跳至

首頁

尾頁

大宅

呀B第一口固體食物

在呀b五個月大果日, 我搭巴士時食面包, 呀仔一手來搶, (我地之前都有比士多啤梨佢含下食下), 唔俾佢食就 :-( 咁比佢食後不肯停, 整開一小粒比佢, 佢竟然學吞吞左, 最後吞左 嚇死我, 佢連糊仔都未開始試食 好彩冇嗆親 佢人生第一口固體食物竟然係..面包

你地係咪都6個月先開始試糊仔呀 ? ?-( ?-(

複式洋房

Re: 呀B第一口固體食物

我都係諗住6個月先食糊仔, 但我媽咪話而家可以用粥水開奶, 你哋有無試過.

大宅

我個B 4個半月已經食魚, 糊仔, 河粉 la............
佢真係好鬼"為食"架!!!!

別墅

但是, 健康院話現在BB 六個月才好給固體食物他們吃呢???
太早俾固體食物, 好似唔好喎???

大宅

KaLokB,

好叻呀, 咁快識吞 我到而家都唔敢再比呀仔食, 因為我都想6個月先比佢食糊仔, 上次係意外

別墅

健康院姑娘都叫我6個月至比其他食物亞B食...佢比我既原因是亞B夠晒重...唔洗唸其他食物飲料啦...只餵奶就夠...尢其是亞B每日仲食1-2餐人奶...其實我一早買定蘋果汁...而家都唔知比唔比佢好...其實4個月大16.5磅是否太重呢? ?-( ?-( ?-( 請問你地BB而家幾重呀?

男爵府

我bb就四個月開始比糊仔佢試下law,都吾係當正餐,只是食少少,等佢試下,正餐當然係奶奶啦....而且我都有比蘋果汁佢飲呀,都ok呀
其實食少少都冇問題,等佢試下其他野,只要正餐係奶奶咪得law.....

我bb四個月時都係得13-14磅到啦
因為我bb奀奀地,得個高字
今個星期六去打針,到時話你知幾重啦

大宅

我個b昨又去see dr, 5個月係16磅半, dr都話可以比少少糊仔佢試下, 果汁要蘋果汁至ok, 但我都未試呀 :lol:

my1215sui 寫道:
我bb就四個月開始比糊仔佢試下law,都吾係當正餐,只是食少少,等佢試下,正餐當然係奶奶啦....而且我都有比蘋果汁佢飲呀,都ok呀
其實食少少都冇問題,等佢試下其他野,只要正餐係奶奶咪得law.....

我bb四個月時都係得13-14磅到啦
因為我bb奀奀地,得個高字
今個星期六去打針,到時話你知幾重啦

大宅

tungtungma814,

其實我都係小小地o禁比佢試下, 不過每次餵佢食野
既時候, 我會用個嘴教佢點樣"yo"點樣食lor:lol:
佢今日重食麭包同埋公仔麭tim ar.:mrgreen:

別墅

我bb就5個月開始比糊仔了 :lol:

伯爵府

我個bb就黎6個月勒, 佢好似好抗拒食糊仔, 食親都喊, 比佢食Gerber既蘋果蓉, 桃蓉佢都係唔like, 唔係甜甜地好like既咩?? 同埋我覺得佢除左對支奶有反應之外, 對其他食物都唔會張開個口仔, 一d都唔為食架... 咁點算好呀 :-( :-( :-(

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

大宅

我比士多啤梨佢試食呀, 佢好中意, 不如試下啦, 引起佢興趣先
雲師奶 該用戶已被刪除

複式洋房

我都係早兩日才開始俾蘋果汁給囡囡飲..佢好似有d興趣..但食得唔多..因為我用spoon餵佢..而佢又唔識用spoon進食,常常申條利出來..好好笑

首頁

尾頁

跳至