論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想同印印睇醫生

佢大傷風,唔知同佢睇邊個醫生好。我住元朗,有冇好介紹?唔該晒。
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

男爵府

Re: 想同印印睇醫生

是但一就得了,最近要係你同她買insurance。否則就要去public 醫院輪了。

大宅

forty+,

你一定有幫佢買僱傭保險,帶佢睇普通街d醫生得架喇,最緊要攞番張單,就可以claim數.唔好俾佢抱大舊b.

yammyma
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

複式洋房

好番之前一定要佢戴口罩

子爵府

Hi yammyma& All

唔該晒,我有insurance,不過印印唔多識廣東話,所以如果有多啲印印幫襯開嘅醫生應該溝通會好啲。

yammyma
我個印印非常怕冷,開親冷氣佢都頂唔順,都唔知冷天佢點頂。我屋企好凍架,冬天我著咗厚棉騮都頂唔順,個印印睇怕都要著兩件”雨擁”先掂。慘!

我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

複式洋房

可以搵番Agent幫手翻譯,我都係咁做,如果唔係,實雞同鴨講.

forty+ 寫道:
佢大傷風,唔知同佢睇邊個醫生好。我住元朗,有冇好介紹?唔該晒。

子爵府

明心

係咪叫個印印首先話比個Agent聽有乜唔alright,跟住叫個agent話番比我聽,咁去睇醫生嗰陣就由我幫佢同個醫生講呀?

咁你日常吩咐印印啲工作會唔會時不時搵個agent翻譯架?

大宅

forty+

D印印係好怕凍,我之前個工人直情著住件冷衫黎瞓,仲成日嗌頭痛,佢地多數都食番印尼成藥.

你間agent應該會有份日常用語係中印對照既俾你,我初時同工人溝通都係靠呢份翻譯架.

yammyma
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

複式洋房

Forty,
係呀,我係咁做,至於日常做野,有時雞同鴨講,我就搵Agent翻譯,佢地成間公司D人都識講印尼話,有時響電話度都聽到佢地D人Be Li Ba La,所以我都唔驚溝通唔到.

forty+ 寫道:
明心

係咪叫個印印首先話比個Agent聽有乜唔alright,跟住叫個agent話番比我聽,咁去睇醫生嗰陣就由我幫佢同個醫生講呀?

咁你日常吩咐印印啲工作會唔會時不時搵個agent翻譯架?

首頁

尾頁

跳至