懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

胎盤底一問

我妹昨日第一次到聯合作檢查(四個月多,bb係男仔),醫生話佢胎盤有

大宅

Re: 胎盤底一問

盡量唔好做劇烈
[img align=right]http://onfinite.com/libraries/832026/5b6.jpg[/img][img align=right]http://onfinite.com/libraries/832053/414.jpg[/img]

男爵府

hashtag影視迷勳章

胎盤低,有機會會升高.其實胎盤低亦有程度之分,好似分為四級,嚴重的胎盤位置在子宮出口,一定要開刀.輕微的會隨著胎兒長大升高.不過,一定要找有經驗的婦產科醫生,最好醫院設備完善,以備不時之需.若有需要(約在胎兒八個月大時),醫生會建議你住院,儘量讓胎兒在母體長大.我第一胎也是胎盤前置,要開刀.不過,手術後出血不止,要輸血.但醫生說碰上這機率是千萬份之一.可以對妹妹說前面的話,後半則留心觀察,有心理準備,但又不影響胎兒愉快生長.

大宅

我之前都係架~~我一直都以為唔會升返架喇..>_<但係到28週再去照既時..醫生話BB個頭已經底過個胎盤(BB調左頭)所以冇問題喎~~~ 所以唔使驚~~ 醫生果時叫我做咩都要慢慢黎,訓多D,抖多D就OK架喇~

大宅

四個月就言之尚早,因為胎盤會有機會升既,
要到30wk左右先知道實際情況or使唔使l開刀咁!
actually可以等到37wk最後confirm添!
但係亦無咩野可以有助胎盤升高,
但有d野係可以減輕個胎盤低/引致出血情況:
就係唔好踎、唔好做操重野、唔好行房、唔好游水,
如果有出血就要即刻consult e生,
放心la,我兩胎早期都係胎盤低,後尾都升返晒!

別墅

好感激大家,thank you :-P 我會同妹講反等佢放心下 :-P

侯爵府

2024年龍年勳章

[size=medium]dont worry

首頁

尾頁

跳至