烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問問~

我初入廚的
請問買回來個d百合,蓮子,元肉,杞子,蜜早,紅早,........之類的雜料,應該放係樽唔洗入雪櫃/入晒入雪櫃?應該點儲存呢? ?-(

如果煲糖水咁d百合&蓮子要唔要浸水?浸幾耐?
煲湯d章魚又點整?先放湯?

唔該各位教教我

別墅

Re: 想問問~

你講果d材料,唔駛洗,放入樽,再放入雪櫃。

別墅

蓮子百合燉燕窩
材 料
蓮 子 1 兩 (有皮)
百 合 1 兩
燕 窩 1 兩
冰 糖 適 量
水 適 量

1 燕 窩 用 水 浸 透 。
2 將 燕 窩 內 的 雜 質 , 細 毛 除 去 , 瀝 乾 水 備 用 。
3 蓮 子 浸 洗 , 瀝 乾 水 備 用 。
4 百 合 洗 淨 , 瀝 乾 水 備 用 。
5 將 蓮 子 、 百 合 、 燕 窩 、 冰 糖 放 入 燉 盅 內 , 注 入 適 量 開 水 , 蓋 上 燉 盅 蓋 。
6 燉 1/2 小 時 , 便 可 飲 用 。

別墅

蓮子百合蓮藕糖水
材 料
百 合 5 錢
紅 蓮 子 5 錢
蓮 藕 5 兩
黃/白 冰糖 適 量
水 適 量

1 百 合 洗 淨 , 瀝 乾 水 , 備 用 。
2 紅 蓮 子 洗 淨 , 備 用 。
3 蓮 藕 洗 淨 , 去 皮 , 切 小 塊 , 備 用 。
4 將 百 合 、 蓮 子 , 放 入 煲 中 , 注 適 量 水 煮 滾 , 續 用 小 火 煲 3 0 分 鐘 。
5 加 入 蓮 藕 塊 , 用 小 火 煲 3 0 分 鐘 。
6 最 後 落 黃/白 冰糖 , 即 成 。

別墅

杞子圓肉雞蛋糖水
材 料
圓 肉 3 錢
杞 子 3 錢
黃 精 3 錢
雞 蛋 4 隻
冰 糖 適 量
水 適 量

1 杞 子 、 圓 肉 分 別 用 水 浸 洗 、 瀝 乾 備 用 。
2 黃 精 ( 中 藥 店 有 售 ) 用 水 浸 洗 、 瀝 乾 備 用 。
3 雞 蛋 用 水 煮 熟 。
4 將 煮 熟 了 的 雞 蛋 浸 冷 水 , 去 殼 備 用
5 將 杞 子 、 圓 肉 、 黃 精 、 雞 蛋 放 入 煲 中 , 落 適 量 清 水 煮 滾 。
6 用 慢 火 煮 3 0 分 鐘 , 落 冰 糖 調 味 即 成 。

複式洋房

唔該晒 明白了!!!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題