心聲留言

跳至

首頁
34567...20

尾頁

伯爵府

Re: 尋找留學過台灣的bk友

我不敢回看日記,
怕會想念從前...

我在大學時一直取獎學金,
又有文學獎的獎金,所以都有不少意外之財可花
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

說起淒美...

我們是在秋天認識,由一首"愛在深秋"開始...
在秋天分手...大家的生日都在秋天,差三天...
他一直到我生了b仔後才沒再找我...(e-mail)

我覺得都幾淒美...
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

大宅

kingawa..

咁你老公知唔知你之前仲同佢email架?
生了仔仔,的確會咁.....
佢而加結左婚未呀?

我都有取個獎學金,不過..只係得一次....咁大把...咁架勢..
因為我從來都唔肯用功讀書...蹺課紀錄幾乎係全班最頭個五名...表表者..
四年間...曾down過一科...就係訓詁學..因為要死背個d討厭ge引經据典...而我只在最後一天取得該份筆記...平時又無乜上堂...而.訓詁偏偏係最後一天考...又連續一個星期無sleep過....最後...雖然整晚無睡過,但幾乎無讀過就去考....亂蓋一通都有三十幾分,我唔知台灣係點計分....我成日亂作野佢地都俾分我...係香港早就玩完了。

但好傷心,人地訓 "話"學係最容易的,相比於語音、聲韻...
死訓詁....搞到我成績表上就有了此污點...
但我聲韻好叻架...全班最高分....因此,本地生因這一科開始對我這個日睡夜睡ge懶惰蟲報以奇異ge眼光.....不再鄙視我經常蹺課了。

我討厭中文...我最想唸的是心理學呢﹗﹗
但係無辦法..我是唸文科..當初佢要派我讀中文也不是很願意的。曾想轉去唸僑大要考過.....(因為我沒有唸過珠海,唸中六時也不是唸中文學校,對於聯考課程真的只是在書局買舊試題來得知究竟考試範圍考乜,加上數學都係要中文,我連最大公倍數都唔知係乜,我小學的數學都是唸英文的 HCF,所以我一直耿耿於懷那次在港公開聯考),入讀東吳後有想過唸僑大,但聽聞那兒日唸夜唸...無乜自由,很少假期..假期都係唸書....在東吳我可以快快樂樂的過生活...因此,最後打消這個念頭..死死氣咁讀落去,我學長成日都要勸我接受現實...努力把中文讀好....
:-( :-( :-( 不過..算吧,沒有那一個系可以好似中文系咁..可以讓我日睡夜睡的了。....
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

伯爵府

睡覺:

記得我去珠海考僑大時,
看不懂他們的中文問題,
便在考卷上大大字寫:
我讀英文書院的,不懂看中文題目...
居然都順利入了僑大

我都想讀心理學ka :-(

伯爵府

di 台灣友友得咁少回憶

洋房

KINGAWA...
我係睡覺呀....變左身...因為唔見左個LOGIN 密碼...
乜僑大唔係係人都入到去架?之前聽人講,如果直接入唔到大學...一定入到僑大GE..??
kingawa 寫道:
睡覺:

記得我去珠海考僑大時,
看不懂他們的中文問題,
便在考卷上大大字寫:
我讀英文書院的,不懂看中文題目...
居然都順利入了僑大

我都想讀心理學ka :-(
我是天空裡的一片雲,偶爾投影在你的波心,你不必訝異,也無須歡喜,在轉瞬間消滅了縱影

伯爵府

睡覺:

你嚇c我啦

這兩天出現的"清純大嬸"原來是你!!!

伯爵府

入僑大當然要考試啦!

不過除中英外我全交白卷

到了僑大,就是地獄式的讀書生活了!
內裡龍蛇混雜,明爭暗鬥,大家都想考最前幾名,
先選好的大學,國立大學最吃香,因為較有名,
而且學費平私立的3倍

大宅

我則沒有到僑大先修班,但打底是不錯,那些微積分真是考死人,以我文科底數學,真是噩夢!
但我的中文是管理學院中數一數二。 氣死班土仔!

