產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

懷孕期間, 塗甲油有無影響.

如題.

別墅

Re: 懷孕期間, 塗甲油有無影響.

雖然我都唔知可唔可以,我個美容師就話唔好,我個人都認為免得過就免啦,因為始終係化學野,就算聞到都唔好啦。
2005年2月1日於瑪麗醫院出生

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好呀! 會導致小產架。我之前睇過有關的報導, post咗去"想生BB"那討論區。

伯爵府

我成日都塗喎!

大宅

peaceaa1122 寫道:
唔好呀! 會導致小產架。我之前睇過有關的報導, post咗去"想生BB"那討論區。

我大肚結婚果時都有塗.....
好彩無事咋....
我的電腦壞了,可能要一段時間才回覆pm,如有急事,請電話聯絡~

大宅

我初初都有搽手甲苯腳甲, 但宜家就只搽腳甲

複式洋房

peaceaa1122 寫道:

agree!

I've also read an article regarding to this topic on the newspaper few yrs ago.

大宅

me too~~
acintl 寫道:
我成日都塗喎!

男爵府

2019勳章

我睇過0的article, 話甲油0既成份會引致小產嫁.
違規簽名-超版代刪

子爵府

我搽過一次..不過有媽咪講話d 味會影響到個胎..所以唔敢搽第二次!!
為左bb 好..忍下啦..生完再扮靚靚都未遲!!
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

會有可能小產架
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

指甲油始終係chemical, 最好少搽,我當時有做gel nail, 一知道有咗就立刻remove

伯爵府

我已經將d指甲剪短晒!想搽都唔得啦!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

之前我收過一個e-mail話唔好呀~ 內容:

一 位 姓 徐 的 女 青 年 因 從 小 受 她 母 親 的 影 響 , 十 幾 年 來 都 有塗 指 甲 油 的 習 慣 , 就 是 結 婚 懷 孕 後 , 仍 然 不 忘 天 天 塗 。
誰 知 , 近 年 來 , 她 懷 孕 2 次 都 流 了 。 這 位 女 青 年 十 分 苦 惱 , 在 丈 夫 的陪 同 下 , 來 到 了 醫 院 就 診 。
接 診 的 劉 教 授 反 復 詢 問 了 她 的 病 史 , 又 仔 細 地 作 了 檢 查 ,最 後 對 她 說 : “ 你 身 體 各 部 位 組 織 器 官 發 育 基 本 正 常 , 導 致 你 2 次 懷 孕 2 次 流 的 原 因 很 可 能 是 塗 指 甲 油 造 成 的 惡 果 … ” 這
位 女 青 年 遵 照 劉 教 授 的 囑 咐 , 不 再 塗 指 甲 油 了 。 結 果 , 幾 個 月後 再 次 懷 孕 , 直 到 分 娩 … …    
塗 指 甲 油 緣 何 引 起 了 這 位 女 青 年 2 次 懷 孕 2 次 流 ? 據 劉 教 授 介 紹 , 指 甲 油 以 及 其 他 化 妝 品 往 往 含 有 一 種 名 叫 酸 酯 的 物 質。 這 種 酸 酯 若 長 期 被 人 體 吸 收 , 不 僅 對 人 的 健 康 十 分 有
害 , 而 且 最 容 易 引 起 孕 婦 流 及 生 出 畸 形 兒 。 所 以 孕 期 或 哺 乳 期 的 婦女 都 應 避 免 使 用 標 有 “ 酸 酯 ” 字 樣 的 化 妝 品 , 防 酸 酯 引 起 流 嬰兒 畸 形 。 我 們 知 道 , 儘 管 酸 酯 是 未 來 的 母 親 塗 的 , 受 害 的 卻是 腹 中 的 孩 子 , 尤 其 是 男 孩 。 另 外 , 這 種 有 害 物 質 還 會 危 害 嬰兒 腰 部 以 下 的 器 官 , 引 起 生 殖 器 畸 形 。 因 此 , 母 親 哺 乳 期 間
使 用 這 種 物 質 的 化 妝 品 , 孩 子 長 大 後 , 可 能 患 不 孕 症 或 陽 痿 ,
這 是 酸 酯 這 種 物 質 阻 礙 雄 激 素 發 揮 作 用 造 成 的 惡 果 。 所 以 , 筆 者 忠 告 那 些 愛 美 的 女 性 , 以 這 位 女 青 年 鑒 ,美 甲的 方 法 很 多 , 儘 量 不 要 塗 指 甲 油 , 以 免 犯 “ 美 麗 ” 的 錯 誤 !

首頁

尾頁

跳至