論盡家傭

跳至

大宅

好媽媽勳章

你地會唔會因為印印少假期而請印唔請賓呢?

因我而家個印一個月只放2 days,仲有一日係要錢唔要假,但完約後想請賓,因想小朋友習慣講吓英文,同埋d印真係好dirty,不過d賓實在太多假期,而我自己一星期都只係放sunday,若佢地又放,咁我咪即係做足7日?冇得休息?比著你地會點揀?
有冇可能請到一個識英文又乾淨嘅印or要錢唔要假嘅賓呢?

民房

Re: 你地會唔會因為印印少假期而請印唔請賓呢?

according to the law, both yan yan and bun bun have the same amount of holidays. Public holidays plus one day per week. You are lucky that your yan yan only gets 2 days off per month, be careful, my friend's yan yan sued her when the contract finished. Maybe you can try to get a local maid to work for you during sunday, that's what i have been doing so far. I know that the yan yan has a society that helps the yan yan to fight for the holidays and money. So you better be careful.

男爵府

印同賓,所有外傭假期同薪金待遇一樣,唔好誤墮法網。

大宅

mos2468 寫道:
印同賓,所有外傭假期同薪金待遇一樣,唔好誤墮法網。

但Agency真的同我講印印一個月只得2天假期的,他又無話是不合法,重有佢重話一年只要俾幾天例假給她們就可以了...好處有一天是她們的印尼新年就可以了... ?-( ?-(

男爵府

唉!點解今時今日連d 印傭都知,但仲有僱主唔知所有外傭同工同酬同待遇,被人告起上嚟,被agent誤導或對法例唔清楚係唔可以成為抗辯理由去開脫罪名架!

勞工處有詳細僱用外籍家庭傭工實用指南,有唔明最好click 去睇吓,唔好信晒d agent (尤其是專做印印個d agent,亂咁點 。)

Click here : 僱用外籍家庭傭工實用指南 - 外籍家庭傭工及其僱主須知

<節錄自第四章 - 僱用外籍家庭傭工實用指南 >
休 息 日
僱 主 問

問 4.2 我 應 怎 樣 為 傭 工 指 定 休 息 日 ?
答 你 應 在 每 7天 期 間 給 予 傭 工 最 少 1天 休 息 日 。 休 息 日 是 連 續 不 少 於 24小 時 的 期 間 。
休 息 日 應 由 你 指 定 , 並 可 分 為 固 定 性 和 非 固 定 性 。 若 休 息 日 為 非 固 定 性 , 你 必 須 在 每 月 開 始 之 前 , 將 休 息 日 的 日 期 通 知 傭 工 。

問 4.3 我 可 否 要 求 傭 工 在 休 息 日 工 作 ?
答 不 可 以 。 除 非 發 生 不 能 預 見 的 緊 急 事 故 , 僱 主 不 得 要 求 傭 工 在 休 息 日 工 作 。 你 若 強 逼 傭 工 在 休 息 日 工 作 , 即 屬 違 反 《 僱 傭 條 例 》 的 規 定 。
不 過 , 若 傭 工 同 意 , 你 可 另 定 休 息 日 , 代 替 原 來 指 定 的 休 息 日 。 另 定 休 息 日 須 安 排 在 同 一 個 月 內 的 原 定 休 息 日 之 前 , 或 在 原 定 休 息 日 後 的 30天 內 。

問 4.4 傭 工 在 休 息 日 返 回 住 所 後 , 我 可 否 要 求 他 /她 工 作 ?
答 你 不 應 強 迫 傭 工 在 休 息 日 工 作 。 不 過 , 傭 工 可 自 願 在 休 息 日 工 作 。

男爵府

除每周1天休息日,外傭放嘅係1年12天的勞工假(statutory holidays),唔係公眾假/銀行假(public holidays)。

joky 寫道:
according to the law, both yan yan and bun bun have the same amount of holidays. Public holidays plus one day per week. You are lucky that your yan yan only gets 2 days off per month, be careful, my friend's yan yan sued her when the contract finished. Maybe you can try to get a local maid to work for you during sunday, that's what i have been doing so far. I know that the yan yan has a society that helps the yan yan to fight for the holidays and money. So you better be careful.
該用戶已被刪除

複式洋房

如果假期工人冇出街, 我又冇要求佢唔放, 噤即係點ㄚ?

大宅

畀面勳章

咁佢唔出街,你同你屋企人有冇叫佢做嘢先?法例就係法例,就算你同工人講好,都要小心"需防人不仁"!終於大家知道點解啲工人咁唔想去星加坡做野(非人生活),同顧主點解想請啲係星加坡做過野的工人(捱得囉)!

大宅

我就唔會俾, 因不是我要求她留在家中

男爵府

2019勳章

無可能發得2日假,你已犯法,到佢完約告你就煩。
罰你錢之餘,仲要賠乜賠乜比佢呀。
agent佢講je,agent無責任的;而你唔同,你真是做了,實情你就是犯法。到時你講比個官聽都無用,只會覺你在找借口。

仲有工人唔要假,要錢是可以的,但一定要佢地sign返收左錢及sign返已放了假。
但12天勞工假是不可以以錢代假的,一定要放。

複式洋房

冇,但佢自己自動做野囉!(平時都係佢自己自動做野)
BB頭maimimi 寫道:
咁佢唔出街,你同你屋企人有冇叫佢做嘢先?法例就係法例,就算你同工人講好,都要小心"需防人不仁"!終於大家知道點解啲工人咁唔想去星加坡做野(非人生活),同顧主點解想請啲係星加坡做過野的工人(捱得囉)!

大宅

好媽媽勳章

不過我要我工人每月都會簽哂紙証明佢放足假的,我估佢應該告唔到呱

跳至