自由講場

跳至

等待驗證會員

數碼鋼琴同一般鋼琴,有咩分別呢?

數碼鋼琴同一般鋼琴,有咩分別呢?
其實邊隻好D呢?

大宅

貓狗褓姆

Re: 數碼鋼琴同一般鋼琴,有咩分別呢?

我之前買琴比個仔 ,
但屋企地方又無咁大 ,
所比都有諗過買數碼鋼琴 ,
一來平 D ,
二來最緊要就係慳位 ,
但我去通利問過 ,
個 sale 話數碼鋼琴唔須要咁大力就可以彈到個音 ,
長期落去會彈壞手勢,
最後都無買到數碼鋼琴 。

男爵府

身為一個鋼琴老師, 我當然認為鋼琴好d啦! 彈數碼鋼琴, 較難做出音樂的不同 "表情", 數碼鋼琴的琴鍵又比較鬆, 不能讓人練手指力的.
不過, 如你只想彈琴娛樂一下, 便沒有所謂了. :-P

複式洋房

其實現今的數碼鋼琴的彷真度都很高,有些都需要很用力才彈到;
但數碼琴是不適宜用作練琴用,若長期作練琴之用,很快就會耗損;

數碼琴只宜用作彈一些輕音樂、或詩歌之類的樂曲,學校或教會等會較為適合;

若你想用作長期(以十年計)學習鋼琴用,就宜買真鋼琴;

若只想彈一些現代流行曲、或詩歌等用,就可考慮數碼鋼琴,因數碼琴除了可作彈奏外,還有很多變化,像電子琴般,而且可接駁電腦,作很多音樂效果,用途很廣。

所以提議你,可按自己的使用性質而選購。

希望幫到你﹗

等待驗證會員

唔該晒幾位,其實係因為屋企細,所以諗數碼琴,但聽完你地講,我唔考慮.

另俾D意見,我今年都27yr,如果現在先學番琴,好唔好呢?我係希望遲D可以自己教囡囡!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

有心唔怕遲, 我朋友係教琴, 佢都話好多c9學,(真係c9), 不過你要有心理準備, 如果彈得好, 要花好多時間.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

唔遲, 我都試過教一個媽咪, 一個爸爸, 我有d朋友都在現在先學琴ga.
大人學琴有佢的優勢, 但當然手可能會比較硬dd 啦.
比心機!

等待驗證會員

甘你地認為我好唔好現在買琴,定遲D先買呢?
其實我細時學過琴,大約學到14歲,跟住就無學,因要功課太忙,如果我無記錯係學到第6級,考到第5級.
我係咪應該彈返上手先去學呢?

子爵府

kilam

唔駛彈返上手ga....一路學住進度會好d ga...
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

子爵府

如你想學,又已有5-6級程度,就不防開始番.
不過,好多人都講過,自己識彈琴,但好難教自己既小朋友,都係要出去比人教.所以你要弄清自己既 purpose, 如只係為咗小朋友就唔值啦!

大宅

我兩隻都有。數碼係咪彈壞手勢? 我又唔多覺wor。如果係我都考唔到八級啦。數碼既好處係同樣價錢音質靚好多,又唔使tune。

如果選擇傳統鋼琴,但又怕騷擾其他人而唔練琴,咁我寧願買個數碼,至少練起來冇咁多顧忌,三更半夜都可以彈。如果我自己一個住,當然係學Long Vacation咁買架Grand啦。

都係視乎需要啦。
laughin' to keep from cryin'

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

等待驗證會員

Mrssslui,

係呀!甘等我又諗真D先.唔該曬!

等待驗證會員

甘現在一般二手數碼,又幾錢呢?

跳至
熱門主題