懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

已18週, 醫生話應該是囡囡?

透過超聲波, 見到bb大腿中間無野,所以醫生覺得應該是女, 她好不肯定. 會錯的機會大嗎?我記得有朋友同我講過如是女仔,會有三條線,呢三條線是代表什麼呢 ? 謝 !!

大宅

Re: 已18週, 醫生話應該是囡囡?

我同你差唔多喎!!!
e生又唔多肯定係咪女呀
我鬼死甘心急呀

男爵府

我今天去私家抽羊水, 如果是囡囡, 真是看到3條的, 好像III平排的, 很清楚呢!

因為我的BB是囡囡!

別墅

一家三口,
多謝你的回覆. 想請問你多少週 ? 咁點解我的醫生只說大腿內見唔到有野, 應是女仔, 而又無講到三條線呢 ? 我亦睇唔到三條線喎!! 是否不同的超聲波呢 ?

侯爵府

siusuet,

我都係囡囡, 我個醫生同我講話三3條線係解陰部位置.

洋房

siusuet,

我在13週照唐氏時醫生又話係可能係囡又冇同我講三條間喎, 但我在19週照詳細超聲波時醫生話係囝, 都唔知信邊個? 枉我在之前已經講晒比人聽話係囡囡, 我又唔想再講比人知係囝囝, 如果之後又照係囡唔通成日轉咩? 而家d人成日都話囡囡點呀, 我都唔知點應佢好? 都幾煩..

男爵府

hi : siusuet

3條線代表陰唇, 所以在超聲波看上去, 只會看到3條, 而且囝囝因為有"朗朗" , 所以得2條呢!

我是昨天抽羊水, 是接近18週!

子爵府

Only 抽羊水 is 100% accurate in determining the sex, whereas ultrasound is more accurate when most/all of below is present:
1. In the later stage (over 20 week)
2. Good clinical experience of doctor
3. Good position

:-P

別墅

aaabbbccc
照唐氏是否都係照超聲波? 唔好灰心啦.你想是仔仔定女女呀!!

洋房

siusuet,

唐氏係在11-13週照有冇頸皮過厚如果過厚, 就有機會有唐氏. 其實我冇乜所謂仔定女, 不過, 之前同人講晒係女, 唔通而家又話係仔, 到生果時又可能唔同喎! 而家同對住個肚都唔知叫呀仔定呀女? 又驚叫錯會少器所以而家為有叫bb就算.

別墅

aaabbbccc,
又會咁奇怪, 是否兩次都是在政府照?

洋房

siusuet,

其實一d都唔奇, 因為始終係機器更係會有錯啦. 兩次都算係政府照, 唐氏係在威爾斯醫院照, 不過係中文大學做. 而第二次在廣華醫院做中期照聲波(照埋心,免唇等) 私家照果陣時我冇問呀. 我而家中期穏定左我唔照咁多次.

別墅

aaabbbccc
咁你依家多少週 ? 遲些會唔會照多次?

洋房

siusuet,

我而家20週. 如果一路有胎動既話就唔會再照架啦. 雖然, 醫生都話照得多係冇問題, 但我始終都有擔心. 所以如果有需要我先會再照lu.

首頁

尾頁

跳至