洋房

僑大都係要考...但佢地話係例行的...考唔入大學...都一定有僑大讀..唔駛驚..
但我學長數學是很差的...佢份數學卷交白卷.都考到入東吳....
我是天空裡的一片雲,偶爾投影在你的波心,你不必訝異,也無須歡喜,在轉瞬間消滅了縱影

伯爵府

hermanpapa:

你的中文咁好,國語一定都唔錯

大宅

記得那年考H.L,順便考下珠海啦。結果當然入唔到CU。
因為我愛玩電腦,故頭四志願是資訊管理,隨著是法律及政治和考古(不用計數),點知...一考即中了第二志願中山資管,計足四年數,但也令我受用至今。

伯爵府

我剛剛考完會考,未夠資格入大學
所以先入僑大讀預備班.

好懷念...

大宅

全校不足50個僑生,一定用國語,不過最失敗是學不到閩南話,我有個中學同學考入了政大銀行,畢業時是心理學,碩士是國防醫學院生命科學,博士在成大,現任師大教授!閩南話同本地人一樣?不知他怎去混出來!

那時我該在臺考碩士,學費不用又有錢取,正點!不用為五斗米折腰。

大宅

當然啦18-24是人生黃金時段。
kingawa 寫道:
我剛剛考完會考,未夠資格入大學
所以先入僑大讀預備班.

好懷念...

別墅

唔好留左我呀~
我都有讀僑大ga..
分發去輔仁..

洋房

台語﹕鬱卒..是嗎?

”畢多may eiao 扎 賓”
佢地教我架..即係肚子餓要食飯

pie say...即係對不起..
我就識咁多....

我當年之所以考台灣..係因為我在家裡發生了很多不愉快的事。我當時唸form. six......實在無法再留在地獄般的家...快要去c咁制...於是媽提議考台灣....聽聞師範唔駛錢仲有學費(怕我爸唔供我讀..)....於是...走去買左本聯考的舊試題..當時看到已想放棄.....,我會考又冇讀西史..中史的試題唐以前的都唔識 (因會考係考唐以後),地理竟然也係中文、數學又係...........本想放棄...但實在不能繼續再逗留在地獄之家,我根本無法在這個家裡繼續讀書,升上去f.7...去考個個alevel...等於要我條命.....我的壓力指數已很高...為了離開這個家.....於是賭一賭...冇想過原來唔係話入就入到國立的學校..直入的名額很少...
雖然唔甘心...但其實已好過去讀僑大...thanks god...最後終於可以離開香港了,我大一暑假從台灣回港度假...所有人都說我開朗了。

我愛台灣....至今都沒有變....討厭香港....至今都沒有變... :cry: :cry: :cry:

大宅

BK Milk勳章

哇,咁多台灣友真係開心啦,我讀完僑大分發左去彰師大讀心理輔導,果四年係我最開心的日子,我真係好懷念台灣,又好鐘意台灣,不過我有親友在屏東,我一年都會返去一次左右。

我讀大學時,輔導有二班,隔離班有5個僑生,我果班得我一個,都唔知點分班,不過我最開心係我大曲畢業時,成績係全大學中所有僑生中分數最高的一個,果時僑委會送左幾千蚊書卷比我。

我好like係台灣揸機車,我果時有部50cc,後來轉左125cc,日日揸車返學好開心架。
[img][/img]

洋房

diana.
    你係邊一年去讀架?你讀心理輔導?咁係唔係可以搵你輔導架?你而加做邊類工架?
     你就好..識得騎機車....點解個個都咁夠膽?...得我...好冇用...我好想騎...但係我膽小...又神經質.........係唔係好危險呢?單係我見到我識ge僑生受傷率就唔低....連線ge連線...做手術ge做手術...唉....
diana 寫道:
哇,咁多台灣友真係開心啦,我讀完僑大分發左去彰師大讀心理輔導,果四年係我最開心的日子,我真係好懷念台灣,又好鐘意台灣,不過我有親友在屏東,我一年都會返去一次左右。

我讀大學時,輔導有二班,隔離班有5個僑生,我果班得我一個,都唔知點分班,不過我最開心係我大曲畢業時,成績係全大學中所有僑生中分數最高的一個,果時僑委會送左幾千蚊書卷比我。

我好like係台灣揸機車,我果時有部50cc,後來轉左125cc,日日揸車返學好開心架。

伯爵府

睡覺:

你的家庭真的咁不堪嗎
咁你都好堅強bor!

老實說,我都很討厭在香港的生活,
父母經常吵架,在學校對住班愛說3道4的女同學,
覺得人生沒什麼意義 :-(

台灣,改變了我的人生,使我回復自信,
且學習到如何獨立.
(好像在買廣告.)

首頁
34567...20

尾頁

跳至