產前產後

跳至

首頁

尾頁

民房

請教怎樣煲薑醋

如題!怎樣煲?幾時開始煲?我預產期是九月頭。
另聽說可以在一些鋪頭(好似在九龍城)買料?
:-P

洋房

Re: 請教怎樣煲薑醋

I will 煲薑醋 at this weekend, but i want to know should i let the 薑 dry before peeling or wet 薑
is ok too??

大宅

如果你預產期是九月初的話,現在要開始煲啦! 如果唔係會來不及。買材料唔須要專登到九龍城買,一般街市已可買齊。記住d薑要大個d和漲卜卜便是靚薑,如果唔識叫街市販商同你選。

煲薑醋方法 :

1)先將買回來的薑用清水洗乾淨及去皮
2)開火燒紅隻鑊,不須用油。然後將去皮後的薑放落隻鑊到烘乾,目的是盡量抽乾水份。
3)將瀝乾水的薑放入煲內,再加入甜醋(醋的份量 :必須蓋過薑為標準)用大火煲,煲滾後收細火煲半小時便可。然後約每星期翻煲一次,讓薑味溢出至甜醋中。

用醋貼士 :除了用八x甜醋外,加一支一斤庄的普通食用酸醋,味道會更加好,事關只用八x甜醋會較甜。

民房

請開薑對醋係咪有比例份量?即係幾多斤薑比幾多斤醋呀?

有冇其他媽咪知道哪裡可一次買齊料呢?

洋房

請問如果一月生要幾時開始煲??
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

大宅

Reboil it every week, so do I need to put it into the freezer?

複式洋房

咁...........我想問下大肚可唔可以食薑醋呀?

民房

可以去八珍甜醋到訂薑醋,6人份量太約2佰幾,12人份量係$400,需要3曰前訂就ok,佢哋仲會送去你屋企,十分方便,唔需要自己煲。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

大肚唔好食呀. 不過點解我就唔知啦.

民房

薑醋有收縮子宮的作用

複式洋房

薑醋仲有好多膠質(因為豬腳關係), 幫助子宮收縮之餘亦可補腰

我之前小產都有煲, 比例:
五斤薑 = 十斤甜醋 + 一枝黑糯米醋 (我全部用八珍)
註: 十斤甜醋唔駛一次過用晒, 因為之後煲薑醋會'傑', 要中途加下
薑醋每日都要番煲, 尤其宜家夏天; 睇情況, 可以唔放雪櫃
我過咗十二朝後開始食, 都好入味!!

不過開刀一定唔可以食!!!

別墅

我剛定八珍甜醋,又買左即食的八珍豬腳薑蛋試試。

八珍話 : -
十斤薑 十三斤甜醋 加一支酸醋
另外:薑醋煲好後
如要加煲豬腳、要用另外一個煲用新的甜醋煲好後加入
舊薑醋 (份量一比一),蛋也一樣。

舊薑醋唔好加其它料,可以唔使放入雪櫃,唔會變壞。

本人覺得八珍即食豬腳薑麻麻地,唔係好夠(杰),有D似
酒樓煲個D. 但零食好味過(優之良品)

大宅

2019勳章

請問d薑皮是否留下待坐月時候用來沖涼?

但咁早煲, d薑皮點存放?? 請指教

民房

請問可否用不锈鋼煲煲, 仰或一定用瓦煲煲, 之前大仔試過煲裂過兩個煲, 漏到成個廚房都係。
同埋點簡瓦煲

複式洋房

用瓦煲煲, 而薑皮我外婆話有太陽時要曬乾, 再放在盒內待坐月時用

子爵府

arunip 寫道:
請問可否用不锈鋼煲煲, 仰或一定用瓦煲煲, 之前大仔試過煲裂過兩個煲, 漏到成個廚房都係。
同埋點簡瓦煲

新買返黎0既瓦煲要用油搽個底 (吸晒之後再搽下佢). 等 d 油浸入個煲底, 就冇咁易裂.

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我媽咪係都要我自已煲, 唔比買現成薑醋, 我屋企係特別熱, d野好易变, 依家天氣又禁熱, 但亞媽話十幾日先要番煲一次, 又話唔洗放入雪櫃, 得唔得架?? 係未要每天番煲先得?

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有冇人知??thanks

首頁

尾頁

跳至