論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

工人做滿一年但未完約,可以放七日假回鄉嗎

佢未做夠兩年,但又想放假返鄉下,佢話可以放七日,但我應唔應該比機票佢呢,有乜方法係可以保障到我呢。

伯爵府

Re: 工人做滿一年但未完約,可以放七日假回鄉嗎

vitasoy
佢未做夠兩年,但又想放假返鄉下,佢話可以放七日,但我應唔應該比機票佢呢,有乜方法係可以保障到我呢。..................機票係俾佢完約回程用,所以唔好預俾機票.完約佢無錢買機票走唔到都係你責任,因你一定要送佢回鄉。叫佢自費啦!

侯爵府

yes, 如果佢話無錢, 咪叫佢不好返law

男爵府

正常是否約滿後, 先有14日大假, 計唔計星期日/公眾假期?

Don't worry!Be happy!

複式洋房

14天係計working day,唔計day-off & statutory holidays(勞工假期).
chingbb 寫道:
正常是否約滿後, 先有14日大假, 計唔計星期日/公眾假期?

男爵府

年假可以每年計,所以完一年後佢可以要求放假7日,
至於放假去邊佢自己安排,佢要返鄉就自己比機票錢。
完約時先要比回程機票(單程的)。二年後續約就先比來回機票。

男爵府

Thank you for your information! :mrgreen:
Don't worry!Be happy!

別墅

好媽媽勳章

多謝大家的意見,其實我老公唔想放比佢,我地有無權拒絕放比佢架(等佢完約先至放兩個星期),會唔會犯法。

複式洋房

vitasoy,

千奇唔好未完約就放假比佢,因為有d工人可能因為屋企個老公或男朋友識左第二個女人,所以要返去'x 煲',萬一咁岩有埋bb返來就麻煩啦啦
27-01-2005 3.46 kg 28-02-2005 4.58 kg 31-03-2005 5.95 kg

複式洋房

...我個印印仲誇張,作野話自己個妹死左,d仔女冇人理,個老公同第二個女人結婚,其實就係想返印尼再結婚,近呢兩日仲話日光日白見到個妹,講晒'鬼故'
27-01-2005 3.46 kg 28-02-2005 4.58 kg 31-03-2005 5.95 kg

首頁

尾頁

跳至