘用,止痕,我在公園玩時,同師奶傾開,你問清楚藥房點用

大宅

Re: 若小朋友出水痘, 應煲甚麼湯水可加速復完及煲甚麼水洗澡,來減輕痕癢

我呀囡當年出水痘, d 老人家教用莞茜煲水沖涼! 記住唔好比小朋友吹風, 最好唔出街啦! 我呀囡當年就一個星期沒有出個門口啦!

翡翠宮

有D FOR止痕既不過唔知水痘WORK唔WORK, "玉芙蓉 + 金銀花" 煲水沖涼或抺身唔好加凍水.

洋房

謝謝各位的意見. :-P 有什麼湯水可加速痊癒?

男爵府

囝囝早幾日開始出水痘, 煲紅蘿白蔗茅根水比佢飲 + 用莞茜煲水沖涼, 係頭兩日比較痕, 今日係第五日佢已經話唔痕, 大部份水痘已經穿左水結緊蕉, 希望佢快D好番哂啦!

洋房

chunchunmama,

妳不要太擔心, 他會好快好, 因最辛苦的時候巳過, 我在此送上無限的祝福, 希望佢快D好番哂. :-P 妳囝囝頭兩日出的時候好痕, 但有沒有抓它, 妳如何控制他不抓?

男爵府

dingrlyw,

多謝你的祝福. 我仔仔五歲多了, 我無特別方法控制他不抓, 只係不斷同佢講唔可以抓, 要忍耐些...如果抓會有疤痕的. 佢都明白既.

你小朋友幾大呀? 水痘好了沒?
希望佢都好快好番呀!

dingrlyw 寫道:

妳不要太擔心, 他會好快好, 因最辛苦的時候巳過, 我在此送上無限的祝福, 希望佢快D好番哂. :-P 妳囝囝頭兩日出的時候好痕, 但有沒有抓它, 妳如何控制他不抓?

洋房

我BB只得2歲, 但我要在此講聲"對唔住" 我想係我的Topic導致妳們唔會是我BB出水痘, 其實是我表弟出水痘, 我舅母不知要怎做, 而我媽媽亦不在香港, 所以才上網問吓閣位媽咪意見及可以for日後若我BB出都不用咁慌張. 現在我表弟巳好了. 在此特別多謝妳的關心及祝福. :-P , 我不是時常上網, 所以可能遲咗回覆, 唔好意思.

大宅

thanks for all mama's sharing

首頁

尾頁

跳至